Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, declară că zeci de centre de vaccinare şi-au suspendat activitatea, peste 136 de fluxuri din centre care însă sunt funcţionale s-au închis, în timp ce alte centre reduc programul la câteva ore pe zi sau la câteva zile pe săptămână.
Echipele medicale din aceste centre vor participa la campania de vaccinare din sate.
"Datele centralizate în ziua precedentă în ceea ce priveşte activitatea centrelor de vaccinare, vă pot spune că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea, alte 136 de fluxuri de vaccinare şi-au sistat temporar activitatea din centrele care sunt în continuare active - sunt centre de vaccinare care aveau mai multe fluxuri şi s-a redus, practic, numărul de fluxuri din acele centre pentru a putea permite desprinderea de echipe mobile care să asigure vaccinarea în mediul rural.
De asemenea pentru 314 centre de vaccinare a fost redus programul de lucru de la 12 ore la 6 ore sau sunt centre care au program chiar de 4 ore”, a anunţat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit News.ro.
El a menţionat că există posibilitatea ca în perioada următoare să fie centre de vaccinare care să nu funcţioneze una, două sau trei zile pe săptămână, pentru ca echipele din aceste centre să se deplaseze în mediul rural.
Conform lui Gheorghiţă, în cadrul programului "Oraşul vaccinează satul” au fost vaccinate, până în prezent, peste 62.300 de persoane.
Crește numărul celor vaccinați de medicul de familie
În ceea ce priveşte vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, Gheorghiţă a arătat că la acest moment sunt 2.451 de astfel de cabinete care vaccinează, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural, iar până în 23 iunie, medicii de familie au vaccinat 168.932 de persoane, cu 23,4% mai mult decât în săptămâna precedentă.
Peste 55% dintre persoanele vaccinate la medicii de familie sunt din mediul rural.
În topul judeţelor cu cele mai multe persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie se află Timiş - 10.690 de persoane, municipiul Bucureşti - 8.623 persoane vaccinate şi judeţele Dâmboviţa, Argeş, Prahova - cu peste 7.500 de persoane vaccinate.
Nu vom avea 5 milioane de vaccinați nici până la 1 iulie
În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 25.599 de persoane, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Dintre acestea 11.224 cu prima doză și 14.375 au făcut rapelul. Din total, 17.621 de persoane au primit serul Pfizer, 1.158 pe cel de la Moderna, 667 pe cel produs de AstraZeneca şi 6.153 pe cel Johnson & Johnson.
În ultimele 24 de ore au fost 18 reacţii la vaccinare.
În total, 4.672.751 de români au fost vaccinați de la începutul campaniei, din care 4.431.338 cu schema completă. În total au fost raportate 16.540 de reacții adverse.
Asta înseamnă că este puțin probabil ca pragul de 5 milioane de români vaccinați să fie atins până la 1 iulie, în condițiile în care autoritățile sperau ca până la 1 iunie să fi atins această cifră.
Ca ținta să fie atinsă măcar la 1 iulie ar fi nevoie ca zilnic să se vaccineze peste 46.000 de români, iar ritmul a scăzut mult, în zile bune trecând de 30.000.
Citește și: