O staţiune turistică plutitoare ar putea fi construită din deşeuri din plastic recuperate din oceane într-o zonă îndepărtată din Oceanul Indian.
Planurile în acest sens au fost prezentate de curând de arhitecta britanică Margot Krasojević, fondatoarea biroului Margot Krasojević Architecture, care susţine că există deja şi finanţare pentru concept, notează CNN.
Proiectul constă într-un hotel de lux cu 75 de camere construit pe o “insulă plutitoare” inspirată de infama Marea insulă de gunoaie din Oceanul Pacific şi numită la rândul ei “Insula Gunoaielor” (Trash Island).
Situată în arhipelagul Cocos, insula ar urma să fie formată din pungi de mari dimensiuni umplute cu plastic (dar şi cu nămol şi nisip, pentru a se asigura stabilitatea structurii), legate între ele, şi fixată de fundul oceanului cu ajutorul unei ancore.
În jurul structurii vor exista un fel de rădăcini artificiale înspirate de mangrove, care să capteze sedimentele şi să funcţioneze ca barieră pentru inundaţii.
Potrivit lui Krasojević, proiectul se află într-o fază incipientă, iar transformarea sa în realitate ar dura câtiva ani, însă arhitecta speră că hotelul îşi va deschide porţile în 2025.
"Inspiraţia mi-a venit atunci când am văzut miriada de plastic din Oceanul Pacific, o regiune de două ori cât suprafaţa Franţei, care plutea în acelaşi loc datorită curenţilor”, spune Krasojević, care consideră că utilizarea deşeurilor din oceane pentru construirea unei structuri precum cea propusă de ea este preferabilă aruncării lor la groapa de gunoi.
C.S.
Vezi şi: