Soluția ingenioasă prin care niște kenyeni transformă gunoiul în bani

Soluția ingenioasă prin care niște kenyeni transformă gunoiul în bani

Niște antreprenori ingenioși au reușit să pună pe picioare o mică afacere socială, al cărei succes a făcut înconjurul lumii. Proiectul lor salvează planeta, oferă locuri de muncă și aduce profit.

Într-o fabrică din Nairobi, Kenya, sunt produse pavele din deşeuri de plastic, despre care cei din spatele proiectului spun că sunt mai rezistente decât betonul. Iar materia prima este inepuizabilă.

Acești antreprenori sociali au reușit astfel:

  • să găsească o întrebuințare pentru tone de gunoaie din plastic
  • să ofere locuri de muncă celor care aveau mare nevoie
  • să obțină un produs util și vandabil
ADVERTISING

Pavele din plastic reciclat, de 5 ori mai rezistente decât betonul

“Produsul nostru este de cinci până la de şapte ori mai rezistent decât betonul”, susţine Nzambi Matee, fondatoarea companiei Gjenge Makers, care transformă deşeurile în materiale de construcţii durabile, potrivit Reuters.

Fabrica produce 1.500 de pavele pe zi, în componenţa lor intrând un amestec de diferite tipuri de plastic: polietilenă de înaltă densitate, care este folosită la recipientele pentru lapte şi de şampon, polietilenă de joasă densitate, folosită pentru pungile de cereale şi ambalajele sandviciurilor, şi polipropilenă, folosită pentru frânghii, capace de tip flip top şi găleţi.

How to make building paving blocks from plastic waste.

Nu este folosită polietilena tereftalată (PET), din care sunt făcute în mod obişnuit buteliile în care sunt vândute apa şi băturile răcoritoare.

ADVERTISING

Plasticul este amestecat cu nisip, iar amestecul este încălzit şi turnat în matriţe. Pavelele rezultate sunt vândute la preţuri care variază în funcţie de grosimea şi de culoarea lor.

Pavelele gri, cel mai popular produs al fabricii, costă în jur de 7,70 de dolari metrul pătrat.

Echipamentele de producţie au fost proiecte chiar de Matee, care este inginer de materiale.

Fabrica a reciclat de la înfiinţare, în 2017, şi până în prezent 20 de tone de deşeuri din plastic. Foarte important, au fost create 112 locuri de muncă pentru persoane din categorii defavorizate.

ADVERTISING

Matee speră să poată deschide în curând o nouă linie de producţie, cu o capacitate triplă faţă de cea existentă.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇