În timpul pandemiei, un angajat din patru din Uniunea Europeană a muncit în regim de telemuncă, spune cercetătorul Oscar Vargas de la Eurofound – Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă, citat de ZF.
Procentul angajaţilor români care lucrează de acasă a ajuns la 24% din numărul total al angajaţilor din economia locală la jumătatea anului 2020, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, conform datelor de la Eurofound.
”Nu ştiu dacă putem vorbi despre o generaţie a telemuncii, dar ştim că în anul 2020 o mare parte dintre angajaţi au început să lucreze în regim de telemuncă. Dacă în 2019 la nivelul UE aveam 15% angajaţi care lucrau de acasă ocazional sau lucrau de acasă în mod uzual, schimbarea a fost imensă pentru că am ajuns 25% în 2020.
În timpul pandemiei, 1 din 4 angajaţi din UE a lucrat de acasă ocazional sau în mod uzual. Acest mod de lucru ar putea fi păstrat şi în viitor“, a spus Oscar Vargas în cadrul unei videoconferinţe organizate de Eurofound.
Modul de lucru flexibil, realizat cu mijloace IT&C, va rămâne o parte esenţială din lumea muncii în viitor. Tehnologiile digitale se vor dezvolta şi mai mult, vom vedea că mai multe tipuri de locuri de muncă vor fi potrivite pentru telemuncă în viitor, a mai spus el.
Citește și: