Boc - Cîțu sau Orban? Lupta pentru PNL

Boc - Cîțu sau Orban? Lupta pentru PNL
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ludovic Orban ar vrea ca 15 septembrie să fie data organizării congresului PNL, dată până la care să fie organizate alegeri în filiale. La care să participe probabil fără excepție, având în vedere că vara Parlamentul nu lucrează, spre deosebire de Guvern și premier.

Raportat la pandemie ar fi valorificarea unei fereastre până la viitorul posibil val din toamnă. A face însă alegeri în filiale în perioada de concedii nu e neapărat cel mai indicat lucru, dacă vrei o bună reprezentativitate.

Dar Ludovic Orban are toate motivele să se grăbească, pentru că fiecare moment care trece îi erodează autoritatea și șansele în favoarea celui mai probabil contracandidat la șefia partidului, Florin Cîțu.

ADVERTISING

Recenta sa vizită la Cluj, când liderii liberali Boc și Tișe s-au disociat explicit, chiar ostentativ, de președintele PNL spune foarte multe. Mai ales prin comparație cu susținerea la fel de explicită pentru Florin Cîțu, atunci când premierul a fost la Cluj.

Este adevărat că majoritatea filialelor au comunicat că îl susțin pe dl Orban, însă asemenea adeziuni, mai ales în politica românească, sunt extrem de volatile.

Oricând, oricine poate întoarce armele, și, din toate sursele liberale, trendul în partid nu îi este favorabil lui Ludovic Orban.

Cine îi poate fi contracandidat. Teoretic, ar fi cam aceste variante: Florin Cîțu, Emil Boc, Ilie Bolojan sau Dan Motreanu.

Practic, este mai puțin probabil că dnii Bolojan și Motreanu să vizeze poziția de președinte, ramâne dl Boc, care ar fi probabil și cea mai bună variantă, pentru că are legendă, experiență, anvergură.

Dl Boc este probabil singurul om politic român care a reînviat din propria cenușă, prin vot, atunci când nimeni nu îi mai oferea nicio șansă de supraviețuire politică.

În plus, e în discuție și candidatura PNL la prezidențiale pentru care, in PNL, dl Boc e cel mai potrivit. Una peste alta, un tandem Boc - Cîțu ar fi letal pentru Ludovic Orban.  

Așadar, șansa lui Ludovic Orban ar fi fost să reușească să facă echipă cu potențialii rivali, așa cum îi sugera Valeriu Stoica în "Piața Victoriei" la Europa FM. Dar cel puțin în privința celor din Ardeal, chiar și șansa teoretică s-a dus după vizita la Cluj.

Dl Cîțu are susținerea președintelui Iohannis la funcția de premier. Însă este destul de puțin probabil ca dl Cîțu să o poată menține și dacă Ludovic Orban va fi reconfirmat in fruntea PNL.

Interesant este și ceea ce s-a întâmplat în filiala Iași după autosuspendarea lui Costel Alexe. Președinte interimar a devenit Alexandru Muraru, fratele geamăn al lui Andrei Muraru, fost consilier prezidențial și propus ambasador al României în SUA. Iași este o mare filială și voturile ei sunt importante.

În plus, dl Cîțu a reușit să bifeze câteva aspecte. A răcorit PNL în criza Voiculescu, descărcând multe frustrări ale partidului născute din împărțirea la care a consimțit în decembrie Ludovic Orban.

Vaccinarea merge mai bine decât era așteptat, a fost creat un orizont de optimism cu relaxarea, rămâne de văzut cât de riscantă și cât de bine calculată. Dl Cîțu a reușit cumva să se asocieze cu victoria împotriva măștii.

Datorită faptului că în UE și, în special în Germania, roata economică se învârte, merge și economia României. Pentru că, în rest, vorba omului de afaceri craiovan Dan Cherciu: ”OK, sunt niște rezultate pozitive, dar căror măsuri luate de Guvern s-ar datora aceste creșteri? Dacă mă luați repede să enumăr acum două, trei măsuri luate de acest guvern în favoarea mediului economic, n-aș fi în stare să spun”.

Se pare că pe hârtie va fi scos la capăt și PNRR. Iar până la, din punctul meu de vedere inevitabilele, poticneli din aplicare, congresul PNL va fi fost demult trecut.

Sunt victorii cricumstanțiale pe care dl Cîțu și le-a asumat apăsat, cu mult prea apăsat, și care îl ajută în competiția internă, fără îndoială.

Dar dincolo de asocierea cu limanul, cu luminița, cu relaxarea, nu am auzit pe nimeni să spună că dl Cîțu este o variantă bună de președinte PNL, ci doar una care oferă mai multă speranță decât dl Orban.

Cert este că dl Cîțu a reușit într-un timp record să devină o sumă de lozinci și punctaje pe care le repetă cu mai mult sau mai puțin talent oratoric, mai mult sau mai puțin convingător în funcție de circumstanțe.

L-am tot ascultat în ultima vreme și arareori am auzit la domnia sa altceva decât un discurs prefabricat, prăfuit și recitat.

Ar fi trist pentru un partid ca PNL să ajungă la această alegere între doi politcieni de calibru mic – Cîțu sau Orban. De aceea, probabil că soluția ar fi președinte PNL Emil Boc candidat PNL la prezidențiale, secondat de Florin Cîțu - premier.

Iar pentru România este de dorit ca acest congres al PNL să aibă loc cât mai repede. Un premier în concurs de frumusețe în propriul partid reprezintă o mare problemă inclusiv în relația cu partenerii din Guvern.

Vezi şi: Rareş Bogdan îl asigură pe Orban că va avea un contracandidat foarte puternic la congresul liberalilor. Reacția șefului PNL

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇