Sibienii care au creat platforma vaccin.live au lansat acum aplicația „Buletin electronic de vaccinare”.
Aceasta nu este însă oficială, deci nu este recunoscută de autoritățile competente.
Îi poate ajuta însă pe cei care vor să se întâlnească cu alte persoane, pentru a verifica dacă sunt vaccinate, după cum spune Traian Oprean, unul dintre cei care au creat aplicația.
”Scopul ei este de a îndemna cât mai multe persoane să se vaccineze, să putem reveni la o viață liberă, așa cum era înainte de pandemie. Prin această aplicație mă pot întâlni cu alte persoane fără a mai avea neapărat frica de infectare. Pot să-i rog frumos, dacă sunt vaccinați, să-mi confirme prin validarea vaccinării”, a declarat Traian Oprean, pentru Sibiu100.ro.
Aplicația permite oricărui utilizator înregistrat să-și creeze un ”buletin” de persoană vaccinată, prin validarea CNP-ului în baza de date privind adeverințele electronice de vaccinare (RENV). Odată validat, utilizatorul poate crea un cod QR (buletinul electronic de vaccinare).
Realizatorii aplicației precizează că CNP-ul și numărul de telefon nu sunt stocate, ele sunt folosite doar pentru validarea CNP-ului la RENV. Ulterior, se salvează doar ultimele 4 cifre ale CNP-ului.
Buletinul electronic nu are nicio legătură cu certificatul verde
Aceste buletine electronice de vaccinare nu au nicio legătură cu certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană (UE), pe timpul pandemiei de COVID-19.
Acestea din urmă vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat, se arată într-un comunicat al STS.
Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital.
De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit.
Nu se știe însă când vor fi disponibile certificatele.
”Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.
Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie 2021”, precizează STS.