Țuica ”atomică”, făcută din mere crescute lângă Cernobîl, confiscată de ucraineni

Țuica ”atomică”, făcută din mere crescute lângă Cernobîl, confiscată de ucraineni

Autoritățile ucrainene au confiscat 1.500 de sticle de băutură alcoolică făcută din merele crescute lângă zona afectată de dezastrul de la centrală nucleară de la Cernobîl.

Anunțul a fost făcut acum de compania producătoare, Cernobîl Spirit Company, deși intervenția autorităților a avut loc pe 19 martie, potrivit BBC.

Băutura se numește Atomic și e produsă de cercetătorii care lucrează în zona de excludere de 4.000 de kilometri pătrați din jurul centralei. Cercetările lor au inclus de-a lungul anilor și diverse experimente cu plantații, pentru a afla dacă cerealele și alte alimente crescute în zonă sunt sau nu sigure pentru oameni.

ADVERTISING

Ei au produs această băutură spirtoasă pentru a demonstra că pământul poate fi din nou cultivat și oamenii din zonă pot să-l valorifice, lucru ce la acest moment este ilegal.

”Nu este mai radioactiv decât orice altă vodkă”, explica încă din 2019 Smith.

În ultimii doi ani, el și colegii săi au ajustat rețeta pentru a face această băutură spirtoasă, un fel de țuică din mere. Merele sunt crescute în districtul Narodici, situat în imediata vecinătate a zonei de excludere, unde există încă numeroase restricții în legătură cu cultivarea pământului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Producătorul a spus că aceasta este primul produs de consum din Cernobîl făcut din 1986 încoace, când a avut loc dezastrul nuclear. Compania vrea să folosească banii câștigați din vânzarea băuturii alcoolice pentru a ajuta comunitățile din jurul Cernobîlului.

Acum așteaptă ca autoritățile ucrainene să finalizeze ancheta și spun că ”nu au nicio idee” despre motivele pentru care transportul - care avea destinația Marea Britanie - a fost oprit.

”Se pare că ne acuză că am folosit timbre fiscale falsificate. Dar nu are nicio logică de vreme ce sticlele erau oricum destinate pieței britanice și au timbre fiscale valide în Regat”, a declarat profesorul Jim Smith, un cercetător care a studiat mulți ani zona de excludere înainte de a înființa Cernobîl Spirit Company alături de câțiva colegi ucraineni.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇