La coadă ca să-ți salvezi viața. Sala Palatului, o scenă dintr-un film SF în care oamenii înving apocalipsa printr-o injecție

Câteva sute de oameni au așteptat să înceapă primul maraton al vaccinării organizat în București. După o oră și jumătate, înghesuiala dispăruse.
La coadă ca să-ți salvezi viața. Sala Palatului, o scenă dintr-un film SF în care oamenii înving apocalipsa printr-o injecție
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Peste 3.000 de doze au fost administrate în prima zi a evenimentului de la Sala Palatului, care ține până luni dimineața și unde funcționează non-stop 40 de puncte de vaccinare.

Soarele unei după-amiezi de mai a încins asfaltul din fața impozantei clădiri aflate în centrul orașului.

În jur de 500 de oameni de toate vârstele stau la o coadă aproximativă, pregătiți să ia startul în maratonul vaccinării, un eveniment promovat de Guvern și organizat de Facultatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

Mulți dintre ei au fost surprinși de căldură și caută din priviri un petic de umbră, dar e dificil pentru că primii copaci se află la mai mult de o sută de metri de rând.

“Peste 1.000 de voluntari sunt implicați”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la fața locului pentru a promova evenimentul.

Vaccinarea doar cu buletinul și fără programare de la Sala Palatului din București a început vineri la 16.00 și va ține până luni dimineața, la ora 08.00.

România ocupă unul dintre ultimele locuri în ce privește procentul dozelor injectate în Uniunea Europeană. Se află pe poziția 23 din 27, cu 29 de injecții la o sută de oameni, în spate fiind Croația, Cipru, Letonia și Bulgaria.

ADVERTISING

De când aprovizionarea cu vaccin nu mai e o problemă, reprezentanții Guvernului caută soluții să accelereze procesul de imunizare. Vineri se vaccinaseră 92.501 persoane, iar cu o zi înainte peste 100.000.

La ora 16.00, când s-au deschis porțile uriașului centru de vaccinare, zeci de voluntari erau pregătiți să-i ajute pe oameni să-și primească injecția cât mai repede și în condiții de siguranță.

La eveniment, au sosit persoane de toate vârstele - pensionari, tineri, dar și multe cupluri și familii.

“Am venit să mă vaccinez pentru că nu am reușit să mă programez pe platformă”, a spus un pensionar de 75 de ani, care a refuzat să-și spună numele, “neavând încredere în jurnaliști”.

“Am încercat de mai multe ori, dar nu m-am descurcat”, a mai adăugat el. A venit singur. A completat chestionarul de vaccinare într-unul din cele două corturi verzi, de armată, montate în fața treptelor exterioare ale impozantei clădiri.

SalaAsteptare1
După vaccinare, oamenii așteptau 15 minute pentru a fi monitorizați de eventuale efecte adverse - Foto: SpotMedia.ro

A mărturisit că are emoții și s-a grăbit spre un jandarm în uniformă să-l întrebe pe unde poate intra. Era nerăbdător.

Horea Chirilă Constantin, 26 de ani, e medic rezident în anul I la Spitalul Alexandru Obregia din București, secția neurologie pediatrică.

“Am fost implicat în mai multe acțiuni de voluntariat. Imediat când am auzit de această oportunitate, am vrut să particip. Mai mult, am încercat să-i mobilizez și pe colegii mei și în bună măsură am reușit”, a povestit tânărul medic.

Horea a făcut voluntariat și la centrul de vaccinare al spitalului în care lucrează. El s-a vaccinat încă din luna ianuarie, în prima etapă dedicată personalului medical.

Rezidentul voluntar a spus că va lucra până la miezul nopții, apoi se va întoarce pentru un nou schimb, sâmbătă după-amiaza.

Rezident1
Horea Chirilă Constantin, 26 de ani, un medic rezident cu multe ore de voluntariat la activ în centrele de vaccinare - Foto: SpotMedia.ro

Personalul implicat în complexul proces de vaccinare este format în principal din studenți la Medicină și medici rezidenți.

“Doar asistentele medicale calificate fac injecțiile”, a spus Horea Chirilă, explicând că studenții și rezidenții acoperă partea de îndrumare și de coordonare a oamenilor către punctele de vaccinare.

Furnicarul din Sala Palatului, plin de oameni în echipamente de protecție, purtând măști și mănuși chirurgicale, proiectează în jur o atmosferă post-apocaliptică. 

Video. În imensul hol al Sălii Palatului, un furnicar de oameni preocupați să salveze și să se salveze - Sursa: SpotMedia.ro

Zeci de supraviețuitori ai unui cataclism pare că veniseră să primească un tratament miraculos pentru a scăpa de boală, pentru a se întoarce la vechea lor viață pe care, azi, în mijlocul pandemiei, o consideră “normală”.

Văzută de sus, de la etaj, scena pare imaginată de un regizor talentat care filmează un blockbuster hollywoodian.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, era îmbrăcat, ca de fiecare dată, fără cusur - un medic militar crescut și educat în spiritul ordinii și al regulamentelor.

Avea un combinezon albastru, mască, dar și vizieră de protecție. I s-a repartizat punctul de vaccinare numărul 11 din 40 câte au fost amenajate, dar în prima oră și jumătate nu a vaccinat pe nimeni. 

A jucat mai mult un rol de reprezentare și de gazdă pentru oficialii veniți să viziteze centrul, inclusiv pentru premierul Florin Cîțu.

GheorghitaVaccineazaROV
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale, echipat exemplar, face o injecție în punctul 11 de vaccinare din Sala Palatului - Foto: RoVaccinare

De la începutul campaniei de vaccinare, în România, doar puțin sub 15% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani s-au imunizat cu cel puțin o doză. 

E o cifră mică, dacă amintim că, în Suedia, 66% dintre persoanele peste 80 de ani fuseseră vaccinate încă de la sfârșitul lunii martie.

După o oră și jumătate de la startul maratonului vaccinării, în fața Sălii Palatului nu mai erau doritori care să aștepte să intre. 

Cine venea completa chestionarul într-unul din corturi și, apoi, urca treptele, îndreptându-se spre imensul hol unde era preluat de voluntari.

ReactiiAdverse1
O persoană primește îngrijiri după ce se plânge de o reacție alergică la mâna dreaptă, cea în care a făcut injecția - Foto: SpotMedia.ro

“Am luat decizia să mă vaccinez datorită colegilor mei”, a spus Anca, 21 de ani, studentă în anul 2 la Facultatea de Electronică, Politehnica București.

“Vreau să plec împreună cu ei în vacanță, iar dacă-mi fac vaccinul mă simt mult mai în siguranță. Nu am intrat niciodată pe platforma de programare. Sunt în sesiune și am vrut să fac vaccinul atunci când pot eu, nu să depind de o zi sau de o oră. Mi s-a părut mult mai ușor așa”, a povestit ea.

Anca își analiza cu atenție adeverința de vaccinare. Peste trei săptămâni se va întoarce pentru doza de rapel.

Foarte mulți din cei veniți la Sala Palatului consideră că aplicația online a fost un obstacol în calea vaccinării. Unii nu s-au descurcat cu ea, alții au spus că le-a creat o bătaie de cap în plus, perturbându-le activitatea de zi cu zi. 

Multe cupluri au evitat programarea de teamă că n-o să găsească loc împreună. 

Iar o bună parte dintre oameni au fost dezamăgiți și descurajați de haosul din primele zile ale etapelor de vaccinare, când platforma nu funcționa sau nu erau locuri disponibile.

CituGheorghita1
Florin Cîțu, prim-ministru, alături de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, discută cu medicii implicați în organizarea maratonului de la Sala Palatului - Foto: SpotMedia.ro

“Începând de astăzi, în România, oamenii pot merge la centrele de vaccinare fără programare, doar cu buletinul”, a anunțat premierul Florin Cîțu, în scurta declarație dată jurnaliștilor aflați la fața locului.

Rămâne de văzut în ce măsură această facilitate va accelera procesul de vaccinare. 

16% dintre români spun că nu se vor vaccina niciodată, conform datelor publicate vineri, în barometrul opiniei publice din UE, iar 36% mai așteaptă. Practic, mai mult de jumătate din populația care se poate imuniza refuză s-o facă.

Odată cu maratonul vaccinării de la Sala Palatului, platforma de programare intră în istorie, rămânând pentru mulți un instrument complicat și frustrant care a avut rolul ei într-o perioadă în care vaccinul era o marfă extrem de rară.

Citiți și alte articole interesante despre campania de vaccinare din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇