Paradox: Pădurea amazoniană, distrusă de oameni, începe să agraveze schimbările climatice

Paradox: Pădurea amazoniană, distrusă de oameni, începe să agraveze schimbările climatice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu mai este demult un secret faptul că din cea mai mare pădure tropicală a lumii, pădurea amazoniană, nu a mai rămas mare lucru, comparativ cu ce era cândva.

Situația este cu adevărat dramatică, pentru că noi cercetări sugerează că aceasta a ajuns să elibereze mai multe gaze cu efect de seră decât depozitează în plante și sol.

Noile cercetări, cea mai completă analiză a influenței bazinului Amazonului asupra climei la nivel global de până acum, arată că pădurea amazoniană a ajuns să încălzească atmosfera Pământului, nu să o răcească, așa cum se întâmpla până acum, arată Science Alert.

ADVERTISING

Efectul îngrijorător este așteptat să crească, a explicat un grup de 30 de oameni de știință care a lucrat la acest studiu.

Din cauza defrișărilor, jungla amazoniană nu mai poate ajuta la contrabalansarea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din activitățile umane, în special de pe urma arderii de combustibili fosili, care risipesc bugetul global de carbon.

Citește și Brazilia a lansat primul său satelit pentru monitorizarea regiunii amazoniene

„Defrișarea perturbă capacitatea de depozitare a carbonului. Asta este problema”, a precizat Kristofer Covey, autor principal al studiului, de la Colegiul Skidmore din New York.

ADVERTISING

Defrișarea este atât de severă în pădurea amazoniană încât unii oameni de știință estimează că pădurea tropicală s-ar putea transforma din depozit de carbon în sursă de carbon, care eliberează mai mult CO2 decât poate stoca, până în 2035.

Vezi și Aproape un sfert din pădurea amazoniană din Brazilia e exploatată ilegal


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇