Un experiment numit Deep Time, în care 15 persoane au fost închise într-o peșteră întunecată timp de 40 de zile, fără acces la lumina naturală sau posibilitatea de a afla ora, a demarat deja.
Pe 14 martie, o echipă formată din 15 voluntari, opt bărbați și șapte femei, a fost închisă într-o peșteră din Ariège, Franța. Scopul proiectului controversat este de a observa efectele izolării pe termen lung, participanții neavând acces la nicio sursă de aflare a timpului, după cum arată IFL Science.
Subiecții nu au la dispoziție nicio sursă de lumină, telefoane, ceasuri sau orice altă metodă de a ști chiar și ce zi este.
Singura sursă de lumină provine din utilizarea unui dinam cu pedală pentru a produce electricitate.
„Pierderea noțiunii timpului este cea mai mare dezorientare”, se arată pe site-ul dedicat proiectului.
Și este aspectul pe care misiunea Deep Time vrea să îl înțeleagă mai bine. Pentru că până în prezent nu știm cum sistemul nostru cognitiv înțelege și gestionează această continuitate nedeterminată, acest mediu în care are loc succesiunea evenimentelor și fenomenelor, chiar și dincolo de această variabilă pe care am putea-o numi ceasul biologic în cronobiologie”, se mai arată pe site.
Voluntarii au vârste cuprinse între 27 și 50 de ani și provin din diverse medii, de la profesori de școală primară până la biologi. Toți sunt echipați cu senzori, prin care pot fi monitorizați de oamenii de știință din afara peșterii pe măsură ce se adaptează la viața de peșteră, trăind în adâncurile întunecate și umede.
„Acest experiment este o premiera mondială”, a declarat profesorul Etienne Koechlin, neurolog în cadrul École Normale Supérieure din Paris.
Până în prezent, toate misiunile de acest tip se concentrau asupra studierii ritmurilor fiziologice ale corpului, dar niciodată pe impactul acestui tip de ruptură temporală asupra funcțiilor cognitive și emoționale ale ființei umane”, a adăugat el.
Autorii proiectului speră că experimentul ar putea avea mai multe aplicații, de la aflarea celui mai bun mod de a face față perioadelor de timp petrecut în submarine sau în minele subterane până la călătoriile spațiale, inclusiv misiuni mai lungi în viitor.
„Cucerirea spațiului ia o nouă întorsătură în acest secol, pe fondul noilor tehnologii și date în creștere. De la Lună la Marte, vizând alte obiecte stelare, precum Ceres, oamenii se vor confrunta cu noi percepții ale timpului”, se mai arată în prezentarea proiectului.
Experimentul nu este însă lipsit de controverse. Liderul misiunii, Christian Clot, care a intrat în peșteră alături de ceilalți voluntari, a fost criticat în presa franceză pentru că s-a autointitulat „cercetător”, deși nu are experiență științifică.
Dacă totul va decurge conform planului, echipa de voluntari va ieși din peșteră în 22 aprilie 2021.
Te-ar putea interesa și Ce se întâmplă în creier după o noapte albă