Cum a fost audierea lui Orban în Parlament: PNL și PSD și-au strigat ”hoții” pentru mita de 760.000 de euro de la Unifarm

Cum a fost audierea lui Orban în Parlament: PNL și PSD și-au strigat ”hoții” pentru mita de 760.000 de euro de la Unifarm
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Ludovic Orban s-a prezentat, luni, în Parlament, unde a fost chemat de Grupul parlamentar PSD, pentru a da explicaţii pe tema achiziţiilor făcute de Unifarm în pandemia de COVID-19.

Dosarul DNA vorbește de o mită de 760.000 de euro, pentru măști și echipamente anti-COVID care s-a dovedit că nu ofereau niciun fel de protecție. Asta în timp ce starea de urgență ținea românii în case, pacienții cronici departe de spitale și medicii în prima linie cu echipamente improvizate.

În schimb, această chestiune extrem de gravă a fost folosită ca tema pentru atacuri de pre-campanie electorală. PSD și PNL chiar și-au strigat de la tribuna Parlamentului pomelnice cu penalii din curtea celuilalt.

Dan Barna a încercat un moment de star rock, întrebându-l pe Orban dacă își asumă să strige, ”acum, aici”, ”fara penali în funcții publice”. A lăsat câteva momente de pauză, până când i-a devenit și lui evident că nu se va întampla și și-a încheiat discursul.

După toate acestea, premierul a mai trecut o dată pe la microfon, a vorbit de realizările partidului și Guvernului și ședința pentru lămurirea spăgii uriașe de la Unifarm s-a încheiat. Fără niciun deznodământ, fără nicio informație pentru români.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea ședinței din Parlament:

17:17 - Ora premierului e declarată bifată și încheiată. Despre mita de la Unifarm rămâne să aflam detalii de la DNA, pe măsură ce procurorii vor avansa cu ancheta.

17:11 - În discursul de încheiere, Ludovic Orban a mai făcut și el o listă cu persoane cu probleme penale sau morale promovate de PSD recent în funcții, cum ar fi numirea lui Niculae Bădălău la Curtea de Conturi.

Revenind la ce a făcut el, Orban a spus că a alocat bani acolo unde a fost nevoie. A vorbit despre șomaj, despre plata părinților care au stat cu copiii în pandemie, despre achiziții de tablete școlare după ce educația s-a mutat în online.

”Nu mai vorbesc despre sprijinirea companiilor. Am făcut ce nu a făcut nimeni”, s-a lăudat Orban.

Premierul i-a răspuns și lui Dan Barna, amintindu-i că i-a semnat inițiativa.

17:02 - Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, ia cuvântul.

”Aveți darul ca, atunci când apare o acuzație la PNL, să veniți aici la tribună să dați nume de la PSD. Să va dau și eu niște nume: Tudor Chiuariu, Pinalti de la Neamț, Romeo Stavarache, Monica Iacob Ridzi...

ADVERTISING

V-aș ruga să nu fiți ipocriți, că nu accept de la dvs lecții când aveți o asemenea istorie”.

16:54 - Vorbește de la tribună și Varujan Vosganian, după câteva contre cu Marcel Ciolacu, nefiind clar dacă vorbește în numele ALDE sau ca deputat neafiliat.

16:54 - Cei de la minoritățile naționale vorbesc doar de faptul ca deputatul Silviu Vexler a fost acuzat că a tradat România, fără dovezi. Nimic despre mita de la Unifarm și achizițiile făcute pe banii românilor.

16:50 - De la PMP vorbește Petru Movilă, care cere transparență ca principiu fundamental de funcționare a statului, atât în condiții normale, cât și pe timp de crize și calamități.

16:46 - La tribună a venit Victor Ponta. Liderul Pro România spune că este primul care are legitimitate să îl critice pe Ludovic Orban, pentru că e primul de până acum care ia cuvântul și nu a votat Guvernul PNL.

El îi citește din contracte și dosarul DNA, pentru a vedea că tot ce a făcut Unifarm a fost pentru ministere și, deci pentru Guvernul pe care îl conduce.

16:40 - Dan Barna ia cuvântul de la USR. Trece în revistă discursurile de ieri, de Ziua Justiției, ținute atât de PNL, cât și de PSD și remarcă faptul că se arată unii pe alții cu degetul: ”Tu ai furat, ba tu ai furat”.

ADVERTISING

”Problema e una sistemică, nici dupa Hexifarma, nici dupa ce Secureanu devenea o mare vedetă de trafic de pseudo-echipamente pentru spitale nu s-au luat măsuri. Și, probabil, că nici acum nu se vor lua măsuri și vom rămane cu această discuție emoțională.

Problema este una sistemică. Fără penali în funcții publice exact asta înseamnă, să nu poți să mai pui în conducerea statului oameni certați cu legea”, a spus Barna.

Încearcă să-l facă pe Ludovic Orban să strige ”fără penali în funcții publice”, așa cum fac vedetele la concerte, însă fără succes.

16:36 - De la PNL îi răspunde lui Ciolacu Florin Roman, liderul deputaților liberali. El înșiră mai multe fapte ale social-democraților din ultimele decenii și susține că, din acest motiv, PSD nu are dreptul să vorbească despre corupție. ”Vorbiți de funie în casa spânzuratului”.

Deputatul PNL spune că social-democrații au făcut multe nereguli în pandemie.

„Cam scumpă șpaga la unii dintre voi, la 5,14”, spune Roman, fără a spune la ce se referă și nici de unde știe cât este șpaga la PSD.

16:24 - De la PSD îi răspune Marcel Ciolacu:

”De 4 luni vă spunem clar și răspicat: guvernați, nu mai furați. Ați profitat cu mult tupeu să va îndestulați toți clienții politici. Pentru dvs personal nu au existat reguli și lege. Ați ținut românii închisi în case, în timp ce smecherii PNL s-au imbogățit pe 3 generații.

Ați fost interesat doar de bani. Ați hrănit marele stomac liberal cu sute de milioane de euro cu contracte fără licitație. Deschideți orice ziar, găsim exemple care să vă trimeată (sic!) cel puțin 100 de ani la pușcărie”, spune Ciolacu.

Ciolacu reiterează că va depune moțiune împotriva Guvernului Orban, care, după cum bine ne amintim, nu ar fi fost în funcție acum fără voturile PSD.

”Cine nu votează moțiunea înseamnă că susține hoția și e părtaș la jaful PNL”, conchide Ciolacu.

16:10 - A luat cuvântul Ludovic Orban:

”Sunt uimit de subiectul care e supus dezbaterii, pentru că acest subiect mi se pare că e un subiect care nu are legătură directă cu activitatea mea de premier. Se încearcă crearea unei legături inexistente.

PSD caută să arunce în spatele meu activitatea unei societăți a statului. Mă bucur că există o anchetă în curs, e dovadă că instituțiile își fac datoria. Subiectul nu are legătură cu activitatea mea de premier. M-aș fi așteptat să discutăm de subiecte mai importante”, spune Orban.

Prmeierul continuă atacul la PSD, amintind de atacurile din ultimii ani la adresa justiției.

Despre schimbarea managerilor de spital, Orban amintește de schimbările făcute în timpul stării de urgență, când la mai multe spitale au fost numiți manageri militari. Vorbește de ”incompetența crasă” a managerilor numiți, enumerând și cazul Suceava, unde managerul era numit de Gheorghe Flutur, colegul său de partid.

”Ne aflăm într-o situație în care hoțul, adică PSD, strigă hoții. Închei prin a vă spune că aveți posibilitatea, ați inițiat procedura pentru constituirea comisiei de anchetă. Duceți la capăt acest demers și includeți achizițiile încheiate de toate autoritățile, de consilii, de primari, de directori de spitale pe care i-ați numit dvs… să puteți să furnizați organelor penale informații complete.

Activitatea mea de 30 de ani e una în lumină publică. Nu am luat niciodată niciun capăt de ață din ce nu mi s-a cuvenit. Orice încercare de a arunca cu noroi în direcția mea, prin ventilator, e sortită eșecului”, a încheiat Orban.

16:07 - Ședința e declarată deschisă. Din cei 329 de deputați sunt prezenți doar 143.

Comisie de anchetă tot pe contractele Unifarm

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, spune că premierul va mai fi invitat în Parlament și la comisia de anchetă.

”După ce comisia parlamentară de anchetă privind achiziţiile în perioada stării de urgenţă, condusă de deputatul Marius Budăi, va intra într-un ritm susţinut de funcţionare, PSD îl va chema la audieri pe domnul Orban pentru că declaraţiile dumnealui, acelea că nu are nimic de ascuns, trebuie să fie probate şi de un raport în faţa acestei comisii a Parlamentului şi a poporului", a spus Romaşcanu, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

Dosar de mită de 760.000 de euro la Unifarm

Directorul general al Unifarm, Eugen Adrian Ionel, este cercetat sub control judiciar de către DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu. Dosarul a fost deschis de DNA la sfârșitul lunii iunie.

Ionel e acuzat de procurori că ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar care reprezenta o firmă, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

Mai mult, măștile care au ajuns astfel în țară nici măcar nu respectau normele, deci au fost inutile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇