Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis de premierul Florin Cîțu din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial și a stârnit reacții negative.
Conform Mediafax, Octav Bjoza a criticat modificările aduse legii prin care se oferă compensaţii deţinuţilor politici şi urmaşilor acestora.
Află mai multe din Comunicatul Asociației Foștilor Deținuți Politici din data de 12 martie 2020.
Argumente și contraargumente
Istoricul Marius Oprea susține că motivul demiterii ar fi acela că ”Octav Bjoza s-a împotrivit din răsputeri modificărilor aduse legii prin care se oferă compensații deținuților politici și urmașilor acestora, obiectând față de faptul că, la sugestia a trei deputați ai minorităților naționale, în frunte cu Silviu Vexler, președintele Federației Comunităților Evreiești, au fost anulate drepturile cuvenite celor care au fost ”etichetați” de Securitate drept legionari”.
La scurt timp de la aflarea informației, premierul Florin Cîțu și-a argumentat decizia.
”O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă.
Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, a transmis Florin Cîțu, citat de Mediafax.
Premierul a considerat că poziția lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”.
”O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României.
Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, a mai explicat premierul.
Într-o intervenție la Antena3, Octav Bjoza a negat acuzațiile și a criticat decizia premierului.
Un sprijin în favoarea sa a venit din partea AUR.
Într-un comunicat al partidului AUR se arată că ”eroii nu pot fi eliminați prin decizii administrative”, iar gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul guvernamental arată care este ”adevărata culoare a coaliției de guvernământ: roșul aprins, al tancurilor sovietice, bolșevice”.
”Chiar dacă au condamnat verbal sinistrul experiment comunist, PNL și președintele Iohannis nu au ezitat să decapiteze conducerea IICCMER, instituția care investiga crimele odiosului regim, iar acum să-l arunce la coș pe singurul reprezentant al demnității naționale din Guvern, pe Octav Bjoza”, mai arată comunicatul AUR.
În schimb, într-un comunicat remis Spotmedia.ro, deputatul PNL Alexandru Muraru, care este Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al premierului, condamnă ”cu fermitate astfel de poziții publice, precum ale domnului Bjoza, acțiuni care angrenează întregul Executiv, imaginea României și care nu pot fi tolerate”.
”Exercitarea unei funcții executive presupune respectarea legislației în vigoare în materia condamnării negării Holocaustului. Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităților Holocaustului de către un demnitar, numit în funcție de către șeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor și eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaționismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaționiștilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituții naționale”, se mai arată în comunicatul citat.
Acuzat de simpatii legionare
Octav Bjoza s-a născut la Iași și a fost arestat de Securitate în 25 iunie 1958, pentru că făcea parte dintr-o organizaţie de tineri, „Garda Tineretului Român”.
A trecut prin lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grindu, din Delta Dunării. In octombrie 2014, el a fost numit de premierul Victor Ponta în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989.
Octav Bjoza fost primul decorat de președintele Klaus Iohannis, în 2015, după preluarea primului mandat, generând un scandal mediatic, după ce s-a reamintit că, în 2009, Octav Bjoza a participat la comemorarea unor martiri legionari, imaginile fiind postate pe YouTube de mişcarea Noua Dreaptă filiala Braşov.
"N-am lipsit niciodată de la acest eveniment. Este un prilej de pomenire, de comemorare, un prilej cu care trebuie să plecăm de aici mai puternici, cu bateriile încărcate, mai obligaţi în a rezolva ceea ce n-am putut face până acum. Nu sunt legionar, nu am fost şi e prea târziu să mai devin. Dar norocul meu a fost ca la vârsta de 19 ani să fiu educat în temniţele comuniste de unii dintre ei. Mi-au marcat tot restul vieţii.
De la ei am învăţat pentru totdeauna că nimic, fiule, nu se poate realiza fără morală.(...) Tot ei mi-au atras atenţia că neamul românesc este bântuit de trădători, de vânzători de ţară şi au avut dreptate. Şi din cauza asta îi voi purta în mintea şi sufletul meu, câte zile voi avea”, declara atunci Octav Bjoza.
”Președinția Iohannis n-ar fi trebuit să înceapă cu decorarea unui mărturisit simpatizant al “moralității” legionare””, comenta atunci Vladimir Tismăneanu.
Decizia președintelui a fost criticată și de Centrul pentru Combaterea Antisemitismului în România, din cauza apariţiilor publice ale lui Bjoza alaturi de membrii unui partid susținător al Mișcării Legionare neo-nazismului, și a generat un scandal mediatic, însă Octav Bjoza a negat legăturile sale cu legionarii.
Octav Bjoza a dezvăluit atunci că propunerea de decorare a fost făcută de consilierul prezidențial Andrei Muraru, care este fratele geamăn al deputatului PNL Alexandru Muraru, menționat anterior.
Recent, Andrei Muraru a fost propus pentru funcția de ambasador al României în SUA.