Nu e un secret faptul că Apple e interesată să-și extindă gama cu un iPhone pliabil.
În ultimul deceniu, compania a depus mai multe brevete de invenție pentru diverse tipuri de mecanisme de îndoire. Spre deosebire de rivalii de la Samsung, în cazul gigantului IT american un astfel de dispozitiv nu s-a concretizat. Încă.
Noi zvonuri arată că un iPhone pliabil va vedea lumina zilei destul de curând.
Primele zvonuri dădeau de înțeles că ar putea fi lansat în 2021. Bloomberg anunța de curând că oamenii lui Tim Cook lucrează deja la un display flexibil. Însă un raport recent arată că anul 2023 ar fi un termen mai realist, conform analistului Ming Chi Kuo, care e recunoscut pentru informațiile pe care le obține despre lansările Apple.
Asta pentru că gigantul IT încă mai trebuie să decidă care e cel mai bun mecanism de pliere și să se lămurească în legătură cu producția în masă a dispozitivului. De aici rezultă și nevoia prelungirii cu doi ani.
Ca de obicei, strategia Apple nu este să revoluționeze piața și să fie prima companie care lansează un dispozitiv nou sau folosește o tehnologie utilă și/sau revoluționară, ci să le îmbunătățească și să fie user-friendly - chiar dacă asta înseamnă să pună ceva pe piață cu câțiva ani întârziere.
Să nu uităm că, de exemplu, Samsung a lansat deja trei dispozitive pliabile în ultimii doi ani (Galaxy Fold, Z Fold 2 și Galaxy Z Flip). Și alte companii - precum Microsoft, Motorola sau Huawei - au intrat în acest joc.
Cum va arăta iPhone-ul pliabil?
Apple a brevetat până acum mai multe stiluri de display-uri pliabile, printre care se numără unul care se împăturește ca un origami, altul care se îndoaie în partea de sus și chiar o versiune care se „încolăcește” de jur împrejur.
Însă cel mai probabil pare cel care se deschide ca o carte, dezvăluind un ecran de 7,5-8 inchi, folosind un mecanism de pliere care e ascuns printre componente.
În timp ce Samsung și alții au lansat deja dispozitive pliabile, Apple și-a luat timp pentru a învăța din greșelile lor. În acest fel, are șanse să găsească soluții la problemele acestora și să-și dea seama dacă chiar au potențial sau nu.
Unul dintre lucrurile „dureroase” pe care trebuie să le rezolve este pliul. La multe dintre materialele folosite, inclusiv amestecul de sticlă și plastic pe care Samsung îl folosește la Z fold și Z Flip, rămâne un pliu atunci când ecranul este „despăturit”.
Pentru a evita acest inconvenient, cel mai probabil, Apple va aștepta după Corning, furnizorul său de materiale pentru ecrane, să facă o versiune pliabilă a display-ului său Ceramic Shield. Tot ce știm este că proiectul este deocamdată în lucru.
Prețul reprezintă o altă provocare. Și nu doar pentru Apple, ci și pentru ceilalți producători. Dispozitivele pliabile lansate până acum au fost foarte scumpe: la 2.000 de dolari, Fold 2 este de două ori mai scump decât telefoanele din gama premium ale Samsung.
Și, cel mai probabil, la fel va fi și în cazul iPhone-ului. Doar că va trebui să fie într-adevăr uimitor ca să convingă utilizatorii să-și lase telefonul cu display normal pentru unul pliabil care costă mult mai mult.