Experții au identificat o „super-plantă”, care poate absorbi poluarea de pe drumurile extrem de aglomerate

Experții au identificat o „super-plantă”, care poate absorbi poluarea de pe drumurile extrem de aglomerate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, Cotoneaster frigidus, ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat mai mult decât o fac alte specii. Specialiștii în horticultură spun că acesta este o ”super-plantă” din acest punct de vedere.

Oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură (RHS) au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării, comparând diferite tipuri de arbuști printre care și păducelul sau tuia gigantică.

Pe drumurile cu trafic accentuat, arbustul Cotoneaster franchetii s-a dovedit a fi de cel puțin 20% mai eficient în absorbția poluării în comparație cu alte specii, au spus cercetătorii, deși nu a fost observată nicio diferență pe drumurile mai liniștite.

ADVERTISING

„Am aflat că în doar șapte zile un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină o produce în timpul unei deplasări de 800 de kilometri”, a declarat dr. Tijana Blanusa, cercetător principal al studiului, conform The Guardian.

Citește și Cum schimbăm mediul înconjurător: O floare a evoluat astfel încât să nu mai atragă ochiul omului

Studiul face parte dintr-un proiect pentru diminuarea problemelor de mediu, precum poluarea aerului, inundațiile și valurile de căldură.

ADVERTISING

„Identificăm în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute”, a declarat prof. Alistair Griffiths, director științific la RHS.

„Spre exemplu, am descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor.

Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice”, a adăugat prof. Griffiths.

ADVERTISING

Vezi și Afaceri în agricultură: Doi tineri din Sibiu produc îngrăşământ eco din lână de oaie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇