După ce au crescut în captivitate, îngrijite atent, 36 de țestoase din specia Chelonoidis chatamensis, una gigantică, au fost eliberate în sălbăticie, de fapt la ele acasă, în Galapagos.
Reptilele, cunoscute și ca țestoase San Cristóbal, au fost eliberate în Parcul Național Galapagos, în partea nord-estică a insulei San Cristóbal, arată IFL Science.
În insulele Galapagos erau 15 specii endemice, dar regiunea a fost colonizată în anii 1800, iar cei care au venit aici au adus specii invazive, care au concurat cu țestoasele pentru hrană și chiar le-au mâncat ouăle ori puii.
Numărul țestoaselor a scăzut rapid, iar câteva specii au fost pierdute pentru totdeauna. Chiar Charles Darwin scria despre o specie de pe insula Floreana, care a dispărut la numai 15 ani de când străinii au călcat acolo.
Alte specii considerate dispărute din fericire au reapărut, grație hibrizilor a două specii.
Acum, după numeroase programe derulate, sunt 6.700 de țestoase gigantice în Galapagos. Nou-veniții au între 6 – 8 ani și cântăresc circa 5 kilograme, dar vor ajunge, cu puțin noroc, la 250 de kilograme.
Vârsta minimă de 5 ani le asigură, de obicei, supraviețuirea, spun oamenii de știință care le-au eliberat, acesta fiind unul dintre cele mai de succes programe derulate în lume.