- Lista de așteptare, singura modalitate de programare;
- Persoanele vulnerabile și lucrătorii esențiali se vor programa, folosind aceeași listă de așteptare, dar vor avea prioritate;
- Nimeni nu poate alege vaccinul, dar se poate înscrie pe liste de așteptare la centre care fac un anumit tip de vaccin;
- Până la sfârșitul lunii martie, ar putea fi vaccinați peste 2,5 milioane de români cu cel puțin o doză;
Etapa a treia de vaccinare, anunțată pentru 15 martie, în care absolut orice persoană adultă se poate înscrie la vaccinul anti-COVID, a pornit cu câteva ore mai devreme.
Deși medicul militar Valeriu Gheorghiță și toți oficialii au anunțat ca dată de start 15 martie, duminică de la 18:30 deja oamenii se puteau programa. Vestea a circulat repede, astfel că la ora 19:30 platforma deja se blocase.
Potrivit Biziday, s-a decis oprirea platformei din cauza traficului mare și va redeveni funcțională luni dimineață, după încărcarea update-ului ce permite înscrierea pe listele de așteptare.
Până atunci, vă prezentăm tot ce trebuie să știți despre lista de așteptare şi centrele de vaccin, astfel încât să vă puteți programa cât mai ușor, dacă alegeți să o faceți.
Lista de așteptare
Introducerea listei de așteptare va schimba atât modul în care se face programarea pentru vaccin, cât și dinamica vaccinării, principalul obiectiv fiind acela de a păstra un ritm ridicat de inoculare.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat în mod oficial introducerea listei de așteptare și declanșarea vaccinării “populației generale”, cel mai probabil, începând din a doua jumătate a lunii martie, în cazul în care vor exista centre cu locuri libere.
“…această listă de așteptare va fi disponibilă în platforma de programare, din data de 15 martie”, a declarat medicul.
“Practic, modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până la acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră și își creează un cont, va alege opțiunea de a se programa în această listă de așteptare prin alegerea unui centru de vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiță, anunțând noua modalitate de programare pentru vaccinare valabilă de la jumătatea lunii martie.
“Fiecare centru de vaccinare va avea o listă de așteptare. Persoana respectivă, respectând aceeași modalitate, selectând categoria din care face parte, se va trece în această listă de așteptare”, a declarat coordonatorul campaniei.
Cum funcționează lista de așteptare
- începând cu data de 15 martie, programarea pentru vaccinare se va face doar pe lista de așteptare a unui centru din cele peste 700 câte vor fi operaționale;
- în funcție de categoria aleasă, o persoană cu vârsta peste 65 de ani, lucrător esențial, bolnav cronic sau membru al “populației generale” va ajunge într-un anumit loc pe lista centrului ales;
- va exista posibilitatea să fie vizualizat numărul de persoane aflate pe listă;
- fiecare persoană înscrisă pe lista de așteptare va primi și un interval de timp în care va urma să fie vaccinată;
- identitatea lucrătorilor esențiali trebuie să fi fost încărcată în prealabil pe platformă de către angajator, iar când se înscriu, aceștia sunt validați automat, restul categoriilor vor fi verificate în timp real la momentul înscrierii în baza CNP-ului cărții de identitate și a consultării registrului electronic al bolnavilor cronici;
- există posibilitatea ca o persoană, după ce s-a înscris, să se șteargă de pe listă și să caute alt centru de vaccinare unde poate începe un nou proces de programare, folosind lista de așteptare;
- nu va exista posibilitatea înscrierii la mai multe centre de vaccinare în același timp;
- cu 24 de ore înainte de momentul vaccinării, persoana înscrisă pe lista de așteptare va primi un sms și un email cu un mesaj care anunță ora programării. Acest mesaj trebuie validat printr-un răspuns trimis de solicitant prin sms sau prin email;
Etapa a 2-a de vaccinare a persoanelor vulnerabile va funcționa în același timp cu etapa a 3-a
Conform informațiilor prezentate de oficiali, etapa a 2-a de vaccinare va funcționa concomitent cu cea de-a treia.
Persoanele în vârstă, bolnavii cronici și “lucrătorii esențiali” se vor înscrie în același mod, dar vor fi vaccinați cu prioritate, fiind așezați în capul listei de așteptare.
“…organizarea centrelor de vaccinare presupune existența unui singur tip de vaccin într-un centru de vaccinare. Deci vor fi centre monovaccin, majoritatea evident că vor fi centre unde vor fi distribuite vaccinurile de la compania BioNTech-Pfizer, pentru că sunt cele mai multe doze disponibile și au cea mai largă categorie de vârstă pe care o acoperă conform indicațiilor, de la peste 16 ani în sus”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Pentru optimizarea distribuirii dozelor de vaccin, în România a fost luată decizia ca fiecare centru de vaccinare să inoculeze un singur tip de doză.
Până acum, această informație nu a fost publică.
Mai mult, s-a luat în considerare și posibilitatea ca-ntr-un centru să se facă mai multe tipuri de vaccin, dar oficialii anunță că această soluție este doar o excepție. E cazul Romexpo unde sunt mai multe centre de vaccinare și unde există posibilitatea să se realizeze fluxuri pentru toate tipurile de vaccin.
“Ca număr de centre, vom avea centre cu AstraZeneca, după numărul celor de la Pfizer și cele mai puține vor fi centrele de la Moderna, unde avem cel mai mic număr de doze disponibile”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
“Arondarea geografică și distribuția centrelor la nivelul fiecărui județ vor fi stabilite în funcție de caracteristicile demografice ale populației respective. Evident, unde avem populație vârstnică, vom avea un anumit tip de vaccin, unde avem mai mult populație tânără, vor fi cele trei tipuri de vaccin disponibile care acoperă acea grupă de vârstă”, a explicat medicul.
“În funcție de data rapelului, o persoană va putea intui într-adevăr ce tip de vaccin, dar nu vei vedea pe centrul respectiv Pfizer, Moderna, AstraZeneca sau, ulterior, Johnson & Johnson. Deci nu avem această posibilitate, şi să știți că în nicio țară nu există posibilitatea ca persoanele să opteze pentru un anumit tip de vaccin”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.
Pfizer este un vaccin de două doze, cu rapel după 21 de zile; Moderna, două doze, rapelul după 28 de zile; AstraZeneca, două doze, cu rapel după 56 de zile, iar Johnson & Johnson este un vaccin cu o singură doză, fără rapel.
2,7 milioane de oameni ar putea fi vaccinați cu cel puțin o doză până la sfârșitul lunii martie
Această schimbare de strategie vine în contextul în care, în luna martie, România va primi 2,6 milioane de doze de vaccin, conform declarației domnului Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Acesta a mai anunțat că, de la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020 și până la sfârșitul lunii martie, România va beneficia de 4,3 milioane de doze.
Dacă până acum, cu 1,6 milioane de doze s-au vaccinat, cu cel puțin o injecție, un milion de persoane, e de așteptat ca la sfârșitul lunii martie să fie în jur de 2,7 milioane de oameni care au primit cel puțin o doză de vaccin.
În aceste condiții s-a creat posibilitatea declanșării etapei a treia de vaccinare.
Pentru luna aprilie, deși nu există un calendar final de alocări, România va primi cel puțin 3,1 milioane de doze de vaccin, dar există posibilitatea să se atingă și cifra de 4 milioane de doze livrate, mai ales în contextul în care vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului.
Uniunea Europeană are un contract de 200 de milioane de doze din acest tip de vaccin pentru anul 2021. E posibil ca din luna aprilie cel de-al patrulea vaccin să fie disponibil și în România, unul care imunizează printr-o singură doză și nu necesită condiții speciale de depozitare.
Autoritățile nu au decis o oră la care platforma de programare va fi operațională pentru a nu exista un număr mare de accesări ale site-ului într-un timp scurt și, astfel, să se blocheze.