Tătaru: Lucrăm la un proiect pentru a ne conforma recomandărilor CCR. Izolarea trebuie să continue

Tătaru: Lucrăm la un proiect pentru a ne conforma recomandărilor CCR. Izolarea trebuie să continue

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că pregătește un proiect de lege care să fie conform cu decizia CCR privind carantinarea sau izolarea la domiciliu.

”Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută ieri, ţin să menţionez că lucrăm la un proiect de lege și avem rugămintea ca toți factorii implicați, Parlament, opinie publică, să se implice activ, pentru a putea gestiona o această situație.

Tot ce ține de carantină, tot ce ține de izolare rămân în continuare ca recomandări, atât pentru populația civilă, cât și pentru corpul medical. Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toți pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare să rămână de bază”, a spus ministrul Sănătății.

ADVERTISING

Totodată, Tătaru a subliniat că cei care primesc din partea medicilor recomandarea de a sta izolați trebuie să o respecte, ministrul amintind de articolul din Codul Penal cu privire la zădărnicirea bolilor.

„Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii poate duce la efecte nedorite.

În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii”, a atras atenția Tătaru.

ADVERTISING

Regulile se respectă din ce în ce mai greu

Ministrul Sănătății a atras, din nou, atenția că regulile sunt respectate din ce în ce mai puțin, cu toate că numarul cazurilor crește continuu.

Tătaru: Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme

”Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele trei etape de măsuri de relaxare, precum și după weekendurile prelungite.

Dacă am recomandat și recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, păstrarea unor principii, păstrarea distanțării, am putut observa că aceste lucruri se respectă din ce în ce mai greu.

ADVERTISING

Azi s-a făcut o nouă evaluare, în care am observat că atât partea medicală, cât și parte din populație au în continuare acea tendință de a menține doar parțial restricțiile. Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Dacă acum trei săptămâni aveam acea rată de transmitere 0,6 – 0,7, astăzi mergem spre o rată de transmitere de 1,4”, a avertizat Nelu Tătaru.

Tătaru: Încă nu s-a terminat primul val. Poate avea două cocoașe, a doua mai violentă decât prima

Nu există, momentan, pericolul să revenim la starea de urgentă, subliniază ministrul Sănătății, dar se analizează dacă se impune prelungirea stării de alertă după 15 iulie.

”În acest moment nu avem pericolul revenirii la starea de urgență. Vedem după 15 iulie dacă trebuie să prelungim starea de alertă”, a menționat ministrul.

Asimptomaticii se pot externa la cerere

În ceea ce privește pacienții asimptompatici, ministrul Sănătății a explicat că aceștia se pot externe la cerere, doar dacă atât medicul, cât și pacientul își asumă externarea.

Atâta timp cât vor respecta o izolare la domiciliu, își pot asuma o externare. Contextul actual cu motivația CCR ne face să avem recomandările strict epidemiologice, medicale, dincolo de cele legislative.

Izolarea trebuie să continue, iar recomandările pe care le-am făcut pentru toţi pacienţii cu simptome uşoare sau cei deveniţi asimptomatici care se externează să rămână de bază. Recomandarea de izolare nu e doar o recomandare strict medicală. Tot ce înseamnă criteriu epidemiologic este cel care ne indică faptul că măsurile de izolare, într-o primă fază, 14 zile, sunt cele care au dus la rezultatele pe care le-am avut.

Am putut vedea recomandările UE, tot ce înseamnă state comunitare, state terţe pentru izolare şi carantinare. Acea izolare pe care am păstrat-o şi noi rămâne de bază”, a explicat el.

Citește și:

Tătaru: Văd la sfârşitul lui iulie-început de august o viaţă cvasi-normală. Dar va trebui să ne obişnuim cu prezenţa virusului încă un an sau chiar doi

Tătaru spune că se lucrează la un Plan B pentru gestionarea pandemiei, după deciziile CCR: Avocatul Poporului nu pot să spun că ne-a ușurat munca


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇