Dominion Voting Systems, o companie fondată în Canada care vinde sisteme hardware și software necesare procesului de vot în SUA, a anunțat că îl dă în judecată pe Rudy Giuliani, unul din principalii avocați ai lui Donald Trump, pentru acuzațiile fără dovezi de fraudă electorală.
Giuliani a susținut că sistemul a fost compromis în favoarea democraților, însă nu a oferit niciodată dovezi în acest sens. Acum, compania a intentat un proces la Tribunalul Federal de la Washington, acuzațiile intinzându-se pe 107 pagini, informează The Independent.
Dominion cere peste 1,3 miliarde de dolari daune, pe baza celor peste 50 de declarații făcute de Giuliani pe Twitter la adresa companiei. În acele declarații Giuliani a susținut în principal că Dominion a făcut astfel încât mașinile de vot să schimbe voturile acordate lui Trump către Biden.
Giuliani a și intentat în jur de 50 de procese în statele cheie pe care le-a pierdut Trump, dar toate au fost respinse, justiția declarând că nu există dovezi că alegerile au fost fraudate.
După aceste acțiuni Comitetul Judiciar al Senatului statului New York a cerut, la începutul lunii, ca lui Giuliani să îi fie revocată licența de avocatură.
Dominion dă exemplu unul dintre tweet-urile lui Giuliani în care cere ca ”mașinăriile mincinoase ale Dominion” să fie verificate. Săptămâna trecută, a spus la radio că are ”cutii pline cu dovezi care îi susțin acuzațiile”, țintind din nou compania: ”cât timp avem Dominion, este un pericol mare”.
Cu toate acestea, în niciun proces Giuliani nu a menționat Dominion și nici un alt avocat al lui Trump nu a făcut-o, pentru că atunci ar fi putut exista consecințe legale.
Compania susține că aceste acuzații false au contribuit și la ațâțarea gloatei care a luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie, pentru că Giuliani a pronunțat Dominion de mai multe ori și în discursul ce a precedat asaltul.
Thomas A Clare, un avocat care reprezintă Dominion, spune că asaltul de la Capitoliu nu a fost un factor decisiv în intentarea procesulului, dar acest episod arată cât de în serios au fost luate acuzațiile false de către suporterii lui Trump.
”Din perspectiva unui proces de defăimare, asta demonstrează cât de mult se înrădăcinează astfel de declarații în mentalul oamenilor. Oamenii nu doar le citesc și merg mai departe. Merg până acolo încât simt că le afectează sistemul de credințe și iau atitudine cu efecte în lumea reală”, a spus Clare, pentru Times.
Avocatul a spus că vor urma multe astfel de procese.