Astrofizicianul Pekka Janhunen, de la Institutul Meteorologic Finlandez din Helsinki, e de părere că un plan cu mult mai mulți sorți de izbândă decât colonizarea planetei Marte este colonizarea planetei pitice Ceres.
Într-o lucrare recentă, citată de Live Science, acesta propune construirea unei mega-colonii, formată din mii de sateliți care orbitează planeta pitică Ceres, aflată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
Habitatul uman ar urma să fie format din mii de structuri cilindrice, fiecare putând găzdui până la 57.000 de oameni. Acestea ar urma să fie legate între ele într-un cadru în formă de disc, care orbitează permanent Ceres, cel mai mare obiect din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter.
Toate aceste habitate cilindrice ar putea să susțină câte o atmosferă artificială și să genereze o gravitație asemănătoare Pământului prin forța centrifugă a propriei rotații.
Principalul avantaj al lui Ceres, față de alte planete, este acela că este bogat în azot, ceea ce ar fi crucial în dezvoltarea atmosferei așezării orbitante.
În loc să construiască o colonie pe suprafața planetei Ceres, coloniștii ar putea utiliza lifturi spațiale pentru a transfera materiile prime de pe planetă direct în habitatele lor.
Citește și A fost descoperită o planetă extremă! Temperaturile de la suprafața sa sunt greu de imaginat
Cercetătorul a mai punctat că acest stil de viață orbital ar rezolva una dintre problemele cu care se confruntă oamenii de știință: impactul gravitației scăzute asupra sănătății, mai ales asupra mușchilor și oaselor.
Janhunen spune că fiecare cilindru al megasatelitului Ceres și-ar produce propria gravitație prin rotație. Fiecare habitat cilindric ar măsura aproximativ 10 km lungime, ar avea o rază de 1 km și ar completa o rotație la fiecare 66 de secunde, pentru a genera forța centrifugă necesară pentru a simula gravitația asemănătoare Pământului.
Potrivit acestuia, fiecare cilindru-oraș ar fi ținut în poziție lângă cilindrii vecini prin magneți puternici. Această interconectare aduce un alt mare avantaj, în sensul că noi cilindri ar putea fi adăugați la marginile coloniei la nesfârșit, permițând o expansiune aproape nelimitată.
Acesta ar fi și un mare avantaj al lui Ceres față de Marte, unde polulația ar trebui să fie limitată.
Janhunen este optimist și susține că primii coloniști umani ar putea începe să se îndrepte spre Ceres în următorii 15 ani. Aceștia ar beneficia și de lumină naturală grație a două oglinzi enorme, înclinate la 45 de grade față de disc, astfel încât să reflecte suficientă lumină în fiecare habitat.
Vezi și 74 de ani de când oamenii au văzut cum arată Pământul din spaţiu (Video)