O grupare de infractori obținea credite cu taloane false de pensie, cu sprijinul unor funcţionari bancari. Prejudiciul depășește 2,3 milioane de lei

O grupare de infractori obținea credite cu taloane false de pensie, cu sprijinul unor funcţionari bancari. Prejudiciul depășește 2,3 milioane de lei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţiştii de la Crimină Organizată şi procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în obţinerea de credite bancare prin folosirea unor documente falsificate.

Membrii grupării recrutau persoane cu situaţii materiale precare şi le determinau să inducă în eroare instituţii de credit, având şi sprijinul unor funcţionari bancari, care ştiau că actele sunt falsificate.

Prejudiciul depăşeste 2,3 milioane de lei.

În acest caz se fac cercetări faţă de 105 suspecţi, iar 30 de persoane vor fi duse la audieri la DIICOT.

Acționau încă din 2016

Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, 32 de percheziţii domiciliare, la locuinţele unor persoane din Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Călăraşi, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova.  

ADVERTISING

"Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2016 şi până în prezent, 11 persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat şi ar fi facilitat obţinerea în mod fraudulos de produse de creditare de către persoane fizice, prin utilizarea unor venituri din pensie falsificate.

De asemenea, grupul infracţional s-ar fi ocupat cu recrutarea şi determinarea mai multor persoane din medii defavorizate, având situaţii materiale precare, să inducă în eroare funcţionari ai mai multor instituţii de credit, fapte consumate ori rămase în forma tentativei", arată Poliţia Română.  

Foloseau taloane false de pensie şi decizii false de pensionare

Suspecţii ar fi folosit înscrisuri falsificate, respectiv taloane de pensii şi decizii de pensionare, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust, în urma solicitării unor credite şi finanţări.  

ADVERTISING

La activitatea infracţională au participat şi alte persoane, suspecţi care ar fi obţinut produse de creditare folosind documentele false puse la dispoziţie de membrii grupării.  

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 2.335.000 de lei.   În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat mai multe înscrisuri, bani şi medii de stocare.  

30 de persoane vor fi duse la sediul DIICOT pentru cercetări.  

Funcționarii bancari știau că documentele erau falsificate

Potrivit DIICOT, gruparea a fost constituită în Bucureşti şi judeţele Buzău şi Dâmboviţa şi a fost sprijinită şi de către funcţionari bancari care au facilitat obţinerea de credite pentru persoanele recrutate de către membrii grupului, cunoscând faptul că documentele erau falsificate.

ADVERTISING

"S-a reţinut faptul că persoanele recrutate au depus documentele falsificate la mai multe unităţi bancare ori instituţii financiare nebancare (IFN-uri) obţinând mai multe finanţări. 

Gruparea a recrutat peste 100 de persoane pentru care a întocmit în fals documente privind veniturile obţinute, suspecţii însoţind persoanele recrutate la unităţile bancare ori nebancare, în vederea efectuării demersurilor necesare obţinerii finanţărilor", spun procurori DIICOT.

Nu scoteau toți banii, ca să nu fie prinși din prima

Înainte de depunerea cererii de acordare a creditului la unitatea bancară, persoanele recrutate solicitau deschiderea de conturi bancare şi obţineau carduri pe care le înmânau membrilor grupării.

Sumele primite credit erau retrase de pe cardurile bancare, însă nu în totalitate, pentru a putea fi achitate din soldul rămas una sau două rate, cu scopul de a îngreuna descoperirea fraudei.

"Din cercetările efectuate a rezultat faptul că persoanele recrutate au primit o mică parte din sumele retrase de pe cardurile bancare (de regulă sume cuprinse între 1.000 – 1.500 lei)", mai arată DIICOT-.

În acest caz se fac cercetări faţă de 105 suspecţi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇