Debutul etapei a doua de vaccinare a fost ratat. După o lungă campanie, anunțuri oficiale și asigurări date de oficiali, vineri la ora 15:00, momentul în care trebuia să înceapă programările online și telefonice, nimic nu a funcționat.
În peste trei ore de la debutul acestei etape, personal n-am putut înscrie nicio persoană care se încadra în criteriile cerute. Am ajuns până la a obține un loc într-un centru, dar validarea rezervării nu a mai fost posibilă. De asemenea, alți colegi de redacție și cunoștințe au încercat să facă o programare, dar fără succes pe tot parcursul zilei. Despre o singură persoană am cunoștință că a reușit să se înscrie în primele trei ore și care a anunțat printr-o postare pe Facebook.
- În primele trei ore site-ul, dar și liniile telefonice n-au funcționat.
- Programarea în sine nu e complicată pentru cineva care lucrează în mod obișnuit pe computer. Pentru o persoană în vârstă poate fi dificil.
- Nu te poți programa online dacă nu ai un telefon mobil și adresă de e-mail.
- Numărul de locuri e limitat în funcție de rezerva de vaccin. După prima zi, conform autorităților, în București nu mai sunt locuri pentru luna ianuarie.
- Cererea pentru vaccinare e mare. Peste 50.000 de persoane s-au programat în prima zi.
La ora 15:57, STS a dat un comunicat că “se realizează transferul tuturor serviciilor de pe platforma disponibilă pentru etapa 1 pe varianta actualizată pentru etapa 2”, fără a explica de ce acest transfer se face după ce programările au început în mod oficial. La ora 18:09, STS revine și anunță că problema a fost rezolvată, iar sistemul de programare funcționează.
Și, într-adevăr, în patru ore de la lansarea etapei a doua, am reușit să programez patru persoane cu vârsta de peste 65 de ani, e vorba de părinții mei și de cei ai soției.
După blocajul inițial de trei ore, sistemul a funcționat decent, iar procedura nu e nici foarte simplă, dar nici foarte complicată.
În opinia mea, e totuși exclus s-o poată face o persoană în vârstă și care nu utilizează computerul în mod obișnuit.
O altă observație e aceea că există o cerere puternică pentru vaccinare, mai ales în orașele mari, iar acum, în primele zile, sunt puține centre de vaccinare.
În București sunt opt care au 23 de puncte. Din cele opt, doar patru aveau locuri disponibile, celelalte afișau zero locuri, iar primele zile disponibile erau după 25 ianuarie în momentul în care am reușit să fac programările.
După un start ratat, platforma online a început să funcționeze.
Ceea ce e de neînțeles, în opinia mea, este reacția greoaie a autorităților. Toți cei care știu cât de cât cum funcționează sistemele online își imaginau că pot apărea probleme tehnice în primele ore, atunci când mii de oameni accesează concomitent un site.
Se putea anunța cu zile înainte că există posibilitatea ca în primele ore să existe probleme cu site-ul. Se evita mult timp consumat, dar și reacția negativă a oamenilor.
Pe pagina RO Vaccinare de pe Facebook sunt multe comentarii în care oamenii își exprimă nemulțumirea, dar de asemenea sunt și câțiva care anunță că au reușit să se programeze destul de ușor.
Cu acest hop, totuși, etapa 2 de imunizare a populației a debutat, iar de luni, 18 ianuarie, ar trebui să se observe o creștere semnificativă a numărului de injecții realizate într-o zi. În această etapă ar trebui vaccinate în jur de 5,5 milioane, iar sistemul medical și persoanele vulnerabile și în vârstă să fie protejate.