Marea Britanie începe în ianuarie vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca. Ce categorii sunt excluse

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca nu poate fi administrat persoanelor cu alergii și nici celor cu vârsta sub 18 ani. Marea Britanie va începe vaccinarea în 4 ianuarie.

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, la emisiunea „BBC Breakfast”. El a adăugat că există suficiente doze pentru a vaccina întreaga populaţie, mai puţin copiii.

Hancock a precizat că cele 100 de milioane de doze de vaccin comandate către AstraZeneca, împreună cu cele 30 de milioane de doze de vaccin Pfizer, îl fac să spună „cu încredere că putem vaccina pe toată lumea cu câte două doze, mai puţin copiii”.

ADVERTISING

A doua doză a vaccinului ar trebui administrată la 4 - 12 săptămâni după prima, a precizat preşedintele Commission on Human Medicine Expert Working Group, Sir Munir Pirmohamed.

El a spus că au fost necesare „multe ore de lucru” pentru a se ajunge la decizia de aprobare a vaccinului şi că grupul pe care îl conduce a urmărit datele legat de „siguranţa, eficacitatea şi calitatea vaccinului”.

Pirmohamed a mai afirmat că oamenii care au alergii la ingredientele conţinute de vaccin nu ar trebui să îl facă şi că, până la acest moment, nu există informaţii că noua variantă a coronavirusului ar fi imună la acest vaccin.

ADVERTISING

Dr. June Raine, şefa MHRA, organismul de reglementare a medicamentelor, a declarat că nimic nu a fost omis în procesul de aprobare a vaccinului Oxford, că toate datele au fost analizate odată ce au devenit disponibile şi că acest lucru a fost făcut contra contrometru.

Potrivit lui Raine, prima tranşă a fost eliberată noaptea trecută, după aprobarea vaccinului, care a fost anunţată miercuri.

Prof. Sarah Gilbert, femeia care a conceput vaccinul Oxford - AstraZeneca, a declarat miercuri că este o zi de sărbătoare.

ADVERTISING

„Acum, odată ce prima autorizaţie de folosirea a vaccinului în afara testelor clinice a fost acordată, mai avem multe lucruri de făcut şi vom continua să oferim mai multe date către autorităţi de reglementare până ce vom putea vedea vaccinul folosit pentru a salva vieţi peste tot în lume”.

Gilbert a continuat: „Este o zi de sărbătorit pentru echipa care a dezvoltat vaccinul, după un an de muncă foarte grea, în circumstanţe dificile”.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a spus că dezvoltarea vaccinului Oxford-AstraZeneca este „un triumf” pentru ştiinţa britanică.

„Acum vom vaccina cât de mulţi oameni pe cât de repede posibil”, a adăugat el.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇