Fiecare persoană care se va vaccina anti-Covid va primi o adeverință doveditoare.
Documentul va cuprinde următoarele informații:
- numele și prenumele persoanei vaccinate,
- data nașterii,
- vârsta,
- județul de domiciliu,
- număr și serie carte de identitate (CI),
- date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării),
- date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator),
- semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Guvernului dedicat informării asupra vaccinării anti-Covid, „dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat”.
Sursa citată mai menționează că vaccinarea este gratuită și nu este obligatorie, iar adeverința doveditoare „nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate”.
A început campania de vaccinare
Duminică, 27 decembrie, în jurul orei 9:00, a fost vaccinată anti-Covid prima persoană din România - o asistentă de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.
Este vorba de Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, care s-a aflat în echipa care a preluat prima persoană infectată cu Covid-19 în România, în data de 27 februarie a acestui an.
După vaccinare, se așteaptă circa 15 minute, potrivit recomandărilor, pentru a monitoriza posibila apariție a unor reacții adverse.
„Am fost emoționată. Am fost privilegiată că am fost aleasă prima persoană să fie vaccinată în această țară. Este cel mai puțin dureros vaccin din cele pe care le-am făcut. Simt și sper să fir începutul sfârșitului acestei pandemii”, a declarat Mihaela Anghel, după momentul vaccinării.
Ea a mai spus că nu a stat deloc pe gânduri și a decis să se vaccineze imediat ce a aflat că există vaccin anti-Covid.
Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară, dar şi în mai multe state europene.
Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde este distribuită în şase centre regionale.
Primele doze de vaccin antiCovid au ajuns la Institutul Cantacuzino (Foto&video)
Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID vor fi distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranşa necesară.
România va beneficia în total de aproximativ 10 milioane de doze de vaccin, urmând să primească săptămânal între 140.000 şi 150.000 de doze. Următoarea tranşă de 144.000 de doze de vaccin este aşteptată în 28- 29 decembrie.