Medicii britanici au început să testeze deja noi medicamente împotriva Covid-19. Este vorba despre niște doze de anticorpi care să le fie administrate contacților nevaccinați ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sau celor care sunt expuși la îmbolnăvire.
Potrivit Guvernului de la Londra, peste 600.000 de britanici au primit deja o primă doză de vaccin antiCovid 19. Problema este că, pentru a fi imuni la virus trebuie să primească și a doua doză. Și apoi să mai aștepte încă vreo câteva zile.
Or, asta înseamnă că până să aibă o șansă reală la imunitate, o mulțime de britanici riscă să se infecteze cu SARS-CoV-2 și să facă forme grave de boală.
În context, producătorii de medicamente și mai mulți medici de la University College London NHS Trust s-au gândit la o alternativă. Mai exact, au început deja teste clinice pentru o serie de produse care să-i ajute pe oameni să lupte cu boala până la finalizarea vaccinării.
Aceste produse create de AstraZeneca și aflate în faza de testare sunt, de fapt, doze de anticorpi care le sunt administrate contacților direcți au unei persoane infectate cu SARS-CoV-2, transmite BBC.
Injecția cu anticorpi trebuie administrată în primele 8 zile de la contactul cu persoana infectată și ar urma să ofere protecție împotriva Covid 19 pentru un an întreg.
În plus, spre deosebire de vaccin, injecția cu anticorpi le-ar putea fi administrată mult mai ușor tuturor oamenilor, de la personalul din sistemul sanitar până la persoanele care, de regulă, interacționează doar cu medicul de familie.
Cu toate astea, medicii de la University College London susțin că dozele de anticorpi nu țin loc de vaccin.
Ele doar introduc anticorpii necesari pentru lupta cu virusul, astfel încât organismul să nu mai fie nevoit să lupte pentru a-i crea.
Dacă se va dovedi eficient, acest medicament i-ar putea ajuta pe pacienții care s-au infectat deja cu SARS-CoV-2 și pentru care vaccinarea nu mai e de folos.
În plus, susține medicul infecționist Dr Nicky Longley, se fac cercetări și pentru a stabili dacă astfel de doze de anticorpi li s-ar putea injecta prospectiv, persoanelor expuse la risc mare de îmbolnăvire sau celor care nu se pot vaccina din cauza unor probleme de sănătate.
Până acum, 10 persoane au fost deja injectate cu astfel de doze de anticorpi. Iar echipa medicală condusă de Catherine Houlihan caută în continuare voluntari, în special în cămine studențești și spitale, unde riscul de infectare e mare.
Citește și:
Primele doze de vaccin antiCovid au ajuns la Institutul Cantacuzino (Foto&video)