Lucrurile se reașază pe scena geopolitică și, chiar dacă România preferă politica struțului și bagă capul în nisip, așteptând ca rivalii dintr-un joc cu sumă zero să ajungă la un compromis fără ca țara noastră să își asume o poziționare, istoria se petrece oricum și atunci când nu faci ceva, tot faci: ostilizezi ambele părți și din actor al negocierilor devii subiect de negociere.
Au fost câteva luni de tatonare pe scena geopolitică și la finalul lor vedem cum China își continuă avântul de mare putere economică. Doar că China a învățat de la Rusia, ba chiar pare că acestea două s-au coordonat în campanii de fake news și au profitat de criza pandemică a Occidentului pentru a lansa semne de întrebare privind solidaritatea în interiorul UE.
Ce face România în toate astea?
Sunt teme la care a răspuns Iulian Fota, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate, într-un interviu video acordat Spotmedia.ro.
Iulian Fota, am văzut că instituțiile europene – Comisia Europeană, în primul rând – nu se sfiesc să numească direct China printre agenții care alimentează, construiesc, propagă fake news-urile referitoare la pandemie. Care e semnificația acestei declarații directe?
În acest moment, China reprezintă preocuparea principală atât a Statelor Unite, cât și a Uniunii Europene, pentru simplul fapt că China a avut cea mai remarcabilă evoluție în ultimii 30 de ani.
Dacă este să discutăm de ascensiune, dacă este să discutăm de modernizare, de dezvoltare, evident China este campionul acestor eforturi.
Dacă ne uităm la cât de mare este economia chineză astăzi, ea este fie prima, fie a doua economie a lumii, depinde de modul de evaluare. Dacă ne uităm la cât de mulți bani a produs China în ultimii ani și la cât de mulți s-au dus în armament, înțelegem că China are cel de-al doilea buget militar al lumii, după cel al SUA.
Dacă ne uităm la comportamentul de politică externă al Chinei, inclusiv la cel din ultimele săptămâni, când am văzut o Chină mult mai hotărâtă, mult mai bine înfiptă pe picioarele ei, chiar mult mai agresivă în a-și apăra interesele, evident că înțelegem de ce, în acest moment, din punct de vedere geopolitic, pentru SUA și pentru Uniunea Europeană, China reprezintă principalul subiect de discuție.
Suntem în fața unei realități noi.
Cei care știu istorie știu bine că acum 200 de ani cea mai mare economie a lumii era tot cea chineză. La început de secol al XIX-lea, 1800 – 1810, cea mai mare economie a lumii era cea chineză, dar ulterior, datorită revoluției industriale și a modului în care Occidentul și-a folosit foarte inteligent atuurile, evident supremația geopolitică a trecut de partea Occidentului și, rând pe rând, Franța, Marea Britanie, SUA ulterior au exercitat acest rol de influență preponderentă în relațiile internaționale.
Astăzi, ne întoarcem la o realitate pe care omenirea a mai cunoscut-o acum două secole, dar asupra căreia nu prea mai avem memorie: China, în acest moment, reprezintă, dacă nu prima, atunci a doua mare economie a lumii.
Creșterea chineză nu poate fi oprită, e o chestiune de timp, de ani, până când China va fi cea mai mare economie a lumii.
Vor investi din ce în ce mai mulți bani în apărare, în capabilități, în cyber și nu în ultimul rând, și asta e noutatea acestei primăveri, China devine activă din ce în ce mai mult și pe zona asta, de apărare a intereselor prin mijloace informaționale, ceea ce e un motiv în plus de îngrijorare pentru celelalte state participante la politica asta globală.