O echipă de cercetători de la Universitatea din New Mexico a descoperit o nouă metodă de sterilizare a suprafețelor împotriva virusurilor, inclusiv a coronavirusului.
Echipa a fost condusă de David Whitten, profesor în Departamentul de Inginerie Chimică și Biologică, Eva Chi și Linnea Ista, care fac parte din același departament.
Deși dezinfectanții precum înălbitorul sau alcoolul sunt eficienți împotriva virusului, sunt volatili și corozivi, ceea ce limitează sterilizarea durabilă a suprafețelor tratate cu aceste produse, explică Whitten.
Metoda descoperită de oamenii de știință implică o combinație între anumiți polimeri (substanță chimică compusă din molecule cu masă moleculară mare) și oligomeri (un complex molecular alcătuit din mai mulți monomeri) care, la momentul expunerii la lumini ultraviolete, au potențialul de a reduce rapid, de cinci ori, prezența virusului.
”Aceste materiale s-au dovedit a avea proprietăți antivirale cu spectru larg”, a precizat la rândul său Eva Chi, referindu-se la polimeri și oligomeri.
Cheia este însă expunerea la lumină (foto articol).
”Din câte știm până acum, materiale precum ale noastre nu sunt active împotriva SARS-CoV-2 în întuneric și necesită activare prin iradiere cu lumină ultravioletă sau vizibilă”, mai subliniază David Whitten.
Substanța poate fi aplicată pe orice suprafață
Și această substanță poate fi aplicată cu ușurință produselor de consum, precum șervețele umede, spray-uri, îmbrăcăminte sau chiar echipamente de protecție personală, atât de necesare pentru lucrătorii din domeniul sănătății.
De fapt, substanța poate fi aplicată foarte ușor pe orice suprafață.
Un alt avantaj unic al acestui material este că, spre deosebire de produsele dezinfectante tradiționale, nu se spală cu apă și nu lasă reziduuri toxice ca urmare a procesului de fotodegradare, a mai spus Chi.
Lucrarea specialiștilor se numește ”Highly Effective Inactivation of SARS-CoV-2 by Conjugated Polymers and Oligomers/ Inactivarea extrem de eficientă a SARS-CoV-2 de către polimeri și oligomeri conjugați”.
Ea a fost publicată în această săptămână în revista ACS Applied Materials & Interfaces, conform SciTech Daily.