Legătura dintre om și câine a dus, în cele din urmă, la crearea unor specii noi sau a modificat niște specii, pentru a ne servi mai bine nouă, oamenilor. Din păcate, consecințele sunt unele foarte serioase pentru unele rase, care au rămas vulnerabile în fața multor factori.
Unul dintre acestea este căldura excesivă, care da, și în cazul câinilor duce la insolație. Un studiu recent arată că rasele de câini cu botul scurt, cu fața aplatizată, sunt cele mai sensibile la temperaturile înalte, arată IFL Science.
Conform unui raport publicat de Scientific Reports, cei mai afectați sunt bulldogii, care sunt de 14 ori mai sensibili la insolație decât labradorii, Bulldogii francezi au un risc de șase ori mai mare decât labradorii de a suferi de insolație, iar rasa pug are, de asemenea, un risc de trei ori mai mare de a ajunge la veterinar cu această problemă.
Cu alte cuvinte, acești câini generează destulă căldură doar încercând să respire, explică autorul studiului, Emily Hall.
Rasa cu cel mai mare risc este însă chow chow, cu un risc de insolație de 17 ori mai mare decât labradorii. Se pricep de minune să se încălzească atunci când e frig, dar suferă teribil atunci când temperaturile sunt înalte.
Câinii mai mari decât talia medie a speciei lor sunt și ei foarte expuși riscului.
Studiul a arătat că patrupedele care au peste 50 de kilograme prezintă un risc de insolație de 3,5 ori mai mare decât cele care cântăresc sub 10 kilograme. De altfel, câinii de până în 10 kilograme sunt cei mai feriți de efectele extreme ale căldurii.
Din raportul pe baza studiului derulat în Marea Britanie, pe 900.000 de câini ale căror dosare medicale au fost studiate, a rezultat că 14,18% dintre patrupede au murit din cauza insolației.
Oamenii de știință atrag atenția că e de ajuns ca un câine să petreacă 20 de minute în mașină, într-o zi fierbinte, fără apă, ca să moară.