Arheologii au scos la iveală rămășițele bine conservate ale doi bărbați care au murit în erupția vulcanică ce a distrus vechiul oraș roman Pompei, în urmă cu aproape două mii de ani.
Unul dintre aceştia era, cel mai probabil, un bărbat cu un statut social înalt, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, care purta în momentul morții o pelerină din lână prinsă sub bărbie, scrie BBC.
Cel de-al doilea, al căruit trup s-a găsit nu departe de primul, avea vârsta cuprinsă între 18 şi 23 de ani, purta o tunică şi avea câteva coaste rupte. Oamenii de ștință cred că acesta ar fi fost un sclav, care făcea muncă fizică grea.
Bărbații au murit cel mai probabil în timp ce căutau un refugiu. „Aceste două victime erau probabil în căutarea unui adăpost” când au fost spulberate, aproximativ la ora 9:00 dimineaţa, în ziua de 24 august, anul 79 e.n., a declarat Massimo Osanna, directorul sitului arheologic.
„Au murit prin şoc termic, după cum demonstrează picioarele şi mâinile încleştate”, a mai spus acesta.
Pompei, situat la 23 de kilometri sud-est de Napoli, avea circa 13.000 de locuitori atunci când a fost îngropat sub cenuşă vulcanică, rămânând încremenit în timp.
Ruinele oraşului au fost descoperite abia în secolul al XVI-lea, iar săpăturile arheologice organizate au început în jurul anului 1750, continuând și acum.