Duminică dimineața, în jurul orei 2:30, Ludovic Orban și ceilalți oficiali care au participat la ședința de urgență convocată pentru stabilirea intervenției la incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț, au făcut câteva declarații de presă.
Prim ministrul Ludovic Orban a spus că a fost șocat de tragedie. “Am fost șocat de vestea acestei tragedii care s-a produs în Piatra Neamț, vreau să transmit condoleanțele mele familiilor indoliate și transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj și un spirit de sacrificiu deosebit“.
Orban a confirmat că avionul militar care l-a transportat de la Iași pe medicul ars a aterizat în București, iar medicul va fi dus la Floreasca și va fi pregatit pentru transferul la spitalul militar din Belgia. Plecarea în Belgia se va face duminică dimineața, după ora 7:00, tot cu o aeronavă militară pusă la dispozițe de MApN.
De asemenea, a mai spus Ludovic Orban, pacienții pentru care s-a organizat transferul au ajuns la spitalul din Lețcani.
Detalii despre intervenția de la Spitalul Județean Piatra Neamț a oferit secretarul de stat Raed Arafat.
El a confirmat ca cele opt persoane decedate ca urmare a incendiului provin dintr-un salon al Secției ATI, unde a izbucnit incendiul. Celelalte două persoane decedate se aflau în al doilea salon, erau în stare critică deja în urma infectării cu Sars-Cov-2 și au decedat în timpul evacuării către UPU.
Alte șase persoane aflate în stare gravă – două intubate, două pe ventilație neinvazivă și două pe oxigen - au fost evacuate la UPU și stabilizate, a mai spus Arafat.
În ce privește decesul celor 10 pacienți, Arafat a spus că nu se știe în acest moment dacă a survenit din cauza fumului sau arsurilor, este necesar să așteptăm rezultatele autopsiilor și investigațiilor.
Secretarul de stat a spus că de la spitalul din Piatra Neamț au fost transferate cele șase persoane evacuate de la ATI la UPU plus încă o persoană care era la UPU și avea nevoie de terapie intensivă. Șase persoane au fost transferate la spitalul din Lețcani și o persoană la spitalul din Pașcani.
“La acest moment, toți pacienții au ajuns în siguranță la destinație“, a conchis Arafat.
Și secretarul de stat Despescu a făcut câteva precizări. El a spus că reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție ai județului Neamț au informat familiile celor 10 victime și ale celor șase pacienți transferați la Iași.
De asemenea, generalul de brigadă Dan Iamandi a spus că intervenția salvatorilor a fost una dificilă, deoarece a existat o degajare de foarte mult fum negru. Pentru stingerea incendiului au acționat peste 150 de persoane și au fost folosite peste 35 de mijloace de intervenție.
Generalul Iamandi a mai precizat că au fost înființate două comisii - una care va cerceta și va stabili cauza probabilă a incendiului și o a doua care se va ocupa de verificarea în teren a respectării condițiilor de autorizare pentru secția ATI. “Să vedem dacă în acea secție de terapie intensivă, în ultima perioadă s-au produs anumite modificări care ar fi impus solicitarea autorizației de securitate la incendiu de la Inspectoratul Neamț“, a spus Iamandi.
Premierul a precizat că este vorba de investigarea condițiilor în care s-au făcut anumite lucrări la secția ATI a spitalului. “Din declarațiile managerului spitalului, se știe că au fost prevăzute niște lucrări de instalații, care când au fost prezentate au fost prezentate ca fiind pentru creșterea numărului de paturi la terapie intensivă și există informații despre mutarea de la etajul 3 la etajul 2 a pacienților de la Terapie Intensivă. Aceste date există, cei competenți vor face toate evaluările pentru ca să se identifice cauzele acestui incendiu“, a mai spus Ludovic Orban.
Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț
Tragedie la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, unde 10 persoane au murit în urma unui incendiu izbucnit la Secția ATI și alte șapte sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă, care a încercat să îi salveze pe pacienți.
Toate informațiile despre tragedia de la Spitalul Județean din Piatra Neamț.
Incendiul a izbucnit sâmbătă, 14 noiembrie, în jurul orei 18:30, la etajul al doilea al spitalului, la unul dintre saloanele din secția ATI, unde erau opt pacienți bolnavi de Covid, aflați în imposibilitatea de a se deplasa singuri, unii fiind intubați, alții având măști de oxigen.
Toți cei opt pacienți au murit, iar în încercarea de a-i salva, a fost grav rănit și medicul de gardă, medicul de anestezie şi terapie intensivă Cătălin Denciu, care are arsuri de gradul pe 80% din corp, din care de gradul 4 pe membre. El a fost transferat în cursul nopții cu o aeronavă militară la Spitalul Floreasca și, daca starea sa va permite transportul, va fi transferat duminică la un spital din Belgia, care a fost de acord să îl primească.
De asemenea, au mai murit doi pacienți din cel de-al doilea salon al secției ATI. Managerul spitalului, Lucian Micu, susține că aceștia nu au murit din cauza incendiului, ci erau într-o stare "foarte critică" și au decedat la câteva minute după ce au fost transferați de la ATI la secția UPU a spitalului. Și alte cadre medicale sunt rănite, dar au rămas să fie tratate la Spitalul din Piatra Neamț. Cei șase pacienți bolnavi de Covid care mai erau internați la ATI și au supraviețuit incendiului au fost transferați sîmbătă noaptea la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Deși s-au făcut numeroase supoziții legate de cauza incendiului, unele fiind legate de transferul recent al secției ATI de la etajul trei la etajul doi al spitalului, lucrările fiind făcute cu personal intern, nu există până în acest moment o cauză oficială comunicată de autorități. Imaginile cu ce a rămas din saloane în urma incendiului sunt cutremurătoare.
Parchetul General a început urmărirea penală pentru ucidere din culpă. De caz se ocupă Procurorul Eduard Mihai Ilie, care a instrumentat dosarul incendiului din clubul Colectiv și Marius Iacob, care a intrumentat dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.
Presa internațională a relatat pe larg despre noua tragedie de la București, în termeni deloc măgulitori pentru România.
Cum comentează presa străină tragedia de la Piatra Neamț
Au apărut și primele declarații politice, cu scopul de a pasa vinovăția pentru această nouă tragedie care încearcă România. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem toți vinovați, în timp ce Ionel Arsene, președintele PSD al Consiliului Județean Neamț, cere politicienilor să nu se cațere pe cadavre, în căutarea vinovaților.