Roberta Metsola: Situația din Gaza este intolerabilă. Acestea sunt vieți, nu pierderi colaterale

Roberta Metsola: Situația din Gaza este intolerabilă. Acestea sunt vieți, nu pierderi colaterale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Situația umanitară din Gaza este „intolerabilă”, iar singura cale către pace rămâne diplomația, în ciuda tuturor eșecurilor, susține Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.

Într-o luare de poziție fermă, Metsola reafirmă angajamentul instituției pe care o conduce față de drepturile omului, condamnând atât atacurile Hamas, cât și suferința civililor palestinieni provocată de răspunsul israelian.

Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Metsola a descris condițiile din Gaza ca fiind de nesuportat.

„Prea mulți civili nevinovați au fost uciși. Prea puțin ajutor ajunge la cei care au nevoie. Jurnaliștii nu pot supraviețui, cu atât mai puțin să lucreze. Copiii sunt încă flămânzi. Doctorii operează în condiții de neimaginat. Acest lucru este inacceptabil din orice perspectivă.”

Ea a recunoscut că blocarea negocierilor pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor a fost „sfâșietoare - un regres pe care nimeni nu și l-a dorit”, dar a subliniat că „diplomația, cu toate eșecurile ei, rămâne singura cale de urmat pentru o pace reală”.

„Nu vom accepta niciodată normalizarea suferinței”

Președinta PE s-a adresat direct celor care critică lipsa de acțiune sau exprimare din partea instituțiilor europene: „În momente de negocieri fragile, a spune mai puțin pe rețelele sociale este adesea mai constructiv. Este un moment care necesită diplomație urgentă și sânge rece.”

Metsola a vorbit și despre impactul emoțional al războiului: „Cum ar putea cineva să nu fie mișcat de moartea și disperarea transmise în direct? Acestea sunt vieți - nu ‘pierderi colaterale’.”

„Ajutorul nu este o monedă politică; este o obligație morală”

Într-un apel direct pentru menținerea sprijinului umanitar, lidera PE a afirmat că Uniunea Europeană a continuat să ofere ajutor, chiar și atunci când alte state l-au suspendat: „Pe tot parcursul acestui conflict, Uniunea Europeană a acționat. Am rămas cel mai mare donator de ajutor pentru regiune – în timp ce unele țări și-au suspendat sprijinul, noi am rămas fermi.”

Ea a subliniat că UE a negociat cu Israelul „angajamente clare de livrare a ajutorului”, prin Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe.

Metsola a reafirmat poziția Parlamentului European, care a condamnat atacul Hamas din 7 octombrie, soldat cu peste 1.000 de morți, dar și uciderea civililor palestinieni de către armata israeliană: „Parlamentul European a fost întotdeauna clar și consecvent în apărarea demnității umane.”

În ciuda contextului tensionat, Metsola rămâne optimistă că o soluție este posibilă. „În ciuda regresului din această săptămână, un drum către pace și prosperitate în Gaza încă există. Este dureros de lent și dificil, dar posibil. Nu trebuie să fie un război perpetuu. Nu trebuie să fim prizonierii istoriei. Există o altă cale.”, a scris Șefa PE.

Ea a încheiat cu un apel pentru o pace construită pe respectarea drepturilor: „A sprijini demnitatea în Gaza nu înseamnă a respinge dreptul Israelului de a exista în siguranță. Nu înseamnă a uita ostaticii sau atrocitățile Hamas. Dar securitatea și pacea trebuie construite pe drepturi.”

"Aid is not political currency; it is an obligation."The situation in Gaza is intolerable.The collapse of this...

Publicată de Roberta Metsola pe Sâmbătă, 26 iulie 2025

Israelul anunţă că a paraşutat ajutoare umanitare în Fâşia Gaza

Israelul a anunţat, duminică dimineaţă, că a paraşutat ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, după săptămâni de presiuni internaţionale pentru a permite alimentelor şi altor produse vitale să ajungă la populaţia înfometată din teritoriul palestinian devastat de mai bine de 21 de luni de război.

Israelul, care asediază Fâşia Gaza de la începutul războiului împotriva Hamas, la 7 octombrie 2023, a impus o blocadă ermetică asupra teritoriului la începutul lunii martie, care nu a fost relaxată decât parţial la sfârşitul lunii mai, ceea ce a condus la penurii severe de alimente şi bunuri esenţiale.

Paraşutarea a fost „efectuată în coordonare cu organizaţiile internaţionale şi dirijată de Cogat (o agenţie a Ministerului Apărării, n.r.)”, a precizat armata într-un comunicat postat pe Telegram sâmbătă seara, adăugând că a constat în „şapte loturi de ajutoare conţinând făină, zahăr şi conserve”.

Apărarea civilă palestiniană a anunţat sâmbătă că 40 de persoane au murit în urma bombardamentelor şi tirurilor israeliene.

În cursul nopţii, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat „o pauză umanitară” în centrele civile şi coridoarele umanitare pentru a permite distribuirea ajutorului umanitar, acuzând ONU pentru blocaj.

ONU şi ONG-urile au avertizat cu privire la o creştere a malnutriţiei infantile şi la riscul unei foamete generalizate în rândul celor peste două milioane de locuitori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇