Rusia a prezentat „cea mai mare și mai secretă” fabrică de drone din lume, într-un videoclip de propagandă în care pot fi văzuți adolescenți asamblând dronele Gheran-2, folosite pentru a lovi Ucraina.
Unitatea din parcul industrial Alabuga, lângă Kazan, în regiunea Tatarstan, este unul dintre principalele centre de producție militară ale Rusiei. În fiecare lună, aici sunt fabricate, începând din luna mai, 5.200 de drone de atac și drone capcană de tip Shahed, scrie Kiev Independent.
„Aceasta este cea mai mare astfel de fabrică din lume și cea mai secretă”, a declarat Timur Shagivaliev, directorul general al Zonei Economice Speciale Ielabuga, pentru Zvezda, canalul TV al Ministerului Apărării din Rusia. "La un moment dat, planul era să producem câteva mii (de drone Gheran), acum producem de nouă ori mai mult decât era planificat", a menționat el.
Presa rusă de stat a publicat imagini în care se văd adolescenți asamblând drone, o dovadă a programului de recrutare care vizează elevi cu vârste de până la 15 ani de la colegiile tehnice locale.„Oriunde te uiți, sunt tineri care lucrează aici”, spune o voce din videoclipul Zvezda, în timp ce zeci de adolescenți produc componente pentru drone și lucrează la stații de calculatoare într-o hală puternic luminată.
Fabrica din Ielabuga are turnătorii de metal, secții de fierărie și linii interne de asamblare, conform imaginilor difuzate de Zvezda. Se pare că folosește piese expediate din Iran prin Marea Caspică și pe râul Kama. Un grup de experți militar rus a susținut că producția de drone a crescut cu 16,9% în luna mai.
Drona Gheran-2, cu o lungime de 3,5 metri și o ogivă de 50 kg, are o rază de acțiune de 1.800 de kilometri și poate atinge viteze de 300 km/h. Se estimează că fiecare bucată are un cost între 35.000 și 49.000 de dolari, reprezentând doar o mică parte din costul de milioane de dolari al interceptoarelor occidentale de apărare aeriană, precum rachetele Patriot, fabricate în SUA.
Rusia a lansat peste 5.300 de drone Shahed numai în iunie. Iar pe 9 iulie, Ucraina a suferit cel mai mare atac cu drone și rachete într-o singură zi, cu 741 de arme aeriene lansate.
Generalul-maior Christian Freuding, șeful departamentului de politici pentru Ucraina din cadrul Ministerului Apărării din Germania, a avertizat recent că Rusia intenționează să lanseze un număr record de 2.000 de drone pe noapte. Într-un podcast al Bundeswehr, Freuding a declarat că Ucraina poate contracara astfel de raiduri doar prin atacarea unităților de producție a dronelor și prin reducerea costurilor de interceptare.
Serviciul de Informații Externe al Ucrainei a anunțat în iunie că Rusia intenționează să fabrice 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune și 2 milioane de drone FPV (first-person-view) în 2025, semnalând o extindere masivă a războiului cu drone.
În replică, Ucraina și-a mărit producția internă de drone. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa are capacitatea de a produce până la 8 milioane de drone anual, deși nu dispune de finanțarea externă pentru a se dezvolta pe deplin.
Fostul ministru al Apărării, Rustem Umerov, a estimat anterior o capacitate anuală de 4 milioane de drone.
T.D.