Angajații din primării și din sectorul asistenței sociale declanșează miercuri, între orele 11:00–13:00, o grevă de avertisment, anunță Dan Cârlan, liderul Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România (parte a Federației Columna).
Dacă Guvernul nu inițiază negocieri, miercurea viitoare va avea loc greva generală.
„Guvernul ignoră cu desăvârșire notificările noastre și nu s‑a convocat o discuție socială, deși legea prevede obligația acestui dialog în 10 zile,” a explicat Cârlan, după întâlnirea cu președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu.
El acuză pachetul de legi propus de premierul Ilie Bolojan că va duce la „distrugerea” administrației locale, mai ales în comune: structură deficitară, resurse inexistente și sarcini în creștere. În medie, o primărie rurală are doar nouă funcționari, iar Guvernul propune ca aceștia să lucreze cu normă parțială.
„Nu ne putem imagina că un contabil sau un secretar general este disponibil doar două zile pe săptămână pentru semnarea documentelor care țin primăria în funcțiune,” a punctat Cârlan, citat de Agerpres.
Sindicalistul denunță și o distribuire inechitabilă a fondurilor publice: deși comunele reprezintă 85% din suprafața țării, orașele și municipiile primesc disproporționat mai multe resurse financiare.
Potrivit lui Cârlan, PSD și liderii din coaliție și-au exprimat sprijin pentru dreptul administrațiilor locale de a funcționa fără a fi puse în pericol dezvoltarea și capacitatea administrativă.
Dacă Guvernul nu răspunde până miercurea aceasta cu dialog constructiv, între 30 iulie, primarii și asistenții sociali declanșează grevă generală.
PSD se revoltă împotriva PNL
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a criticat dur noile măsuri anunțate de Guvernul Bolojan, acuzând partenerii de coaliție, în special PNL și USR, că promovează reforme „rigide, heirupiste” și că sacrifică interesele cetățenilor pentru a atinge obiective contabile.
Totodată, Stănescu cere o ședință urgentă a coaliției și sugerează că PSD ar putea decide să părăsească guvernarea, dacă actualele politici nu se modifică.
În replică, Raluca Turcan cere echilibru și maturitate în coaliție, avertizând că un eșec ar alimenta extremismul, însă deputatul Gigel Știrbu atacă virulent PSD, acuzându-i pe social-democrați că își apără sinecurile și privilegiile, nu interesul public.
Tensiunile vin pe fondul nemulțumirilor după anunțarea celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale și bugetare.
Impact pentru angajații din administrația locală
- Plafonarea numărului de angajați: Se va stabili un număr maxim de posturi în primării și consilii județene, în funcție de populație. Acolo unde există personal în exces, vor fi operate reduceri de posturi.
- Reducerea aparatului aleșilor locali
- Mobilitatea funcționarilor publici: Un funcționar va putea lucra pentru mai multe primării simultan (ex: bibliotecari în mediul rural).
- Grilă de salarizare unică: Pentru localitățile care nu-și pot acoperi cheltuielile de personal din venituri proprii, salariile vor fi plafonate și standardizate.
- Fonduri guvernamentale alocate pe criterii de performanță: Doar administrațiile locale eficiente, care își colectează bine taxele, vor primi sume suplimentare de la Guvern.