Viitorul României, definit de confruntarea dintre Grăjdan și Bolojan

După trei decenii se pune pentru prima dată serios problema reformării statului, dar reacția birocraților privilegiați e dură și arată că nu vor renunța ușor la ce au câștigat în timp prin influență, mașinațiuni politice și corupție.
Viitorul României, definit de confruntarea dintre Grăjdan și Bolojan
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De mult timp am convingerea că RA-APPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat) e, în realitate, stat în stat. E, de fapt, un mecanism birocratic desprins de orice autoritate, funcționând ca o entitate autonomă, care nu mai dă socoteală nimănui.

Afacerea cu micul palat construit pentru Iohannis, cea cu vila închiriată pentru EximBank printr-un interpus și indemnizația de un milion de euro propusă pentru Marius Grăjdan, directorul regiei (dezmințită ulterior și catalogată drept „eroare materială”) , sunt doar câteva exemple ieșite la suprafață din labirintul unei agenții publice care a devenit stat în stat.

Jonglarea cu locuințe aflate în proprietate publică, distribuite către demnitari conform unui algoritm mai complicat decât cel al lui Google, finanțarea unor lucrări de întreținere, de cele mai multe ori supraevaluate, dar și lipsa oricărui raport în legătură cu portofoliul de clădiri, cu modul lor de administrare și cel de întreținere, au transformat RA-APPS într-o gaură neagră generatoare de corupție de care nicio autoritate nu are curajul să se apropie.

Directorul Marius Grăjdan și compania nu numai că nu au niciun fel de comunicare publică despre afacerile regiei, dar au creat și un sistem de apărare și descurajare a oricărei încercări venite dinspre guvern de a descâlci ghemul de interese și corupție din jurul agenției.

MariusGrajdan:RAPPS:OctavGanea:Inquam
MILIONAR LA STAT. Marius Grăjdan, directorul RA-APPS, e bănuit că și-ar fi aranjat o indemnizație de un milion de euro, conform mai multor informații apărute în spațiul public - Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

La scurt timp după ce a apărut informația cu indemnizația de un milion de euro pentru șeful RA-APPS, a venit răspunsul: o informație transmisă către presă în care Mihai Jurcă, mâna dreaptă a premierului Bolojan, a primit de la RA-APPS un apartament de 135 de metri pătrați.

Am un apartament de la RA-APPS care este la parterul unei case. Are două camere – un living și un dormitor. Dar ca să fie foarte clar, e un apartament pe care l-am cerut în apropierea locului de muncă. Eu în 15 minute pot să ajung pe jos la Guvern.

Mihai Jurca, șeful cancelariei premierului Bolojan, reacție la informația că beneficiază de serviciile RA-APPS

Șeful cancelariei prim-ministrului locuiește în Oradea și a fost adus de Ilie Bolojan în București ca om de încredere, au lucrat mult timp împreună, pentru a-l ajuta să aplice măsurile de reformă instituțională promise.

Informația cu apartamentul a avut scopul de a provoca reacții negative în rândul opiniei publice, să arate că și oamenii lui Bolojan sunt atrași de borcanul cu miere al RA-APPS.

“…e un apartament pe care l-am cerut în apropierea locului de muncă. Eu în 15 minute pot să ajung pe jos la Guvern. Dacă acesta este imobilul pe care mi l-a pus la dispoziție RA-APPS, eu l-am luat. Locuiesc singur. Ar fi suficientă o suprafață mai mică…”, a declarat Mihai Jurca, într-o intervenție la Digi24.

O horă toxică

Reacția la măsurile de reducere a cheltuielilor publice venită dinspre o agenție implicată într-o serie de scandaluri arată modul în care se va purta războiul dintre nobilimea bugetară și noul guvern.

Va fi o confruntare dură, fără mănuși, în care orice fisură va fi speculată. Lui Bolojan îi vor fi întinse capcane de tot felul, va fi supus unei presiuni subtile, invizibile, punctată cu lovituri sub centură.

Ilie Bolojan, prim-ministru
REACȚIE. La scurt timp după ce Ilie Bolojan a anunțat un număr de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, a apărut un atac din partea RA-APPS la adresa unui colaborator de-al său, Mihai Jurca, șeful cancelariei premierului - Foto: Tudor Pană/ Inquam Photos

În lunile următoare vom asista la o confruntare epică între reformatori și privilegiații din domeniul public, o confruntare care va trece granițele de partid, miza fiind stoparea deturnării fondurilor publice.

S-au creat entități autonome, care primesc bani de la Guvern, dar și-au construit rețele de protecție și influență prin care au ieșit de sub autoritatea Executivului. Adică elita politică formată după 1989 a creat modalități de a accesa banii contribuabililor, plimbați prin sisteme opace și, apoi, parcați în buzunare și conturi private.

RA-APPS e doar un exemplu, dar în jurul bugetului a apărut, în ultimele trei decenii, o constelație de agenții, asociații și institute obscure care primesc bani fără ca nimeni să știe de existența lor, fără să aibă vreo utilitate publică și fără să se subordoneze cuiva.

Trebuie spus că de acest sistem paralel nu a profitat doar un partid sau altul, ci fiecare formațiune politică ajunsă la putere a intrat în hora toxică, tocând milioane și milioane de euro din banii contribuabililor, an după an.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇