Ziua 1242 Nou atac masiv asupra Ucrainei. Atac cibernetic de amploare la Gazprom. Kievul propune negocieri de pace săptămâna viitoare

<span style="color:#990000;">Ziua 1242</span> Nou atac masiv asupra Ucrainei. Atac cibernetic de amploare la Gazprom. Kievul propune negocieri de pace săptămâna viitoare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1242 de război, Rusia a lansat peste 30 de rachete şi 300 de drone într-un nou atac nocturn asupra Ucrainei.

Cel puțin o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite, în urma unui incendiu izbucnit după un atac al dronelor rusești asupra orașului Odesa, care a cuprins o clădire rezidențială. În Sumî, infrastructura critică a fost avariată și câteva mii de familii s-au confruntat cu pene de curent.

Orașul Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk a fost supus celui mai intens atac noaptea trecută, rușii lovind cu drone și rachete.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea sa aeriană a doborât 87 de drone ucrainene, seara trecută. Cele mai multe, 48, au fost doborâte deasupra regiunii Briansk.

Iar surse citate de media ucraineană susțin că Serviciul de informații militare al Ucrainei ar fi lansat un atac cibernetic de amploare asupra infrastructurii informatice a gigantului rus Gazprom, distrugând volume mari de date date, inclusiv contracte, tarife, plăți și informații despre rețele și zăcăminte de gaze și petrol.

În timpul ăsta, premierul rus Mihail Mișustin a semnat un ordin prin care Rusia se retrage din acordul de cooperare tehnico-militară cu Germania, în vigoare din 1996. Moscova invocă „politici ostile” și „ambiții militariste” ale Berlinului, pe fondul degradării continue a relațiilor dintre Rusia și Occident.

Iar Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a propus Rusiei să organizeze noi negocieri săptămâna viitoare. El s-a declarat din nou dispus să negocieze direct cu omologul său rus, Vladimir Putin, spunând că „este necesară o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a asigura cu adevărat pacea”.

În ceea ce privește armele livrate Ucrainei, Guvernul australian a anunțat că a trimis Kievului tancuri M1A1 Abrams, ca parte a unui pachet de sprijin în valoare de 160 de milioane de dolari, pentru a ajuta țara să se apere împotriva Rusiei.

Și administrația Trump intenționează să redistribuie aprovizionarea cu arme către aliați, acordând prioritate acelor țări care sunt dispuse să furnizeze Ucrainei arme din propriile stocuri, în special sisteme Patriot.

Situația pe front

  • Atac masiv cu drone în Odesa - Cel puțin o persoană a fost ucisă și trei au fost rănite, noaptea trecută, în urma unui incendiu izbucnit după un atac al dronelor rusești asupra orașului Odesa, care a cuprins o clădire rezidențială, scrie Kyiv Independent. „Inamicul a lansat un atac masiv asupra orașului Odesa cu drone de atac. În ciuda activității forțelor noastre de apărare aeriană, există pagube la infrastructura civilă", a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper. „Ca urmare a atacului, a izbucnit un incendiu la etajele 6-9 ale unei clădiri rezidențiale cu 9 etaje. Incendiul a fost stins de salvatori și voluntari", a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență. Cinci persoane au fost salvate din apartamentele în flăcări, însă una dintre femeile salvate a murit, au raportat autoritățile locale.
https://twitter.com/JayinKyiv/status/1946442496541684228
  • Cel mai intens atac aerian rusesc - Orașul Pavlohrad din regiunea Dnipropetrovsk a fost supus celui mai intens atac noaptea trecută, rușii lovind cu drone și rachete. „O noapte și o dimineață infernală pentru Pavlohrad. Cel mai intens atac asupra orașului. Explozie după explozie. Teroriștii ruși l-au vizat cu rachete și drone”, a scris pe Telegram Sergheii Lysak, șeful Administrației Militare a regiunii Dnipropetrovsk. El a subliniat că atacul a avariat o stație de pompieri, o instalație industrială și o clădire rezidențială cu cinci etaje.
  • 30 de rachete şi 300 de drone - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a lansat peste 30 de rachete şi 300 de drone într-un nou atac nocturn asupra ţării. El a menționat atacul din Odesa și a mai spus că infrastructura critică din oraşul Sumî a fost avariată, unde câteva mii de familii s-au confruntat cu pene de curent.

Ce se întâmplă în Rusia

  • 87 de drone ucrainene doborâte - Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea sa aeriană a doborât 87 de drone ucrainene, seara trecută. 48 au fost doborâte deasupra regiunii Briansk, 12 deasupra regiunii Oriol, 10 deasupra regiunii Kaluga, 8 deasupra regiunii Rostov, 5 deasupra regiunii Moscova și câte o dronă deasupra regiunilor Tula, Kursk, Smolensk și Voronej.
  • Rusia se retrage dintr-un acord cu Germania - Premierul rus Mihail Mișustin a semnat un ordin prin care Rusia se retrage din acordul de cooperare tehnico-militară cu Germania, în vigoare din 1996. Moscova invocă „politici ostile” și „ambiții militariste” ale Berlinului, pe fondul degradării continue a relațiilor dintre Rusia și Occident, accelerate de sprijinul acordat Ucrainei și sancțiunile internaționale, notează Kiev Independent. Germania și Rusia au semnat pentru prima dată acest acord în 1996, după căderea Cortinei de Fier și destrămarea Uniunii Sovietice. „În circumstanțele actuale, acordul și-a pierdut sensul și relevanța practică din cauza politicii fățiș ostile a autorităților germane și a ambițiilor militariste din ce în ce mai agresive ale guvernului german”, a transmis Ministerul rus de Externe.
  • Atac cibernetic major asupra Gazprom - Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) ar fi lansat un atac cibernetic de amploare asupra infrastructurii informatice a gigantului rus Gazprom, pe 17 iulie, susține o sursă citată de The Kyiv Independent. Atacul ar fi distrus volume mari de date, inclusiv contracte, tarife, plăți și informații despre rețele și zăcăminte de gaze și petrol. Aproximativ 390 de filiale Gazprom ar fi fost afectate, iar accesul a fost blocat pentru circa 20.000 de administratori IT. The Kyiv Independent menționează că nu a putut verifica independent informațiile, iar autoritățile ruse nu au comentat incidentul.

Alte informații relevante

  • Armele SUA pentru aliați - Administrația lui Donald Trump intenționează să redistribuie aprovizionarea cu arme către aliați, acordând prioritate acelor țări care sunt dispuse să furnizeze Ucrainei arme din propriile stocuri, în special sisteme Patriot, dezvăluie The Wall Street Journal (WSJ). Administrația a mutat Germania în fruntea listei de așteptare pentru primirea sistemelor de apărare aeriană Patriot, ceea ce va permite Berlinului să transfere Ucrainei două sisteme pe care le deține deja.
  • Australia a livrat Ucrainei tancuri Abrams - Guvernul australian a anunțat că a livrat tancuri M1A1 Abrams Ucrainei, ca parte a unui pachet de sprijin în valoare de 245 de milioane de dolari australieni (160 de milioane de dolari americani) pentru a ajuta țara să se apere împotriva Rusiei. Australia, unul dintre cei mai mari parteneri non-NATO ai Kievului, a furnizat muniție și echipamente de apărare de când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Ministrul australian al Apărării, Richard Marles, a declarat că Ucraina a primit majoritatea celor 49 de tancuri promise de Australia, iar restul vor fi livrate în lunile următoare.
  • Zelenski propune noi negocieri - Ucraina i-a propus Rusiei să organizeze noi negocieri săptămâna viitoare, a anunţat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care negocierile de pace sunt în impas de la întâlnirea fără rezultate din iunie, relatează AFP. Mai exact, secretarul Consiliului de Securitate, Roustem Umerov, a „propus o nouă întâlnire cu partea rusă săptămâna viitoare”, a spus Zelenski, care a adăugat că „trebuie reluate negocierile”. Preşedintele ucrainean s-a declarat din nou dispus să negocieze direct cu omologul său rus, Vladimir Putin. „Este necesară o întâlnire la cel mai înalt nivel pentru a asigura cu adevărat pacea”, a afirmat el. În cadrul ultimelor negocieri din iunie, Rusia a prezentat din nou cerinţe maxime, inclusiv cedarea de către Ucraina a patru regiuni şi renunţarea la orice ajutor militar occidental. Ucraina a respins ceea ce a calificat drept „ultimatumuri” şi a pus la îndoială disponibilitatea Moscovei de a negocia un armistiţiu.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇