Restructurări la Guvern: Se desființează 40% din posturi. Fără mese organizate după ședințe, demnitarii rămân fără șoferi. Cine nu are permis, merge cu transportul în comun

Restructurări la Guvern: Se desființează 40% din posturi. Fără mese organizate după ședințe, demnitarii rămân fără șoferi. Cine nu are permis, merge cu transportul în comun
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Șeful cancelariei premierului, Mihai Jurca, a susținut vineri o conferință de presă în care a prezentat măsurile luate pentru reorganizarea instituției.

Astfel, 40% din posturile existente în unele departamente urmează să fie desființate. Mai exact, din totalul de 176 de posturi din subordinea Cancelariei vor rămâne 105.

În ceea ce privește impactul financiar, Mihai Jurca a explicat că diminuarea aparatului demnitarilor va aduce o economie de aproximativ 615.000 de lei pe lună, iar reducerea personalului funcționar va contribui cu încă 250.000 de lei lunar. În total, Guvernul va economisi circa 850.000 de lei în fiecare lună.

”Sunt măsuri necesare, un număr mai puțini de oameni și un cost mai mic. Este necesară reorganizarea Cancelariei și reducerea anumitor cheltuieli”, a explicat Mihai Jurca.

Demnitarii rămân fără șoferi

Mihai Jurca a subliniat că cea mai mare cheltuială la Cancelarie este cea cu automobilele: 12 milioane de lei pe an pentru 30 de mașini, fără cheltuiala cu combustibil.

Potrivit acestuia, numărul mașinilor va fi redus la jumătate de la 30 la 15.

Fiecare demnitar va avea acces la o Dacia Duster, dar nu va mai avea șofer. Își va conduce singur mașina, exact cum se întâmplă în mediul privat”, a spus Jurca.

Întrebat cine, mai exact, rămâne fără șofer și dacă și premierul își va conduce singur mașina, Mihai Jurca a a precizat că este vorba despre consilieri de stat, secretari de stat.

”Premierul Ilie Bolojan are treburi importante de făcut, nu să își conducă mașina. Vorbim de consilieri de stat, secretari de stat”, a spus Bolojan.

În ceea ce îi privește pe cei care nu au permis de conducere, el a spus că ”se vor deplasa cu mijloacele de transport în comun”.

Fără bufetul de după ședința de Guvern

De asemenea, miniștrii rămân fără mâncarea pe care o primeau după ședințele de Guvern.

”RAPPS are și cheltuieli de protocol. Sunt aproximativ 3 milioane de lei pe an, dintre care 2,3 milioane sunt „cheltuieli restaurant”. În care avem o cheltuială lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care deservesc demnitarii, cabinetul premierului. Avem 300.000 lei pe lună cheltuieli cu protocolul cancelariei.

Din care cheltuieli cu apă, cafea și ceai pentru invitați. Era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare ședință de Guvern. Interzicem demnitarilor să mai organizeze bufete în cadrul ședințelor. Fiecare cabinet poate să aibă apă, cafea, ceai. Am eliminat și bufetul după ședința de Guvern”, a spus Mihai Jurca.

Spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile șefului cancelariei premierului, Mihai Jurca

Conferință de presă susținută de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Jurca
  • Principiile de reformă și eficiență pe care administrația Bolojan le-a anunțat trebuie implementate și la Cancelaria prim-ministrului. Sunt măsuri necesare, un număr mai puțini de oameni și un cost mai mic.
  • Este necesară reorganizarea Cancelariei și reducerea anumitor cheltuieli. În acest moment avem 176 de posturi la Cancelarie, 115 posturi vacante, dintre care 99 sunt cele dedicate corpului administrativ.
  • Cancelaria are 16 consilieri de stat, 5 secretari de stat, aparat de consilieri de 42 de persoane. Cabinetul premierului are 8 posturi, alte 27 de posturi la protocol, la comunicare sunt 28 de posturi. O direcție de asigurare resurse de 25 de posturi, un compartiment de securitate de 1 post, un serviciu de politici publice cu 13 posturi, un departament de audit cu 2 posturi, un departament juridic cu 2 posturi.
  • Reducem numărul de consilieri de stat la 11, secretarii de stat la 4, aparatul demnitarilor la 14. Cabinetul primului ministru va avea 5 posturi, direcția de protocol posturi, direcția de comunicare devine serviciu și va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse va avea 22 de posturi.
  • Departamentul de reziliență și cel de relații internaționale se vor desființa. Auditul public nu va mai avea niciun post, pentru că vom avea sprijin din zona Secretariatului General al Guvernului. La compartimentul juridic nu vom avea două posturi, ci 4.
  • Per total, vorbim de o reducere 40% din personal. Același impact îl vom avea și în zona de costuri.
  • Cheltuilelile lunare sunt undeva la 2 milioane de lei cu personalul, vom avea o economie de 850.000 de lei pe lună.
  • Am încredere că toți cei care sunt profesioniști vor rămâne în Cancelarie și vor putea, într-o formulă restrânsă și mai eficient, să-și ducă misiunea la fel de bine cum au făcut-o până acum.
  • Propunem organizarea unui departament pentru continuitate guvernamentală, care va avea principala menire de a urmări activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, în același timp de a fi suportul comitetelor și consiliilor interministeriale, de a urmări informațiile care se discută și concluziile acestor comitete, și în același timp de a fi un departament de suport pentru alte activități pe care le vor face demnitarii sau chiar și ceilalți colegi din Cancelarie.
  • Bugetul Cancelariei pentru acest an este de 41 milioane de lei. Dintre care, 23 de milioane de lei doar pentru cheltuieli de personal. Mai avem 18 milioane de lei cheltuieli cu bunurile și serviciile. În aceasta categorie, cea mai mare cheltuială a fost cu automobilele. Avem 12 milioane de lei pe an, 1 milion de lei pe lună pentru 30 de mașini, fără să includem combustibilul. Cheltuielile lunare de până acum cu combustibilul - 33 de mii de lei pe lună. Avem un cost zilnic cu tot cu TVA, de 1.300 de lei. Include cheltuielile cu șoferii și întreținerea mașinii, contractul este oferit de RAAPPS.
  • Pe lângă contractul acesta RAPPS are și cheltuieli de protocol. Sunt aproximativ 3 milioane de lei pe an, dintre care 2,3 milioane sunt „cheltuieli restaurant”. În care avem o cheltuială lunară de 80.000 de lei cu 8 ospătari care deservesc demnitarii, cabinetul premierului.. Am avut în medie 300.000 de lei pe lună cheltuieli de protocol. Vorbim de sume mari, dar dacă ne uităm în detaliu, fiecare cabinet primea o alocare lunară de 300 de lei pentru secretari sau consilieri de stat și 500 de lei pentru șeful cancelariei. Aceste sume acopereau costuri precum apă, cafea, ceai pentru ședințe sau vizite oficiale. În plus, era o practică obișnuită organizarea unor bufete după ședințele de Guvern. Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai organizeze mese sau bufete în cadrul ședințelor. Am eliminat și bufetul după ședința de Guvern. Fiecare cabinet va avea acces la strictul necesar, apă, cafea, ceai, dar nu mai mult. O sticlă de 0,33 l de suc costă 8,50 sau 9 lei. În hipermarket e 3,50, 4 lei. Diferențele sunt mari și se regăsesc la fiecare tip de produs. Am cerut lista de prețuri și vom analiza tot. Contractele pe care le avem vor expira la finalul lunii august. Cu siguranță vom renegocia.
  • De la RAPPS am cerut să reducă numărul mașinilor, de la 30 la 15. Fiecare demnitar va avea acces la o Dacia Duster, dar nu va mai avea șofer. Își va conduce singur mașina, exact cum se întâmplă în mediul privat.
  • La Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe sunt câteva disfuncționalități. Numărul conducerii este de 11, indemnizația lor a fost stabilită prin lege de a avea 30% din salariul unui ministru. Dacă se întâlneau de 3 ori pe săptămână, luau 4.000 de lei. Din comisie fac parte și un corp de experți, indemnziația lor e de 20% din salariul fiecărui ministru. Cheltuiala de personal este de 130.000 de euro pe lună.
  • Am propus ca indemnziația experților să fie la 15% din salariul ministru, o singură dată pe lună. Conducerea să fie redusă de la 11 membri la 7. Indemnziația lor să fie tot de 15% din salariul unui ministru, o dată pe lună.

Întrebări

Pe ce criterii vor fi tăiate aceste posturi?

  • Am analizat rapoartele de activitate și am făcut o analiză a eficienței și gradului de încărcare a persoanelor din fiecare departament. I-am rugat pe colegi să vină cu propuneri de reorganizare. Unii dintre ei au trimis, alții nu. Ceea ce v-am prezentat este atât pe grad de încărcare, cât și a rapoartelor de activitate.

Vor fi acțiuni similare și la Secretariatul General?

  • Nu este responsabilitatea mea să mă pronunț la Secretariatul General al Guvernului. Fiecare departament va avea obligația să facă același demers și să ajungă la o concluzie de reorganizare.

Când au fost semnate contractele cu RAAPPS și cum s-a ajuns la aceste prețuri?

  • A fost un contract pe 5 luni și se încheie acum. În spatele acestui cost, RAAPPS ne-a oferit o defalcare a cheltuielilor. De foarte multe ori cheltuiala de 250 de euro pe zi este de fapt cheltuiala pentru o rată la o mașină pe lună. Două plinuri de combustibili pe lună ar trebui să fie suficiente pe lună pentru activitatea zilnică din oraș. Vom trimite Corpul de Control.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇