Fico a cedat. După șase veto-uri, Slovacia va susține pachetul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei

Fico a cedat. După șase veto-uri, Slovacia va susține pachetul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a anunțat că țara sa este pregătită să aprobe cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei, după ce a blocat măsura de șase ori consecutiv. Decizia vine în contextul unor garanții scrise oferite de Comisia Europeană privind tranziția energetică a Slovaciei.

„Dragi prieteni, în ciuda unui uriaș val de critici, amenințări, vorbe grele și presiuni, am dat veto pe proiectul celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni de șase ori. M-ați auzit bine, repet: de șase ori”, a spus Fico, într-o postare pe Facebook.

Premierul slovac a explicat că, în ciuda opoziției ferme de până acum, menținerea blocajului nu mai este în interesul Slovaciei: „Toate opțiunile de negociere au fost epuizate pentru moment, iar continuarea poziției noastre de blocare ar pune în pericol interesele noastre.”

Slovacia a fost până acum principalul obstacol în adoptarea pachetului de sancțiuni, din cauza îngrijorărilor privind efectele economice ale renunțării la petrolul rusesc. Autoritățile de la Bratislava au susținut constant că sancțiunile riscă să afecteze securitatea energetică a țării, scrie Kiev Independent.

UE oferă garanții scrise pentru a debloca sprijinul Slovaciei

Fico a afirmat că decizia de a susține, în cele din urmă, pachetul de sancţiuni vine în urma unor garanții clare din partea Comisiei Europene privind impactul reducerii importurilor de energie din Rusia.

„Garanțiile confirmate vizează prețul gazului și eventualele lipsuri, precum și taxele de transport... posibilitatea declanșării unei crize cu prețuri extrem de ridicate și penurie de gaz, care ar duce la soluții de criză, până la ridicarea interdicției privind importul de gaz rusesc”, a spus Fico.

Totodată, Slovacia a propus Comisiei Europene ca fonduri europene să fie folosite pentru compensarea creșterii prețurilor la gaze. „Am prezentat Comisiei Europene opțiunea de a folosi fonduri europene pentru a compensa prețurile ridicate ale gazului”, a adăugat premierul.

Noi măsuri în pachetul de sancțiuni: plafon de preț pentru petrolul rusesc

Potrivit unei informații publicate de Reuters pe 13 iulie, pachetul de sancțiuni va include un nou plafon de preț pentru petrolul rusesc, care va reduce prețul maxim pe baril la 47 de dolari, față de limita anterioară de 60 de dolari.

Noua limită va fi revizuită la fiecare șase luni, în loc de trei.

Adoptarea finală a pachetului era inițial așteptată pe 14 iulie, înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE. Cu sprijinul Slovaciei confirmat, sancțiunile ar putea fi în cele din urmă aprobate oficial în perioada următoare.

Fico, amicul lui Putin

Robert Fico, revenit la putere în 2023, a adoptat o linie politică vizibil mai prietenoasă față de Moscova, marcând o ruptură față de pozițiile tradiționale ale Uniunii Europene.

Un aliat al liderului maghiar Viktor Orban, a criticat dur politicile UE privind Ucraina şi, la fel ca Orban, s-a pronunţat împotriva sancţiunilor împotriva Rusiei şi a fost interesat de dezvoltarea relaţiilor cu China.

Fico a promovat o retorică sceptică față de sprijinul militar acordat Ucrainei, a reluat importurile de gaz rusesc și a pledat pentru „pragmatism” în relația cu Rusia, fapt care i-a atras critici dure din partea Bruxelles-ului și a vecinilor din Europa Centrală și de Est.

Poziționarea sa îl izolează tot mai mult pe scena UE, dar îl plasează ca interlocutor privilegiat în cercul restrâns al liderilor europeni care mențin legături deschise cu Kremlinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇