Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat miercuri că a fost salvată o parte din programul Rabla 2025, însă doar pentru persoanele fizice, cu o alocare bugetară de 200 de milioane de lei. Nu a dat detalii despre când începe programul sau care sunt noile condiţii şi valori ale voucherelor acordate la casarea maşinilor vechi.
În contextul reducerilor bugetare de aproximativ 30 de miliarde de lei, nu a fost posibilă regândirea completă a programelor, însă s-a reușit menținerea parțială a Rabla pentru acest an.
„Vorbim despre 200 de milioane de lei pentru persoanele fizice. Nu este ușor, am făcut multe calcule în ultimele săptămâni pentru a găsi o soluție. Sunt bucuroasă că am reușit să salvăm această parte din program. Este pentru prima dată când spun acest lucru”, a declarat Buzoianu, la RFI România.
Nu ne mai permitem să oferim vouchere de 37.000 de lei
Ministrul a menționat că vor exista probabil modificări privind valoarea voucherelor, întrucât diferențele actuale între cele pentru mașini hibride și electrice sunt foarte mari – între 10.000 și 37.000 de lei.
„În situația economică actuală, nu ne mai permitem să oferim vouchere de 37.000 de lei. Ele vor scădea. Dar este o veste bună că programul continuă, chiar și parțial”, a subliniat ministrul citat de Mediafax.
Programul Rabla va fi regândit
Referitor la viitorul programului, Buzoianu spune că este necesară o regândire profundă, însă nu poate fi implementată anul acesta, deoarece modificarea ghidurilor și criteriilor ar dura cel puțin șase luni.
„Programul Rabla a fost gândit ca un program de mediu, dar a ajutat și industria auto. Nu este greșit, dar nu e misiunea principală a Ministerului Mediului. Trebuie să ne concentrăm pe impactul real asupra mediului.”
Ea a subliniat că actualul sistem de acordare a voucherelor nu ține cont de venitul beneficiarilor, ceea ce duce la inechități.
„Astăzi, oferim același voucher atât unei persoane cu venituri de 10.000 de euro pe lună, cât și uneia cu salariu minim. Asta trebuie corectat. De asemenea, am fost avertizați că programul a încurajat importul de mașini vechi în România, doar pentru a obține vouchere.”
În concluzie, Diana Buzoianu consideră că, deși programul Rabla rămâne parțial funcțional în 2025, este esențial ca, în anii următori, acesta să fie regândit pentru a-și atinge cu adevărat scopul de protejare a mediului.
Şi Grindeanu cere reluarea Rabla 2025
Şi preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, susţine reluarea programului Rabla, argumentând că acesta sprijină economia românească şi fabricile de automobile care produc local.
„Azi am primit o informare legată de programul Rabla. E de vreo 120 de milioane de euro. Ştiţi că ăsta în special stimulează producţia autohtonă de automobile. Nu putem să-l dăm la o parte, oricât venim noi, tineri frumoşi şi liberi, la ministerul respectiv”, a afirmat Sorin Grindeanu, marţi seară, la Antena1. Liderul PSD a susţinut că, în opinia sa, programul Rabla ”trebuie reluat”.
Programul Rabla, suspendat
Programul Rabla, care trebuia să înceapă în 18 iunie, a fost suspendat.
Între timp, industria auto din România, formată, pe de o parte, de cei doi producători de vehicule, Dacia și Ford, cu tot cu furnizorii lor, iar de cealaltă parte de rețeaua de importatori și dealeri, care generează la rândul lor zeci de mii de locuri de muncă precum și taxe și impozite uriașe, a ajuns într-o situație fără precedent: au blocate în diferite stadii comerciale tranzacții de circa un miliard de euro.
Cel mai grav este faptul că ambele uzine, Dacia și Ford, mizau din plin pe reluarea Rabla, care oricum a întârziat foarte mult în acest an, generând scăderi mari ale vânzărilor și care, probabil, nu vor mai putea fi recuperate niciodată.