Într-o scrisoare din data de 11 iulie, liderul de la Casa Albă o anunța pe Ursula von der Leyen că în mai puțin de trei săptămâni, va impune tarife de 30% pentru produsele din Uniunea Europeană care intră pe piața americană.
„Am avut ani la dispoziție pentru a discuta relațiile noastre comerciale cu Uniunea Europeană și am ajuns la concluzia că trebuie să renunțăm la aceste deficite comerciale pe termen lung, mari și persistente, generate de politicile voastre tarifare și netarifare și de barierele comerciale. Relația noastră a fost, din păcate, departe de a fi reciprocă”, s-a plâns Donald Trump, în mesajul oficial trimis Ursulei von der Leyen.
Președintele american susține că SUA a înregistrat un deficit de 235 de miliarde de dolari cu Uniunea Europeană și din cauza acestei cifre uriașe se vede obligat să ridice obstacole în calea schimburilor comerciale care, practic, le va opri.
„Un tarif de 30 % aplicat exporturilor din UE ar afecta întreprinderile, consumatorii și pacienții de pe ambele maluri ale Atlanticului. Vom continua să lucrăm în vederea ajungerii la un acord până la 1 august.
În același timp, suntem pregătiți să protejăm interesele UE pe baza unor contramăsuri proporționale”, a fost răspunsul șefei Comisiei Europene la mesajul amenințător al lui Donald Trump.

Deconectarea de SUA
Trebuie spus că odată întors la Casa Albă, Donald Trump a folosit politica tarifară pentru a se război cu Mexic, Canada, Japonia, Uniunea Europeană, China și alte multe țări, rezultatele financiare și strategice obținute în urma acestor confruntări fiind îndoielnice.
Fiecare impunere de tarife maximale a provocat un val de instabilitate pe piețele financiare, reflectat în volatilitatea prețului acțiunilor tranzacționate pe burse, urmând apoi o revenire a lui Trump care se concretiza prin scăderea taxelor, amânarea lor sau începerea unor negocieri fără sfârșit.
Instabilitatea continuă indusă de Trump în relațiile comerciale internaționale a creat o imensă problemă logistică, multe mărfuri fiind blocate prin porturi în așteptarea unor decizii politice privind taxele.

Rezultatul a fost o tendință de deconectare înregistrată la nivel global de piața SUA, adică crearea unor noi relații comerciale, regândirea planurilor de afaceri, dar și căutarea unor noi piețe, astfel încât expunerea companiilor la instabilitatea creată de Trump să scadă.
Dar piața americană e una uriașă, SUA fiind cea mai puternică economie din lume, iar exporturile în America nu pot fi înlocuite în totalitate, așa că, într-adevăr, Donald Trump are o pârghie importantă de negociere în relația cu celelalte state.
România, afectată puternic de tarifele lui Trump
Problema președintelui american e nevoia de a păstra un echilibru pentru că, fără anumite mărfuri și servicii, care nu pot fi produse sau create în SUA, va avea de suferit și economia americană.
De exemplu, impunerea unor taxe de import de 30% pentru produsele Uniunii Europene ar duce la scumpiri uriașe ale unor produse alimentare, automobile și medicamente pe piața americană, provocând inflație.
De asemenea, Uniunea Europeană pregătește un pachet de măsuri pentru taxarea mărfurilor și serviciilor companiilor SUA cu un impact de 93 de miliarde de euro.

Războiul comercial dintre SUA și Uniunea Europeană pune însă în pericol stabilitatea economică a statelor membre, România fiind afectată grav, în situația în care negocierile dintre părți s-ar încheia cu un eșec.
Planul premierului Ilie Bolojan de reducere a deficitului ar fi compromis în situația în care exporturile de automobile și componente ale companiilor germane pe piața din SUA ar fi taxate cu 30%.
O scădere a cererii de automobile germane în SUA ar afecta direct România, care produce componente și accesorii în valoare de 22,3 miliarde de euro, estimare pentru 2025. De asemenea, în jur de 20.000 de locuri de muncă din țară depind de industria germană de automobile.
Ținta de deficit în pericol
„România sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene și ale președintei Ursula von der Leyen de a continua negocierile și de a ajunge la un acord cu SUA înainte de 1 august.
Sprijinim, de asemenea, abordarea UE în vederea unei soluții negociate cu SUA, în interesul cetățenilor noștri, al întreprinderilor și al parteneriatului transatlantic”, a anunțat președintele Nicușor Dan printr-o postare pe rețeaua X/ Twitter.
Reacția Palatului Cotroceni arată cât de gravă devine situația pentru România în cazul în care tarifele de export pentru SUA ar rămâne la 30%.
Uniunea Europeană va permite accesul complet și liber pe piața Statelor Unite, fără a percepe tarife, în încercarea de a reduce deficitul comercial semnificativ. Dacă, din orice motiv, decideți să majorați tarifele și să luați măsuri de retorsiune, atunci, indiferent de valoarea majorării, aceasta va fi adăugată la cele 30% pe care le percepem.
Vă rugăm să înțelegeți că aceste tarife sunt necesare pentru a corecta politicile tarifare și netarifare și barierele comerciale aplicate de Uniunea Europeană de-a lungul multor ani, care au cauzat deficite comerciale mari și nesustenabile față de Statele Unite. Acest deficit reprezintă o amenințare majoră pentru economia noastră și, într-adevăr, pentru securitatea noastră națională!
Donald Trump, președintele SUA, mesaj adresat Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene
În cazul în care s-ar produce un dezechilibru economic grav în Uniunea Europeană, țara noastră ar fi prinsă pe picior greșit de masivele cheltuieli bugetare angajate de fostul prim-ministru Marcel Ciolacu anul trecut în prelungita campanie electorală.
Ținta de reducere a deficitului bugetar cu aproape două puncte procentuale ar putea fi ratată din cauza politicii tarifare a lui Donald Trump.
Rețelele sociale, pârghia de negociere a Uniunii Europene
Vestea bună e că președintelui american îi place să negocieze și să fie mereu în centrul atenției. Până acum, niciun tarif amenințător nu a fost aplicat, fiind scăzut sau amânat în timpul discuțiilor.
Uniunea Europeană e pregătită să suporte fără mari pierderi creșterea taxelor de export cu 10 procente.
O primă mișcare importantă, făcută de Ursula von der Leyen pentru a-l îmbuna pe Trump a fost suspendarea unui impozit pregătit pentru companiile digitale americane - Google, Facebook, Apple, X, care activează pe continent.
E o pârghie importantă pe care o are Comisia Europeană, aceste companii de tehnologie nu plătesc impozite la nivelul veniturilor pe care le realizează în statele membre, fiind lăsate să-și optimizeze obligațiile de plată prin diverse metode, de la sedii sociale în țări prietenoase, cum ar fi Irlanda, și până la colectarea veniturilor realizate în Europa direct în SUA și alte deduceri de impozite.
Negocierile care se vor desfășura în următoarele două săptămâni vor fi decisive. În joc e mai mult decât un contract comercial, fiind vorba și de relația politică dintre SUA și Europa, care a fost până acum una avantajoasă de ambele părți, deși Donald Trump se plânge frecvent de faptul că e fraierit de europeni.