Ziua 1236 Rusia bombardează Herson și Donețk. Asasinii colonelului Voronici, eliminați. Sabotaj în Mariupol. Ucrainean arestat în România

<span style="color:#990000;">Ziua 1236</span> Rusia bombardează Herson și Donețk. Asasinii colonelului Voronici, eliminați. Sabotaj în Mariupol. Ucrainean arestat în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1236 de război Ucraina continuă să reziste militar și tehnologic pe multiple fronturi, în timp ce războiul declanșat de Rusia capătă tot mai multe implicații internaționale.

Dronele ruse au distrus infrastructură civilă în regiunile Sumî și Dnipropetrovsk, inclusiv o școală. În Donbas și Herson, patru civili și-au pierdut viața, iar alți 13 au fost răniți în urma bombardamentelor.

Pe linia frontului, armata ucraineană a raportat 49 de confruntări armate doar peste noapte, în special în zonele Pokrovsk, Lîman și Slobojanșcina.

Gruparea partizană Atesh a atacat forțele cecene din Mariupolul ocupat, iar în Volgograd și Crimeea au fost sabotate rute feroviare strategice.

Iar Serviciul de Securitate al Ucrainei a anihilat doi agenți FSB responsabili pentru asasinarea unui colonel SSU, într-o operațiune desfășurată în regiunea Kiev.

Pe plan diplomatic, liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a reafirmat sprijinul necondiționat pentru Rusia, inclusiv prin trimiterea a mii de soldați suplimentari, în timp ce ministrul rus de externe Lavrov a lăudat colaborarea militară și a avertizat SUA, Japonia și Coreea de Sud împotriva formării unor alianțe anti-Phenian.

Între timp, Rusia acuză sancțiunile occidentale pentru eșecul acordului cu ONU privind exporturile de alimente, încheiat inițial în 2022, iar generalul francez Thierry Burkhard avertizează că Rusia vede Franța ca principalul său inamic european.

În acest context tensionat, investițiile străine în sectorul militar ucrainean continuă, cu fonduri americane direcționate către producția de drone terestre, în timp ce dronele FPV interceptoare se dovedesc o soluție eficientă și economică pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Iar polițiștii de frontieră din Maramureș au reținut cinci cetățeni ucraineni, dintre care unul s-a dovedit călăuză pentru cei care au trecut ilegal granița română. Acesta a fost arestat.

Situația pe front

  • 49 de confruntări pe front peste noapte - Forțele ucrainene au raportat 49 de ciocniri armate în noaptea de 12 spre 13 iulie, dintr-un total de 200 de lupte pe toate fronturile. Cele mai multe confruntări au fost pe axele Pokrovsk și Lîman. Armata rusă a încercat avansuri la Vovceansk, Lîman, Siversk, Kupiansk și Novopavlivka, însă a fost respinsă în majoritatea zonelor. Lupte intense au fost și în zona Torețk și Orikhiv, dar și la nord, în regiunea Kursk din Rusia. Ofensiva rusă continuă să eșueze în fața apărării ucrainene bine coordonate.
  • Atac cu drone asupra infrastructurii civile din Sumî - Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra infrastructurii civile din regiunea Sumî, în seara de 12 iulie. Atacul a avut loc în jurul orei 22:00 și a vizat zona administrativă Șoțka, unde mai multe clădiri nelocuite au luat foc. Autoritățile din Sumî verifică amploarea distrugerilor. Este un nou exemplu al tacticii ruse de a lovi adânc în teritoriul ucrainean, vizând obiective fără valoare militară. Astfel de lovituri sporadice devin tot mai frecvente, în paralel cu operațiunile de front.
  • O dronă rusă distruge o școală în Dnipropetrovsk - O instituție de învățământ din localitatea Mezhova, regiunea Dnipropetrovsk, a fost complet distrusă în urma unui atac nocturn cu drone rusești. Acoperișul și primul etaj al clădirii au luat foc, incendiul extinzându-se pe 800 de metri pătrați. În atac a fost rănit și un bărbat de 37 de ani. Bombardamentele au afectat și câmpuri de grâu, o fermă, o casă, o școală secundară, două combine și mai multe mașini. Forțele ruse au folosit drone, bombe ghidate și lansatoare multiple.
  • Patru civili uciși și 13 răniți în Herson și Donețk - Atacurile rusești din 12 și 13 iulie au provocat moartea a patru civili și rănirea altor 13 în regiunile Herson și Donețk. În Herson, rachetele au lovit zone rezidențiale, afectând zeci de clădiri, o conductă de gaz și mai multe mașini. Printre răniți se află o femeie de 75 de ani și un bărbat de 44. În Donețk, trei persoane au fost ucise în orașele Sloviansk, Mîrnohrad și Bilozerske, iar alte șapte au fost rănite. Atacurile au vizat infrastructura civilă și socială.
  • Partizanii ucraineni atacă forțele cecene la Mariupol - Gruparea de partizani pro-ucraineni Atesh a anunțat că a distrus un vehicul utilizat de unitatea cecenă Ahmat în Mariupolul ocupat. Imaginile publicate pe Telegram arată vehiculul în flăcări, atacul având loc peste noapte. Atesh a transmis „salutări kadîroviților”, referindu-se la luptătorii loiali lui Ramzan Kadîrov. Gruparea desfășoară frecvent acțiuni de sabotaj în teritoriile ocupate și în Rusia. Recent, Atesh a sabotat și căi ferate la Volgograd și în Crimeea, vizând logistica armatei ruse. Mariupol a fost devastat în 2022, cu estimări de peste 25.000 de civili uciși în timpul asediului.
  • Unitate rusă de drone, anihilată după moartea unui copil în Herson - Armata ucraineană a distrus echipa rusă de operare a dronelor care a lansat atacul din 9 iulie în satul Pravdîne, regiunea Herson, soldat cu moartea unui băiețel de un an, Dmîtro, și rănirea bunicii sale, scrie Kyiv Independent. Dronele FPV ucrainene au lovit precis clădirea din Hola Prîstan din care fusese lansată drona kamikaze Molniîa. Guvernatorul regional a declarat că Dmîtro „nu trebuia să fie o țintă” și a mulțumit soldaților pentru „răzbunarea justă”.
  • Drone ucrainene ieftine distrug drone ruse de recunoaștere - Trupele Brigăzii „Hîjhak” din Poliția Patrulei ucrainene au distrus o dronă rusească ZALA, folosită pentru recunoaștere, cu ajutorul unei drone interceptoare FPV. Sistemul ZALA, costisitor, a fost neutralizat de un aparat mult mai ieftin. Adjunctul Poliției, Oleksii Biloshîțki, a publicat înregistrarea și a subliniat dificultatea operațiunii. FPV-urile ar putea deveni o armă antiaeriană accesibilă, patrulând zone desemnate și având potențial de reutilizare. Aceasta marchează o evoluție în apărarea aeriană de tip low-cost.
  • Rusia anunță cucerirea satului Mirne din Donețk - Armata rusă susține că a cucerit satul Mirne, numit anterior „Karl Marx”, aflat în vestul regiunii Donețk, aproape de granița administrativă cu Dnipropetrovsk. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că trupele au pătruns „adânc în apărarea inamicului”, sugerând un avans lent, dar constant spre estul Ucrainei. Ofensiva rusă, declanșată în februarie 2022, a intrat în al patrulea an, cu lupte intensificate în vara acestui an. Între timp, încercările diplomatice conduse de SUA nu au reușit să obțină o încetare a focului, propunere respinsă în mod repetat de Moscova.

Alte informații relevante

  • Agenții ruși care au asasinat un colonel SSU, eliminați - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) a desfășurat o operațiune specială pentru a elimina agenții ruși care l-au asasinat pe colonelul SSU Ivan Voronici, la ordinul FSB. Crima a fost comisă de o echipă formată dintr-un bărbat și o femeie, care au urmărit victima și au primit de la Moscova locația unui pistol cu amortizor. Cei doi au fost localizați în regiunea Kiev, iar în timpul reținerii au opus rezistență și au fost uciși. Șeful SSU, Vasîl Maliuk, a condus operațiunea și a confirmat rezultatul.
  • Coreea de Nord promite susținere necondiționată Rusiei - Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că sprijină necondiționat războiul Rusiei în Ucraina, în timpul unei întâlniri cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Cei doi s-au văzut la Wonsan, în Coreea de Nord, într-un context de consolidare a alianței militare. Phenianul a trimis deja mii de soldați și arme Moscovei, urmând să trimită încă 25.000–30.000 de militari. Lavrov a mulțumit pentru sprijin și a reiterat susținerea Rusiei pentru programul nuclear nord-coreean. El a avertizat SUA, Japonia și Coreea de Sud să nu formeze o alianță de securitate împotriva regimului de la Phenian.
  • Trump ar putea aproba fonduri pentru Ucraina - Președintele SUA ia în calcul aprobarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, primul de la preluarea mandatului. Potrivit CBS, fondurile ar putea proveni dintr-un rest de 3,85 miliarde de dolari din autoritatea prezidențială de retragere sau din cele 5 miliarde de dolari din activele rusești înghețate. Trump a indicat o schimbare de atitudine, după ce anterior criticase ajutorul militar. Un anunț major privind Rusia este așteptat pe 14 iulie. Administrația sa colaborează cu NATO pentru a transfera arme către Ucraina.
  • Rusia dă vina pe sancțiuni pentru eșecul acordului alimentar ONU - Ministerul rus de Externe a anunțat că acordul cu ONU pentru facilitarea exporturilor de alimente și îngrășăminte se va încheia pe 22 iulie, din cauza sancțiunilor occidentale. Moscova susține că obiectivele acordului nu au fost atinse. Deși exporturile ruse nu sunt sancționate direct, costurile de transport și asigurare au crescut semnificativ. Acordul fusese semnat în 2022, în paralel cu inițiativa cerealelor din Marea Neagră, din care Rusia s-a retras în 2023. ONU și Moscova continuă discuțiile pentru a evita o criză alimentară globală.
  • Șeful armatei franceze: Rusia ne vede ca principal inamic - Generalul Thierry Burkhard a declarat că Rusia consideră Franța drept „principalul inamic în Europa” din cauza sprijinului acordat Ucrainei. Într-o conferință de presă rară, Burkhard a avertizat că Moscova recurge la război hibrid: dezinformare, atacuri cibernetice, spionaj și sabotaj. El a menționat și prezența submarinelor ruse în Atlantic și Mediterană și manevrele sateliților ruși. Macron va aborda aceste teme în discursul de Ziua Națională. Franța își întărește capacitățile de apărare pe toate fronturile.
  • 3,7 milioane dolari pentru drone terestre ucrainene - Grupul MITS Capital, cu sediul la Kiev și New York, a investit 3,74 milioane dolari în producătorul ucrainean de drone terestre Tencore, în cadrul unei conferințe la Roma. TerMIT, platforma produsă de Tencore, este folosită pe front și standardizată NATO. Firma a produs deja 800 de unități și vrea să ajungă la 2.000 până la sfârșitul anului. Investiția marchează primul contract legal prin platforma Diia.City între o firmă americană și o companie DefenseTech din Ucraina. Fondurile vor susține extinderea producției și cercetării.
  • Slovacia cere garanții energetice pentru a aproba noile sancțiuni UE - Premierul slovac Robert Fico a anunțat că Bratislava nu va susține al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu primește garanții ferme din partea Comisiei Europene că oprirea importurilor de gaze rusești nu va afecta economia Slovaciei. Fico avertizează că interzicerea totală a gazelor din Rusia până în 2028 ar putea duce la penurii, scumpiri și despăgubiri către Gazprom. Slovacia depinde de Gazprom printr-un contract valabil până în 2034 și cere limitarea taxelor de tranzit pentru gazul non-rusesc. Fico a avut discuții cu liderii Poloniei și Germaniei și așteaptă un acord până marți, când miniștrii de externe UE ar putea lua o decizie finală.
  • Ucrainean arestat în România - Polițiștii de frontieră din sectorul Valea Vișeului au reținut cinci cetățeni ucraineni, dintre care unul s-a dovedit călăuză pentru cei care au trecut ilegal granița română. Acesta este solicitant al unei forme de protecție din partea statului român, el încercând să mai treacă ilegal din Ucraina în România prin zona de responsabilitate a ITPF Sighetu Marmației. Judecătorul de drepturi și judecăți din cadrul Tribunalului Maramureș a dispus duminică arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. Polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, respectiv trafic de migranți.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇