Președintele rus Vladimir Putin le-ar fi cerut oficialilor iranieni să accepte un acord nuclear cu Statele Unite.
Deși relația sa cu președintele american Donald Trump s-a deteriorat, Putin și-a exprimat în privat sprijinul pentru un pact care să împiedice Iranul să mai îmbogățească uraniu.
Informațiile indică o schimbare notabilă a poziției Moscovei, care până recent susținea cauza nucleară a Teheranului, arată Sky News și Axios.
Războiul Israel-Iran schimbă calculele
Această schimbare de atitudine vine după un conflict de 12 zile între Israel și Iran, în timpul căruia armata americană a bombardat situri nucleare iraniene. Este posibil ca aceste atacuri să fi convins Moscova că escaladarea riscurilor nucleare în regiune trebuie evitată, iar revenirea la un acord ar putea servi intereselor sale strategice.
Totuși, agenția iraniană Tasnim a negat că Putin ar fi trimis vreun mesaj oficial în acest sens.
Iranul invocă riscuri de securitate pentru a limita inspecțiile AIEA
În paralel, ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a declarat că Iranul este dispus să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), însă inspecțiile vor fi condiționate de aprobarea Consiliului Suprem de Securitate Națională.
Invocând riscuri legate de radiații și muniții neexplodate în siturile bombardate, Teheranul cere evaluări stricte înainte ca inspectorii să aibă acces.
Araqchi a reiterat că Iranul nu va accepta un acord care să-i interzică îmbogățirea uraniului. Negocierile, spune el, pot avea loc doar în limitele programului nuclear civil, excluzând chestiuni de apărare, precum rachetele balistice.
În plus, Teheranul solicită garanții ferme că SUA nu vor recurge din nou la acțiuni militare sau retrageri unilaterale dintr-un eventual acord.
Europa riscă să fie exclusă din ecuația diplomatică
Ministrul iranian a avertizat că orice tentativă a Marii Britanii, Franței și Germaniei de a reactiva sancțiunile prin mecanismul „snapback” ar „pune capăt rolului Europei” în negocierile nucleare.
Termenul-limită pentru această opțiune este 18 octombrie 2025, conform unei rezoluții ONU care consfințea acordul nuclear din 2015.