Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, susține că aparatul bugetar din România este supradimensionat în unele zone, dar atrage atenția că restructurarea acestuia trebuie făcută „cu cap”.
Într-un interviu acordat emisiunii Insider politic de la Prima TV, liderul USR a precizat că în instituțiile publice există atât deficit de personal calificat, cât și zone unde ineficiența e cauzată de lene.
„Trebuie să reducem acolo unde disfuncționalitatea e cauzată de lene și să creștem acolo unde disfuncționalitatea vine din lipsă de personal”, a spus Fritz.
Funcționari care frânează digitalizarea
Fritz a acuzat o parte a funcționarilor publici că se opun digitalizării administrației din teama de a-și pierde privilegiile și influența.
„Există o rezistență în statul român pentru că această digitalizare ia din puterea funcționarilor”, a afirmat primarul Timișoarei.
El a cerut guvernului să își asume „o luptă” cu aceste interese și a subliniat că autoritatea în stat trebuie să aparțină instituțiilor democratice, nu birocraților nealeși.
Reduceri de personal în Primăria Timișoara
Primăria Timișoara se pregătește pentru o nouă reducere de personal, de 10-15%, în urma unei analize interne. Fritz susține că instituția pe care o conduce are nevoie de mai mulți arhitecți și ingineri, dar în alte zone aparatul este supraîncărcat.
„Sunt prea mulţi care nu fac nimic. Dar eu, şi cu experienţa de primar, nu vreau să fiu ipocrit la această chestiune. Şi cred că trebuie să avem grijă să nu picăm într-o capcană populistă în care să-i dăm afară pe toţi, pentru că vrem un stat funcţional. Cu cât cunosc mai bine aparatul, cu atât îmi dau seama unde se muncește până la 8 seara și unde se pleacă la 3”, a spus el.
Primarul a dat exemplul șoferilor pensionați care nu au fost înlocuiți, în timp ce alte posturi esențiale rămân neocupate.
Digitalizarea, o miză economică majoră
Dominic Fritz estimează că o digitalizare reală a administrației publice ar putea aduce o creștere economică de până la 3% din PIB.
„Am face toată experiența administrativă mai rapidă, mai eficientă și mai fiabilă”, a declarat el.
Cu toate acestea, avertizează că fără voință politică clară și confruntarea directă cu interesele din sistem, reformele digitale riscă să rămână blocate.