Război între magistrați și președintele României. Cine câștigă?

O decizie care indică mai degrabă teamă a dus la declanșarea unui conflict între CSM și Palatul Cotroceni din cauza faptului că Nicușor Dan amână să semneze câteva cereri de pensionare venite din partea unor judecători.

Magistrații, fără nicio susținere publică, criticați frecvent pentru pensiile speciale și corupția din sistemul de justiție, au ajuns din nou în centrul atenției în urma unor mașinațiuni suspectate ca ilegale prin care au impus-o pe judecătoarea Lia Savonea în fruntea Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Război între magistrați și președintele României. Cine câștigă?
O scrisoare deschisă, trimisă de CSM la Palatul Cotroceni, a generat un conflict între magistrați și președintele României pe tema pensiilor speciale și a pensionărilor timpurii - Foto: Mediafax/ Hepta.ro/ YouTube/ Euronews
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Elena Costache, președinta CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), printr-o mișcare surprinzătoare, a decis să-i scrie lui Nicușor Dan pentru a-i cere să semneze un număr de 22 de cereri de pensionare ale unor judecători.

Scrisoarea deschisă, trimisă președintelui României, prin urgența și presiunea pe care le reclamă, declanșează un conflict între CSM și șeful statului.

“…orice entitate, indiferent că este publică sau privată, are obligația de a respecta și a aplica întocmai legile statului român. În privința autorităților publice acest fapt este cu atât mai pregnant în condițiile în care modul în care acestea se raportează la lege constituie și un exemplu pentru cetățeni și pentru entitățile private, în general”, i-a scris judecătoarea Elena Costache, președintelui României.

Mesajul șefei CSM este șocant prin faptul că dă lecții președintelui, ales de peste 6 milioane de cetățeni, dar și că sugerează o încălcare a legii de către acesta.

Dacă CSM cu adevărat a constatat o încălcare a legii de către președintele României, trebuia să pună în discuție acest lucru pe ordinea de zi a Consiliului sau să facă plângere și să deschidă acțiuni în justiție.

E fără precedent în istoria recentă a României ca un judecător să-l tragă de urechi pe șeful statului.

DocumentCSM
DOCUMENT. Fragment din scrisoarea deschisă, trimisă de CSM președintelui României, prin care Consiliul sugerează că Nicușor Dan încalcă legea - Sursa: CSM

Reacția societății civile

Scrisoare semnata de președinta CSM este și mai surprinzătoare pentru că vine la scurt timp după ce Consiliul însuși a încălcat legea, accelerând procedura de numire a judecătoarei Lia Savonea în poziția de președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Această numire “ridică semne de întrebare privind integritatea sistemului de justiție, dar, mai mult decât atât, a și fost făcută cu încălcarea legii. Potrivit art. 142 din Legea 303/2022, procedura de desemnare a unui nou președinte poate începe cu cel mult 60 de zile înainte de expirarea mandatului aflat în curs.

CSM a declanșat procedura la doar câteva ore după anunțarea câștigătorului alegerilor prezidențiale, cu aproape trei luni mai devreme decât termenul legal”, se arată într-un comunicat al organizației neguvernamentale Declic, care a atacat în instanță procedura de numire de către CSM a judecătoarei Lia Savonea în fruntea ÎCCJ.

„A fost un moment de răscruce. Am avut de ales între a tăcea și a merge mai departe. Iar cetățenii au fost foarte clari: nu mai acceptă complicitatea și tăcerea.

În cadrul Declic, deciziile se iau împreună cu cei care semnează petițiile, iar de această dată direcția a fost aproape unanimă: vom merge în instanță. Legea a fost încălcată, iar consecințele pot fi grave pentru independența justiției”, a declarat Tudor Brădățan, director executiv al Declic, care a anunțat că 70.000 de cetățeni au semnat petiția care semnalează încălcarea legii de către CSM.

Faptul că judecătoarea Elena Costache a acționat atât de grăbit și brutal indică existența unei urgențe printre anumiți magistrați și are legătură cu posibilitatea creșterii vârstei de pensionare, dar și cu promisiunea unei reforme a sistemului de justiție făcută de noul președinte Nicușor Dan.

Răspuns de la Palatul Cotroceni

Deși scrisoarea a fost trimisă în urmă cu trei zile, președinta CSM n-a primit niciun răspuns de la președintele României. Nu unul direct, pentru că șeful statului a făcut ceva. L-a numit pe Dacian C. Dragoș în poziția de judecător al Curții Constituționale, provocând un nou cutremur în sistemul opac și corupt al unei părți a justiției din România.

Dacian C. Dragoș este o personalitate a dreptului din țara noastră, care a luat atitudine față de plagiatul lui Lucian Bode, fostul ministru de Interne liberal, și a reprezentat România în procesul câștigat cu Roșia Montană Gold Corporation, care cerea statului despăgubiri de aproape 7 miliarde de dolari.

DacianDragosCCR:SapiensNetwork
UN PLAN DEJUCAT. Nominalizarea lui Dacian C. Dragoș pentru poziția de judecător al CCR a fost un alt motiv de nemulțumire a grupării controlate de judecătoarea Lia Savonea, care spera ca fosta președintă a ÎCCJ, Corina Corbu, să fie numită de Nicușor Dan - Sursa foto: Sapiens Network

Numirea făcută de Nicușor Dan pentru CCR a venit împotriva unei campanii subtile desfășurată pe mai multe canale de relații publice și din domeniul juridic prin care se sugera că fosta președintă a Înaltei Curți, judecătoarea Corina Corbu, care a demisionat înainte de terminarea mandatului pentru a-i face loc Liei Savonea, urma să fie numită în poziția de judecător la CCR de către Nicușor Dan. 

Dar venirea la CCR a lui Dacian Dragoș conturează, în realitate, marea teamă care s-a creat pe axa Lia Savonea - Corina Corbu - Elena Costache, aceea că această grupare de magistrați și-a pierdut influența la Curtea Constituțională, ceea ce ar putea duce la pierderea privilegiilor legate de pensionări rapide și indemnizații uriașe.

CSM, ședință tensionată

“Noi constatăm de două săptămâni că nu se respectă legile țării pentru că nu convin guvernanților și, de fapt, ceea ce se urmărește este înlocuirea legilor țării cu legile pe care guvernanții și le doresc. Mie aceasta mi se pare o sfidare a ordinii de drept”, a declarat judecătoarea Laura Radu, într-o ședință tensionată a CSM, care a avut loc miercuri, 9 iulie.

Dar legea tăcerii, care a funcționat impecabil în ultimul mandat al lui Klaus Iohannis, care n-a avut nicio reacție la prăbușirea sistemului de justiție din România, n-a mai funcționat. 

“Ar trebui să vedem și bârna din ochiul nostru înainte să vedem paiul din ochiul vecinului. (...) Nu știu dacă acest Consiliu este cel mai îndreptățit să critice sau să vorbească despre încălcarea legii, în condițiile în care a declanșat procedura de ocupare a funcției de președinte al Înaltei Curți prin încălcarea legii”, a spus Claudiu-Constantin Sandu, procuror, vicepreședinte CSM, citat de Agerpres. 

ProcurorClaudiuConstantinSandu:YT
REACȚIE. Procurorul Claudiu-Constantin Sandu, vicepreședinte CSM, a criticat public procedura de numire a judecătoarei Lia Savonea la șefia Înaltei Curți de Casație și Justiție, spunând că a fost ilegală - Sursa foto: YouTube/ Podcast Marian Godină

“S-a vorbit despre un linșaj la adresa magistraților. Nu sunt de acord cu acest termen, nu se poate spune că este un linșaj, în condițiile în care de ani de zile rezultatele muncii noastre conduc, în cele mai multe cazuri, la salvarea inculpaților de rang înalt de la pedeapsa penală.

Este normal ca în cadrul societății să existe o puternică dezamăgire față de activitatea magistraților, chiar dacă ne convine sau nu acest lucru, pentru că aceasta este realitatea”, a mai spus Claudiu-Constantin Sandu.

O bătălie pierdută

Una dintre cele 22 de cereri de pensionare ale unor judecători, care stau într-un colț pe biroul lui Nicușor Dan fără a fi semnate, este și cea a magistratei Corina Alina Corbu, intrată în conspirația lansată de Lia Savonea prin renunțarea misterioasă la conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție înainte de termen.

Astfel, s-a trezit fără nicio perspectivă profesională, cu reputația pusă în discuție de opinia publică, așteptând o ieșire fără glorie din scenă.

Chestiunea declanșării procedurii pentru ocuparea funcției de președinte la Înalta Curte - nu am vătămat pe nimeni. Chestiunea combaterii corupției, că nu facem totul, apropo de bârna din ochiul nostru, nu facem tot ce ține de noi să combatem corupția din România.

S-a punctat aici chiar de către o colegă procuror, de doamna Emilia Ion, lucrăm cu ce ni se servește, legislativ vorbind. Ce putem noi să facem? Să ne ducem în Parlament, cum ni s-a sugerat și să facem noi legile acolo? 

Elena Costache, președinta CSM, încercând să-și justifice decizia de a-l ataca pe președintele țării

Corpul magistraților din România nu are niciun fel de susținere în rândul publicului larg din cauza problemei cuantumului pensiilor speciale, a pensionărilor anticipate și a corupției din sistemul de justiție.

În acest context, gestul judecătoarei Elena Costache, președinta CSM, a creat un conflict între magistrați și președintele României pe care primii n-au nicio șansă să-l câștige. Vremea USL, a lui Liviu Dragnea și Tudorel Toader a trecut.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇