În timp ce liderii politici căutau soluții pentru reducerea cheltuielilor, directorii și membrii unor Consilii de Administrație ale companiilor de stat și-au majorat indemnizațiile. În unele cazuri, chiar şi de cinci ori indemnizațiile, a dezvăluit ministrul Economiei, Radu Miruță.
Acesta a explicat cum și-au majorat indemnizațiile directorii și membrii CA în ultimele luni, în timp ce coaliția analiza soluții pentru reducerea deficitului care vor afecta milioane de români.
„Ce m-a surprins e că în perioada în care ne străduiam să găsim măsuri să reducem cheltuielile, în companiile de stat s-au mărit indemnizații și cu până la cinci ori mai mult decât erau în luna mai. M-am uitat pe cele mai deranjante:
- la Șantierul Naval Mangalia aveau membrii CA-ului 2.260 de lei, dar în mai s-a mărit la 15.500,
- la Romarm aveau 6.500 de lei, în mai 2025 s-au dus la 19.950.
Sunt multe astfel de situații. La directori dacă ne uităm, directorul Icertrans are salariu de 53.910 lei. Toate sunt valori brute. Dar faptul că s-au mărit cu foarte puțin timp înainte de noul guvern ridică niște semne de întrebare”, a declarat ministrul Economiei, miercuri seara, la Antena3.
4 șefi la 3 angajați
Ministrul a vorbit și despre indemnizațiile plătite membrilor în consiliile de administrație.
„Consiliul de administrație, cu 19.950 de lei, și mai sunt și în alt consiliu, în care mai ia 15.500. Adică sunt oameni puși în consiliul de administrație, cărora li s-au mărit de la 2.260 la 15.500, și premiu, au mai fost puși aceiași oameni în alt consiliu de administrație, într-o companie care nu prea are legătură activitatea ei cu cealaltă.
Cum te poți tu pricepe la toate? Eu am făcut un doctorat în electronică, dar dacă mă întrebați de altceva, mi-e jenă să mă pronunț pe o chestie foarte specifică. Că n-o știu. Dar să te pricepi și la una și la alta, doar ca să încasezi 30.000 de lei, mie mi se pare cusut cu ață albă”, a adăugat el, potrivit Mediafax.
De asemenea, Consiliul de Administrație de la Romarm și-a majorat indemnizația de la 6.500 la 19.950 lei, a exemplificat Miruță. „Adică și-a triplat-o, mai mult decât triplat-o aproape", a spus el.
El a dat un alt exemplu de companii de stat cu puțini angajați și mulți șefi: „Mamaia S.A. are 3 angajați și consiliu de administrație de 3 oameni, plus director. 3 angajați! La 3 angajați există 4 șefi.”
Întrebat ai cui sunt acești oameni, Radu Miruță a spus: „Nu le-am făcut neapărat traseul, aș putea să cred că sunt ai celor care i-au pus acolo sau ai apropiaților lor. Nu știu. Însă companiile știu sigur că sunt ale statului român.”
Metoda care sparge contractele betonate
Radu Miruță este decis să schimbe indicatorii de performanță la care se raportează, în prezent, șefii companiilor de stat din subordinea ministerului pe care-l conduce. Noile criterii vor sta la baza viitoarelor evaluări de care depinde menținerea în funcție.
„Au fost puși indicatori de performață îndeplinibili foarte ușor și ei spun: ești ministru și nu ai ce să ne faci, pentru că noi avem un contract. Există și pentru cei care și-au betonat contractele o metodă pe care o voi folosi și anume, din partea ministerului le voi introduce noi indicatori de performanță. Este ceva ce pot să fac”, a declarat Radu Miruță.
Acesta a dat asigurări că noii indicatori de performanță vor fi acceptabili, iar cei care nu-i îndeplinesc vor trebui să plece: „Nu vor fi indicatori în bătaie de joc, ci care să reflecte performanța din acele companii de stat. După ce se introduc acești noi indicatori de performanță, următoarea evaluare, care va fi peste câteva luni, se va face pe noii indicatori și m-aș bucura ca mulți dintre cei care sunt acolo să bifeze. Cei care nu vor bifa vor pleca.”