Premierul Ilie Bolojan a anunțat joi seară, într-o emisiune la Antena 3, că va trimite la Parchet toate documentele privind închirierea unui imobil aparținând statului, administrat de RA-APPS, printr-un intermediar, către EximBank, a rândul ei bancă de stat. Diferența de chirie pe care o încasează lunar intermediarul privat este de 120.000 de euro.
„Voi trimite la Parchet toate aceste dosare. S-au îngropat în hârtii. Dar împotriva nesimțirii și a bunului simț nu există hârtii. Parchetul să constate despre ce este vorba. Este o speță strigătoare la cer. Te revoltă”, a declarat Bolojan.
Potrivit premierului, EximBank plătește lunar 180.000 de euro pentru chiria imobilului, însă RA-APPS primește doar 60.000 de euro. Diferența merge la un intermediar privat care are contractul de locațiune încă din anii '90. Într-un an, diferența de chirie se ridică la 1,5 milioane de euro.
„Este o gaură care se întâmplă între o firmă a statului care administrează o clădire și o bancă de stat care a subînchiriat de la privat”, a subliniat premierul.
De asemenea, întrebat dacă vor fi schimbări la vârful RA-APPS sau EximBank, Bolojan a fost tranșant: „Vă dați seama că acei oameni care conduc aceste instituții nu mai stau liniștiți”.
Primele semnale de alarmă: „Nesimțirea e mare în multe locuri”
Cazul a fost făcut public vinerea trecută, într-o conferință de presă, de către premierul Ilie Bolojan, după o ședință de guvern.
„Pe șoseaua Kiseleff, există o clădire frumoasă a RA-APPS, unde funcționează o bancă de stat. Credeți că banca de stat a închiriat sediul de la RA-APPS? Nu. RA-APPS a închiriat unui privat. Și privatul, cu câteva zeci de mii de euro lunar, de foarte mulți ani, a închiriat-o unei bănci de stat”.
Premierul a relatat și o discuție directă cu conducerea EximBank, în care a pus problema plății unei chirii triple prin intermediari:
„La un salariu de 20.000 de euro net, nu v-ați interesat de ce plătiți unui intermediar sume exorbitante, lună de lună? Ați făcut vreo adresă la RA-APPS să-i spuneți: dragă Regie a statului, o bancă a statului vrea să-ți plătească o chirie mai mare?”
În opinia premierului, problema este una mai largă, care ține de modul defectuos și netransparent în care sunt gestionate activele statului:
„Nesimțirea e mare în multe locuri. Și cred că în foarte multe companii de stat este mult loc de mai bine. Tendința de a le da la prieteni sau la un nivel de chirie sub cel de piață este destul de mare”, a spus premierul.
RA-APPS: „Contractul a fost derulat legal, cu profit și fără suspiciuni”
În urma declarațiilor premierului, RA-APPS a transmis joi un comunicat oficial în care își apără gestionarea contractului. Regia afirmă că imobilul din Strada Barbu Delavrancea nr. 6A, aflat în proprietatea statului, este administrat în baza unui contract încheiat în 1996 între RA-LOCATO și o firmă privată. După preluarea RA-LOCATO de către RA-APPS, contractul a fost menținut și prelungit legal.
RA-APPS susține că tarifele de închiriere au fost stabilite pe baza rapoartelor întocmite de evaluatori autorizați ANEVAR, iar contractul „a fost derulat în condiții de eficiență economică, cu un profit de peste 50% pentru Regie”.
În comunicat, RA-APPS precizează că:
- Nu a existat nicio altă solicitare pentru închirierea imobilului;
- Contractul a fost monitorizat, verificat și prelungit legal, cu aprobările Secretariatului General al Guvernului;
- Curtea de Conturi a verificat documentele, iar toate măsurile dispuse au fost îndeplinite;
- Situația a mai fost analizată de DNA în trecut, fără să fie constatate prejudicii sau suspiciuni de corupție.
„R.A.–A.P.P.S. își reafirmă angajamentul de a gestiona transparent și eficient patrimoniul public și privat al statului român aflat în administrarea sa”, se arată în finalul comunicatului.
O afacere între stat și stat, cu câștig pentru privat
Cazul prezentat de premierul Bolojan scoate la lumină o situație paradoxală: două instituții ale statului - o bancă și o regie - interacționează indirect, printr-un intermediar privat, în condițiile în care statul pierde lunar sume importante de bani.
Dincolo de legalitatea aparentă a contractului, premierul ridică o întrebare esențială: de ce o bancă de stat plătește triplu chiria unui privat în loc să închirieze direct de la o regie a statului?