Sud Europei se confruntă cu un val de căldură extremă, fără precedent pentru începutul verii.
În Spania, termometrele au atins 46°C în regiunea Huelva — un nou record național pentru luna iunie. Temperaturile sufocante afectează Italia, Grecia, Portugalia, Franța și Balcanii de Vest, generând incendii, victime și un risc sanitar major.
Potrivit unui avertisment transmis luni de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mii de vieți sunt în pericol, dacă nu se iau măsuri urgente.
Fiecare val de căldură înseamnă mii de decese care ar putea fi prevenite. "Nu mai vorbim despre dacă vom avea un val, ci despre câte și cât de lungi vor fi” aceste valuri de căldură, a declarat Marisol Yglesias Gonzalez, responsabil OMS pentru schimbări climatice și sănătate
Estimări alarmante: mii de decese în doar trei zile
Pierre Masselot, statistician la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a estimat că valul de căldură actual ar putea provoca peste 4.500 de decese între 30 iunie și 3 iulie, scrie Politico.
Cele mai afectate țări ar urma să fie Italia, Croația, Slovenia și Luxemburg. „Zilele cele mai grave vor fi marți și miercuri”, a precizat acesta.
Studiile arată că, anual, căldura extremă cauzează deja peste 175.000 de decese în regiunea europeană a OMS, care se întinde de la Islanda la Rusia.
Franța: alertă roșie în regiunea Parisului, școli închise
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, regiunea pariziană se află sub alertă roșie de caniculă, alături de alte 15 departamente din Franța, potrivit Le Figaro. Alte 68 de departamente rămân sub alertă portocalie.
Aproximativ 1.350 de școli vor fi închise parțial sau complet, iar autoritățile sfătuiesc populația:
„Nu ieșiți în timpul celor mai fierbinți ore (11.00–21.00) sau încercați să mergeți într-un loc răcoros ori cu aer condiționat timp de două-trei ore pe zi.”
Turnul Eiffel a fost închis luni pentru turişti și va rămâne închis cel puțin până miercuri.
Situație critică și în alte țări: incendii și evacuări masive
- Turcia: Peste 50.000 de persoane evacuate în apropiere de Izmir din cauza incendiilor.
- Grecia: Autoritățile avertizează asupra poluării aerului generate de focurile de vegetație din jurul Atenei.
- Albania: 26 de incendii raportate în doar 24 de ore.
- Serbia: Meteorologii au înregistrat cea mai caldă zi din istorie, de la începutul măsurătorilor din secolul al XIX-lea.
Răspunsul OMS: prevenție, nu doar reacție
OMS reamintește că nu este suficientă reacția în timpul valului de căldură — este nevoie de pregătire sistemică, de la urbanism la politici de sănătate.
Într-un sondaj din 2022, doar 21 din 57 de țări europene aveau un plan național de acțiune pentru sănătate în contextul căldurii. Dintre acestea, doar 14 erau în UE.
Organizația va lansa anul viitor noi ghiduri pentru guverne, incluzând strategii „centrate pe oameni” pentru răcirea spațiilor urbane și protejarea categoriilor vulnerabile: vârstnici, copii, gravide și bolnavi cronici.
Sfatul OMS:
- Hidratați-vă constant
- Evitați expunerea la soare în intervalul 11.00–21.00
- Petreceți câteva ore pe zi într-un spațiu răcoros
- Verificați starea de sănătate a celor vulnerabili
- Atenție sporită pentru cei care iau medicamente ce afectează termoreglarea (antidepresive, antihipertensive)