De la parada pride la revoltă. Se vorbește despre începutul sfârșitului regimului Orban

De la parada pride la revoltă. Se vorbește despre începutul sfârșitului regimului Orban
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ciuda interdicției, sau poate din cauza ei, sute de mii de oameni au participat la Budapest Pride.

Miza a fost mult mai mare decât apărarea drepturilor LGBTQ. Se vorbește despre începutul sfârșitului regimului Orban.

Viktor Orbán a vrut să o interzică - dar a devenit cea mai mare demonstrație împotriva sistemului său, de când a venit la putere, în 2010: cea de-a 30-a ediție a Budapest Pride.

În ciuda interdicției și a amenințării cu pedepse dure, aproximativ 200.000 de oameni s-au adunat sâmbătă (28 iunie 2025) în capitala Ungariei - mai mulți decât oricând la o demonstrație pentru drepturile LGBTQ în această țară membră a UE.  

Săptămânalul HVG a descris evenimentul ca pe o ”procesiune funerară pentru ordinea lui Orbán”. Imagini filmate cu drona au arătat un marș de kilometri întregi, străzi pline de oameni, o atmosferă vibrantă, cu un puternic sentiment de schimbare și reînnoire, cum nu s-a mai văzut de mulți ani.  

Alături de steaguri curcubeu, simbolul comunității LGBTQ, au fost vizibile numeroase afișe de protest cu chipul lui Orbán barat sau diverse mesaje împotriva regimului său.

Poliția a avut o prezență discretă, dar a intervenit ferm pentru a-i ține la distanță pe provocatorii de extremă dreapta care s-au opus manifestanților. 

Cum un mic grup de simpatizanți ai partidului de extremă dreapta ”Patria Noastră” a blocat Podul Libertății din centrul Budapestei, manifestanții au traversat spontan Podul Elisabeta, mult mai larg și vizibil, ceea ce a dus la imagini și filmări cu atât mai impresionante, ilustrând amploarea fără precedent a manifestației.  

Un primar fără frică  

De fapt, premierul Orbán anunțase deja la sfârșitul lunii februarie, în aplauzele puternice ale participanților la un eveniment al partidului său, Fidesz, că Pride-ul de la Budapesta nu va mai avea loc.

În martie, majoritatea sa parlamentară a adoptat o lege care interzice toate manifestațiile publice legate de tematica LGBTQ.

În consecință, autoritățile maghiare au emis formal o interdicție pentru ediția din acest an a Budapest Pride.

Însă primarul ecologist de stânga al Budapestei, Gergely Karácsony, a înregistrat Pride-ul sub denumirea ”Mândria Budapestei”, ca eveniment oficial al orașului. 

Karácsony a fost și primul vorbitor la manifestația de la finalul marșului din acest an. Politicieni Fidesz îl amenințaseră, în zilele anterioare, că ar putea fi pedepsit cu închisoare pentru patronajul asupra evenimentului. Karácsony însă s-a arătat lipsit de frică și a ironizat: ”Mulțumim camerelor de recunoaștere facială că ne fac fotografii atât de fantastice!”  

Primarul a ținut un discurs combativ în care a lăudat Budapesta ca oraș al libertății și diversității. Nu vrem o Ungarie cu condiții ca în Rusia, a spus Karácsony, și s-a referit astfel la revoluția ungară antisovietică din 1956, la apropierea actuală a lui Orbán de Putin, dar și la un discurs susținut de actualul premier în iunie 1989, la Budapesta. Pe atunci, Orbán era un radical liberal și cerea retragerea armatei sovietice staționate în timpul regimului comunist în Ungaria.  

La Pride, Karácsony a declarat, în aplauze puternice, solidaritatea Budapestei cu lupta pentru libertate a Ucrainei. Le-a strigat participanților: ”Astăzi ați făcut din Budapesta capitala Europei!”  

O chestiune de putere și de sistem 

Ideea că Pride-ul ar fi fost un semnal împotriva ordinii instaurate de Orbán în ansamblu a fost susținută și de alți vorbitori, printre care numeroși activiști LGBTQ. La fel, mulți observatori și politicieni din Opoziție au declarat, în timpul și după manifestație, că prin Pride a fost pusă practic în discuție problema puterii și a sistemului lui Orbán.  

Pe Telex, cel mai mare portal de știri independent din Ungaria, un comentator a scris: ”S-a dovedit ce valoare au dictatele Fidesz în fața iubirii și a solidarității sociale: niciuna”. Cel mai important politician de opoziție din Ungaria, Péter Magyar, președintele partidului conservator Tisza (Respect și Libertate), a vorbit într-o postare pe Facebook despre un ”autogol uriaș” pe care Orbán l-ar fi dat prin interzicerea Pride-ului.  

Pentru a nu-i irita pe mulți dintre alegătorii săi din regiunile rurale ale Ungariei, Magyar nu a îndemnat la participarea la Pride, dar a subliniat că partidul său ”respectă persoanele care gândesc și trăiesc diferit” și că susține libertatea de întrunire și de exprimare.  

Tăcerea lui Orbán   

Premierul Orbán nu s-a exprimat public până acum cu privire la manifestația Pride. În schimb, unii membri marcanți ai partidului său au reacționat sfidător.

Fosta purtătoare de cuvânt a guvernului și actuală propagandistă pe rețelele sociale Alexandra Szentkirályi a scris că pentru primarul Budapestei Pride-ul pare a fi mai important decât orașul în sine și problemele sale. Szentkirályi a ieșit anul trecut din cursa pentru Primăria Budapestei înainte de vreme, deoarece nu avea nicio șansă reală de a câștiga.   

Ministrul de stat al cancelariei premierului, Gergely Gulyás, a comentat și el, pe Facebook, că ”întreaga opoziție s-a unit cu Pride-ul”. Potrivit lui Gulyás, Comisia Europeană ar fi transmis clar că în Budapesta trebuie să aibă loc un Pride, iar din acest motiv parada a devenit o prioritate pentru conducerea orașului.  

Comentariile arată că Orbán, guvernul său și partidul Fidesz au fost puși clar în defensivă de Pride-ul din acest an.

Pe termen scurt, premierul se confruntă cu o dilemă: cum să reacționeze, după ce luni de zile, până vinerea trecută (27 iunie 2025), a declarat că participanții la Pride vor fi pedepsiți.  

Dacă tace și nu acționează, Orbán riscă să se facă de râs și să pară lipsit de putere. Pe de altă parte, pedepsirea a zeci de mii de persoane este practic imposibilă, chiar și în ipoteza că sistemele de recunoaștere facială și software-ul aferent ar funcționa perfect.  

Creativitate împotriva recunoașterii faciale  

De ceva vreme, în Ungaria se simte clar o atmosferă de dorință de schimbare. În sondaje, partidul Tisza se află în mod constant și clar în fața Fidesz-ului lui Orbán.

Deși nu se poate prevedea dacă acest trend va continua până la următoarele alegeri din primăvara lui 2026, starea de spirit a schimbării este vizibilă și se face auzită peste tot în țară. Mai ales la evenimentele publice ale politicienilor Fidesz, în orașe mici și sate, vocile critice și furioase devin tot mai puternice.   

În urmă cu câteva luni, așa ceva era de neimaginat, întrucât mulți oameni din afara orașelor mari se temeau de consecințe sau represalii.

Acum, însă, această teamă pare să fi trecut. Oamenii se plâng deschis, în primul rând, de infrastructura deficitară, de lipsa accesului la servicii medicale, de pensii mici, dar și de numeroasele scandaluri de corupție și de luxul ostentativ al apropiaților partidului și al oligarhilor lui Orbán.  

Cu toate acestea, numeroase participante și numeroși participanți la Pride au luat măsuri de precauție împotriva camerelor instalate special pentru recunoaștere facială: și-au pictat fețele în mod creativ și în culori contrastante. Se presupune că astfel se poate păcăli software-ul de recunoaștere facială. 

Keno Verseck


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇