Oamenii de ştiinţă au reuşit să transforme plasticul în paracetamol cu ajutorul unei bacterii: e-coli.
Specialiştii de la Universitatea Edinburgh, din Scoţia, au demonstrat că bacteria E. coli poate fi utilizată pentru a crea paracetamol, cunoscut şi sub denumirea de acetaminofen, dintr-un material obţinut în laborator din sticle de plastic, ceea ce deschide posibilitatea unui proces mai sustenabil de producere a acestor medicamente.
„Poate oamenii de rând nu ştiu că paracetamolul este produs în prezent din petrol. Această tehnologie arată că, prin îmbinarea chimiei şi biologiei în acest mod pentru prima dată, putem fabrica paracetamol într-un mod mai sustenabil şi, în acelaşi timp, putem reduce poluarea cu plastic din mediu. Este o modalitate de a elimina complet deşeurile din plastic”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Stephen Wallace, de la Universitatea din Edinburgh.
Echipa a făcut această descoperire pornind de la PET (polietilen tereftalat) - un tip de plastic frecvent întâlnit în ambalajele alimentare şi sticle, pe care l-au convertit prin metode chimice sustenabile într-un nou material.
Când cercetătorii au incubat acest material cu o tulpină inofensivă de E. coli, au constatat că a fost transformat într-o altă substanţă, numită PABA.
Această reacţie, care în laborator se produce în condiţii extreme, precum temperaturi ridicate sau substanţe chimice agresive, a avut loc spontan, în prezenţa bacteriilor E. coli, scrie The Guardian.
Bacteria modificată genetic (prin introducerea a două gene, una provenind de la ciuperci şi cealaltă de la bacterii din sol) a reușit să transforme PABA în paracetamol.
Folosind această formă modificată de E. coli, oamenii de știință au reuşit să obțină paracetamol, pornind de la PET, în mai puţin de 24 de ore, cu emisii reduse şi o eficienţă de până la 92%, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature Chemistry.