Ormuz, strâmtoarea care poate bloca lumea: De ce este atât de importantă pentru comerțul mondial

Ormuz, strâmtoarea care poate bloca lumea: De ce este atât de importantă pentru comerțul mondial
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Decizia președintelui Donald Trump de a lansa atacuri asupra a trei instalații nucleare iraniene a amplificat temerile privind extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Pe fondul tensiunilor tot mai mari, analiștii avertizează că Iranul ar putea răspunde blocând strâmtoarea Ormuz – un coridor maritim esențial pentru fluxul global de petrol și gaze. De altfel, Parlamentul iranian a și aprobat duminică această măsură, care încă nu a fost pusă în aplicare.

Peste 20% din consumul mondial de țiței trece zilnic prin această zonă, iar orice întrerupere ar avea efecte economice imediate și globale, inclusiv pentru China și Statele Unite.

Iranul a ameninţat în trecut că va închide strâmtoarea, ceea ce ar restricţiona comerţul şi ar afecta preţurile mondiale ale petrolului, dar nu a pus niciodată în aplicare această ameninţare.

Ce este strâmtoarea Ormuz?

Fiind unul dintre cele mai importante puncte de trecere pentru transportul petrolului din lume, strâmtoarea Ormuz are o importanţă geostrategică pentru Statele Unite şi nu numai, întrucât puterea economiei mondiale depinde în mare măsură de fluxul de petrol.

Strâmtoarea se află între Oman şi Iran şi leagă Golful Persic, la nord, de Golful Oman, la sud, şi de Marea Arabiei, mai departe.

Are o lăţime de 33 de kilometri în punctul său cel mai îngust, iar banda de navigaţie are doar 3 kilometri lăţime.

De ce este atât de importantă?

Aproximativ o cincime din consumul mondial de petrol trece prin strâmtoare. Între începutul anului 2022 şi luna trecută, aproximativ 17,8 milioane până la 20,8 milioane de barili de ţiţei condensat şi combustibili au trecut zilnic prin strâmtoare, potrivit datelor firmei de analiză Vortexa.

Membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) – Arabia Saudită, Iran, Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Irak – exportă cea mai mare parte a ţiţeiului prin strâmtoare, în principal către Asia.

Flota a V-a a SUA, cu baza în Bahrain, are sarcina de a proteja transportul comercial în zonă.

Ce s-ar întâmpla dacă ar fi închisă?

Închiderea strâmtorii are avantajul de a fi un mijloc de a impune un cost direct lui Trump, deoarece ar declanşa o creştere a preţului petrolului cu un efect inflaţionist aproape imediat în SUA şi în întreaga lume.

Dar ar fi, de asemenea, un act de autovătămare economică dramatică. Petrolul iranian foloseşte aceeaşi poartă de acces, iar închiderea Ormuz riscă să atragă în război statele arabe din Golf, care au criticat dur atacul israelian, pentru a-şi proteja propriile interese.

În special, închiderea strâmtorii ar afecta în mod semnificativ China. A doua economie mondială cumpără aproape 90% din exporturile de petrol ale Iranului, care fac obiectul sancţiunilor internaţionale.

Secretarul de Stat american Marco Rubio a solicitat Chinei să contribuie la împiedicarea Iranului să închidă strâmtoarea, declarând pentru Fox News: „Încurajez guvernul chinez de la Beijing să îi contacteze în acest sens, deoarece depind în mare măsură de strâmtoarea Ormuz pentru petrolul lor”.

„Dacă vor face acest lucru, va fi o altă greşeală teribilă”, a adăugat el, „Este sinucidere economică pentru ei dacă o fac”.

Există deja informaţii conform cărora unele superpetroliere au făcut cale întoarsă în această cale navigabilă strategică în urma atacurilor americane.

Ce a spus Iranul despre strâmtoarea Ormuz

Postul de televiziune iranian Press TV a relatat că parlamentul iranian a aprobat o măsură de închidere a strâmtorii Ormuz, dar că decizia finală va aparţine liderilor de vârf ai Iranului.

Duminică, ministrul de Externe al Iranului, Seyed Abbas Araghchi, a făcut aluzie la ceea ce ar putea fi un răspuns fără termen limită, afirmând că decizia lui Trump de a bombarda Iranul „va avea consecinţe veşnice”.

În primele sale comentarii de la aderarea SUA la războiul Israelului împotriva ţării sale, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Israelul a comis o „greşeală gravă” şi „trebuie pedepsit”, dar nu a făcut nicio referire la strâmtoarea Ormuz.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇