Parlamentul iranian a aprobat duminică închiderea strâmtorii Ormuz, ca represalii în urma atacului american asupra instalațiilor nucleare iraniene, dar decizia finală trebuie luată de Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului.
Dacă decizia va fi pusă în aplicare, ar putea duce la explozia prețului petrolului și, în plus, ar putea forța statele arabe din Golf – deja critice la adresa atacului israelian – să intre în război pentru a-și proteja propriile interese economice și de securitate.
În așteptarea acestei decizii, un parlamentar și comandantul Corpului Gardienilor Revoluției, Esmail Kosarim, au declarat presei că „va fi făcut tot ceea ce este necesar” pentru a răspunde atacului american, relatează Reuters, citată de Agerpres.
Prin strâmtoarea Ormuz tranzitează circa 20% din petrolul exportat la nivel mondial. Oprirea acestui flux ar conduce la o creștere a prețului petrolului.
În perioada scursă de la lansarea vinerea trecută a campaniei de bombardamente israeliene asupra Iranului, acesta s-a abținut să lovească în interesele economice americane prin blocarea strâmtorii Ormuz, de teama unor represalii militare din partea SUA.
Dar, odată cu atacul aerian efectuat de SUA în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra instalațiilor nucleare iraniene de la Fordow, Isfahan și Natanz, la Teheran este acum luată în calcul o ripostă care să constea în perturbarea traficului petrolierelor care trec prin strâmtoare Ormuz.
Una dintre reacțiile dure ale Iranului la atacul SUA
Printre acestea se află opțiunea de a ataca transportul maritim, cu varianta extremă de a mina apele, scufunda nave sau chiar amenința credibil cu închiderea strâmtorii Ormuz, un canal îngust de doar 55 km lățime în unele zone, prin care trece peste o cincime din petrolul mondial (circa 20 de milioane de barili zilnic), precum și o mare parte din gazul natural lichefiat.
Politicienii iranieni de linie dură au cerut în ultimele zile închiderea strâmtorii Ormuz. Aceasta ar avea avantajul de a impune un cost direct asupra administrației Trump, provocând o creștere imediată a prețului petrolului și, implicit, inflație în SUA, chiar înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.
Dar, scrie The Guardian, o astfel de mișcare ar însemna și un act de autodistrugere economică. Și petrolul iranian folosește același coridor, iar blocarea Ormuz ar putea forța statele arabe din Golf – deja critice la adresa atacului israelian – să intre în război pentru a-și proteja propriile interese economice și de securitate.
Analiștii anticipează o explozie a prețurilor petrolului
Preţurile globale ale petrolului, deja în creştere din 10 iunie, ar putea urca la niveluri periculoase dacă conflictul escaladează, scrie și Reuters. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au atins joi un maxim pe cinci luni, de 79,04 dolari pe baril.
Analiştii de la Oxford Economics au anticipat într-un scenariu sever că o închidere a Strâmtorii Ormuz şi oprirea producţiei iraniene ar putea duce la un preţ de 130 dolari/baril, împingând inflaţia americană spre 6% până la finalul anului.
„Este o nouă variabilă complicată care va trebui luată în calcul. Impactul asupra preţurilor energiei şi inflaţiei va fi semnificativ”, a spus Jack Ablin, director de investiţii la Cresset Capital.