Liderul american nu reușește să-și stabilizeze mandatul, trecând dintr-o criză în alta. De ziua lui, cu ocazia împlinirii a 79 de ani, și-a dorit o mare defilare, ca un lider autoritar care se respectă. Astfel, a făcut tot posibilul pentru a avea una la care se aștepta să participe 250.000 de oameni, conform unor estimări făcute de Casa Albă, dar au venit doar câteva zeci de mii.
Parada militară, promovată ca fiind făcută cu ocazia a împlinirii a 250 de ani de la formarea armatei americane, a costat contribuabilii 45 de milioane de dolari, fiind un fiasco.
„Pentru mulți americani, parada nu a fost o sărbătoare a armatei, ci mai degrabă un simbol al eforturilor lui Trump de a-și extinde puterile și de a-și promova propriile interese politice. Trump a mobilizat trupe ale Marinei și Gărzii Naționale pentru a reprima protestele la adresa politicii sale de deportare din Los Angeles, ignorând obiecțiile autorităților locale”, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal.

Ceea ce trebuia să fie o relansare politică a lui Donald Trump, după un început catastrofal de mandat în care a distrus mare parte din influența globală a SUA și a provocat uriașe tensiuni interne și teamă, a fost un alt eșec, din cauza numărului mic de participanți și a faptului că armata americană nu se pricepe la defilări, fiind una profesionistă, concentrată pe pregătire și misiuni.
„Acești soldați își petrec zilele făcând o muncă importantă pentru a apăra națiunea noastră. Ei nu exersează niciodată marșul. Trump le-a cerut să înceteze să mai fie productivi la locul de muncă și să irosească timpul și banii contribuabililor pentru a defila într-o paradă pentru amuzamentul său”, a explicat Jack Broe, un fost ofițer specializat în armament nuclear, pe contul său de X/ Twitter.

La spectacolul improvizat s-au adăugat și umbrele conflictului dintre Israel și Iran, cele peste 2.000 de proteste care au avut loc în diferite orașe americane la adresa lui Donald Trump, dar și atentatul în urma căruia doi oameni politici din statul Minnesota și-au pierdut viața, autorul fiind identificat ca un fost militar american radicalizat.
Oamenii sunt sincer surprinși de faptul că membrii armatei americane nu pot bate pas de defilare la fel ca rușii sau nord-coreenii. Motivul este că toți acești soldați au slujbe reale în armată și nimeni, în afara unităților ceremoniale, nu mărșăluiește după terminarea instrucției de bază și a școlii tehnice.
Jack Broe, fost ofițer în armata SUA, postare pe contul de X/ Twitter
Un telefon de la cel mai bun prieten din Rusia
„Președintele Putin m-a sunat în această dimineață pentru a-mi ura la mulți ani, dar mai ales pentru a discuta despre Iran, o țară pe care o cunoaște foarte bine. Am discutat îndelung. Am vorbit mult mai puțin despre Rusia și Ucraina, dar vom aborda acest subiect săptămâna viitoare.
El procedează la schimbul de prizonieri planificat - un număr mare de prizonieri sunt eliberați imediat, de ambele părți. Discuția a durat aproximativ o oră. El consideră, la fel ca mine, că războiul dintre Israel și Iran trebuie să ia sfârșit, iar eu i-am explicat că și războiul său trebuie să ia sfârșit”, a scris Donald Trump pe contul lui de pe Truth Social.
Președintele american nu face niciun efort pentru a-și ascunde admirația față de liderul rus și entuziasmul că Putin l-a sunat de ziua lui.

Faptul că spune despre acesta că e un bun cunoscător al Iranului în timp ce forțele Israelului desfășoară o operațiune militară de amploare pentru a distruge facilitățile nucleare, dar și de a schimba regimul dictatorial de la Teheran, e un nou semn de indecizie a lui Trump față de acțiunile lui Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.
Din mesajul președintelui american se înțelege și că Vladimir Putin a sunat să pună presiune pe liderul de la Casa Albă pentru a opri atacul asupra Iranului, între Moscova și Teheran, fiind semnat un acord de ajutor militar reciproc.
Cel care a promis pacea
„Simt erodarea democrației. Simt că sunt privată de dreptul la un proces echitabil… Am avut sentimente puternice în legătură cu războiul din Vietnam, dar cred că simt o teamă și mai puternică în legătură cu Trump în ceea ce privește viitorul copiilor și nepoților mei, pentru că el distruge țara. El ne dezbină. El face ca oamenii să nu mai comunice între ei”, a declarat Debbie Ziev, o femeie de 79 de ani, care participă la manifestația No Kings, citată de Washington Post.

În campania electorală, Donald Trump și-a axat mult discursurile pe faptul că va fi un lider care va aduce pacea. A vorbit mult despre o strategie pe care o avea la vremea respectivă de a-i așeza rapid la aceeași masă pe Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
Au trecut cinci luni de la revenirea sa la Casa Albă, iar negocierile dintre Ucraina și Rusia au eșuat din cauza Kremlinului care nu are decât un singur obiectiv, cucerirea Kievului.
Vladimir Putin l-a dus cu zăhărelul pe Donald Trump în încercarea de a câștiga timp pentru a găsi o cale de a înainta în Ucraina.
Atacarea Iranului de către Israel l-a pus pe președintele american într-o situație dificilă în relația cu Putin. Cel mai important aliat militar al Rusiei este Iranul, iar o susținere a SUA pentru operațiunile militare declanșate de Ierusalim ar distruge prietenia vizibilă dintre Trump și liderul rus.

De asemenea, o victorie a Israelului, care ar însemna reducerea semnificativă a forțelor militare ale Iranului, distrugerea facilităților nucleare și posibile revolte ale populației împotriva ayatollahului Ali Khamenei, ar aduce stoparea transferului de drone și alte echipamente militare dinspre Teheran spre Moscova cu rezultatul direct de slăbire a forțelor Kremlinului care atacă Ucraina.
Furtuna din administrația americană
Tensiunile de la Casa Albă, care au escaladat odată cu conflictul dintre Donald Trump și Elon Musk, nu s-au încheiat. Se observă lipsa unei viziuni clare în ce privește poziția SUA față de evenimentele majore în desfășurare, două războaie, în Ucraina și Iran, dar și tensiuni interne tot mai mari.
Marc Rubio, secretarul Departamentului de Stat (ministrul de Externe), pare mai preocupat să supraviețuiască în furtuna continuă din interiorul administrației americane și să nu-l supere pe președinte. Aceste două direcții complicate l-au lăsat fără o strategie de acțiune globală, fiind obligat să improvizeze continuu.
De aici apar poziționări contradictorii, ceea ce spune Rubio e infirmat de Trump câteva ore mai târziu.
Președintele american se află într-o poziție tot mai fragilă din cauză că nu reușește să-și controleze propriul executiv. Promovarea unor persoane mediocre, fără expertiză și experiență, fără autoritate în fața subordonaților din instituțiile și agențiile pe care le conduc, a dus la blocaj, cea mai mare energie fiind consumată în nesfârșite lupte interne.
Donald Trump a urmărit în cel de-al doilea mandat să se înconjoare de oameni care-i ascultă ordinele și le execută sau se prefac că le pun în aplicare.
Astfel s-a ajuns ca deciziile sale să fie anunțate cu mult zgomot, apoi, să fie zdrobite de realitate pentru ca, în final, într-un mod umilitor, să le retragă, să le schimbe sau să-și asume pierderile.
Domnul TACO
Din această atitudine fluctuantă a apărut și porecla de TACO - Trump Always Chicken Out, în traducere, Trump Întodeauna Renunță, care a caracterizat mandatul său de până acum.
De exemplu, o parte dintre investitorii la bursă tranzacționează acțiuni în funcție de deciziile lui schimbătoare, care provoacă scăderi și creșteri rapide ale prețurilor, generând, în final, o puternică incertitudine.
Slăbiciunea lui Trump, proiectată în întreaga lume, a dus la instabilitate, dar și la crearea unor noi alianțe care au lăsat în umbră sau chiar au ocolit administrația americană.
Modul în care Canada, cel mai important aliat economic, militar și politic al SUA, a tăiat legăturile cu Casa Albă arată cât de mult a slăbit Donald Trump America.
„Ne vom asigura că fiecare dolar va fi investit în mod judicios, inclusiv prin acordarea priorității producției și lanțurilor de aprovizionare din Canada. Nu mai trebuie să trimitem trei sferturi din cheltuielile noastre de capital pentru apărare în America”, a declarat la începutul săptămânii trecute Mark Carney, prim-ministrul Canadei.
Parada lui Trump a fost un eșec, autoritarismul lui semănând cu un carnaval. America e mai mult decât actuala administrație mediocră, lipsită de busolă morală și de înțelegere a lumii, care dezbină în loc să unească. Protestele, modul în care o mare parte din societate luptă și rezistă, atașamentul pentru cauza libertății, toate arată că SUA rămâne o mare democrație cu toate provocările prin care trece în prezent.